Future Car Key alkomätningsfunktion kan vägra att låsa upp din bil om du är full

Future Car Key alkomätningsfunktion kan vägra att låsa upp din bil om du är full

rattfylleri dödar en person var 52:e minut i USA – vilket är en bra anledning för Apple att utforska en Bilnycklar alkomätningsfunktion, som skulle vägra låsa upp din bil om du överskrider den lagliga alkoholgränsen.

US Patent & Trademark Office har idag publicerat en Apple patent applikation för denna funktion…

Bilnycklar

Vi först uteslutande upptäckt Apples bilnyckelfunktion redan i början av 2020, innan den tillkännagavs officiellt senare samma år.

CarKey använder NFC-teknik för att kommunicera med bilen, vilket gör att enheter kan fungera som en riktig bilnyckel. Användare måste placera iPhone ovanpå NFC-läsaren i bilen under den inledande processen, och sedan kommer CarKey att vara tillgänglig i Wallet-appen. [Once configured]CarKey fungerar automatiskt utan att användaren behöver låsa upp telefonen eller öppna någon app.

Det kräver en iPhone XR eller senare, eller en Apple Watch Series 5 eller senare. Stödet för funktionen var initialt begränsat till vissa BMW-modellermen andra biltillverkare anammar det sakta. Du kan läs mer om det här.

rattfylleri

National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) beskriver hur allvarlig problemet är.

Varje dag dör cirka 28 personer i USA i rattfylleriolyckor – det är en person var 52:e minut. 2019 nådde dessa dödsfall den lägsta andelen sedan 1982 när NHTSA började rapportera alkoholdata – men fortfarande miste 10 142 människor livet. Alla dessa dödsfall gick att förebygga […]

Ungefär en tredjedel av alla dödsfall i trafikolyckor i USA involverar berusade förare (med BAC på 0,08 g/dL eller högre).

NHTSA rekommenderar en fempunktsplan till amerikanska förare:

  1. Planera din säkra resa hem innan du börjar festen, välj en icke-drickande vän som utsedd förare.
  2. Om någon du känner har druckit, låt inte den personen sätta sig bakom ratten. Ta deras nycklar och hjälp dem att ordna en nykter hemresa.
  3. Om du dricker, kör inte bil av någon anledning. Ring en taxi, en skjutstjänst eller en nykter vän.
  4. Om du är värd för en fest där alkohol kommer att serveras, se till att alla gäster lämnar med en nykter chaufför.
  5. Bär alltid ditt säkerhetsbälte – det är ditt bästa försvar mot förare med funktionsnedsättning.

Patentansökan för bilnyckel alkomätare

Apples patentansökan beskriver hur bilnyckelfunktionen kan förbättras för att kräva kommunikation med en alkomätare. Om avläsningen är för hög kan bilnyckeln antingen vägra att låsa upp bildörrarna eller tillåta inträde men hindra bilen från att röra sig.

I vissa utföringsformer, om en användare försöker ta bort den temporära begränsningen av den säkra referensen innan den förutbestämda tidsperioden löper ut, måste ett eller flera upplåsningskriterier uppfyllas innan den temporära begränsningen kan tas bort. Till exempel kan ett eller flera upplåsningskriterier innefatta ett eller flera biometriska kriterier (t.ex. en alkoholhalt i blodet under ett tröskelvärde). Som svar på att indata detekteras visar den elektroniska enheten ett meddelande som instruerar en användare att andas in i en alkomätare (t.ex. en alkomätare som är i trådlös eller trådbunden kommunikation med enheten) […]

Den elektroniska enheten tar emot biometrisk information som indikerar att användarens alkoholhalt i blodet är 0,00, vilket faller under tröskelvärdet. Baserat på fastställandet av att användarens alkoholhalt i blodet uppfyller ett eller flera biometriska kriterier, visar den elektroniska enheten indikation och tar bort restriktioner för den säkra legitimationen.

Däremot tar elektroniska enheter biometrisk information som indikerar att användarens alkoholhalt i blodet är 0,08, vilket inte faller under tröskelvärdet. Baserat på fastställandet av att användarens alkoholhalt i blodet inte uppfyller ett eller flera biometriska kriterier, visar den elektroniska enheten indikation och upprätthåller restriktioner för den säkra legitimationen.

Trådlösa alkomätare till låg kostnad har funnits i många år – Jag recenserade en fjärrkontrollsstorlek tillbaka 2014.

Det är möjligt i USA för någon som dömts för rattfylleri att behöva ha en alkomätare monterad på sin bil efter att ha avtjänat ett körförbud eller fängelsestraff, vilket inte tillåter att fordonet startas om inte avläsningen är långt under laglig gräns. Eftersom bilnyckeln blir en standardfunktion kan den här tekniken göra det mycket lättare att införa sådana villkor för alla de dömda.

Vi lägger naturligtvis till vår vanliga patentfriskrivning: Apple patenterar ett stort antal idéer, varav de flesta aldrig blir till produkter – men jag hoppas verkligen att den här gör det.

Via Patently Apple

FTC: Vi använder inkomstbringande automatiska affiliate-länkar. Mer.


Kolla in 9to5Mac på YouTube för fler Apple-nyheter:

#Future #Car #Key #alkomätningsfunktion #kan #vägra #att #låsa #upp #din #bil #är #full

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *