Hur man köper serie I-obligationer |  Bankränta

Hur man köper serie I-obligationer | Bankränta

Om du letar efter en investering med hög ränta, inflationsskydd och säkerheten med statligt stöd, kan Serie I-obligationer vara ett attraktivt tillskott till din portfölj. Räntan på dessa obligationer ökar när inflationen stiger, vilket säkerställer att din utbetalning håller jämna steg med stigande priser och att du inte tappar köpkraft över tiden.

Detta inflationsskydd på I-obligationer har orsakat uppståndelse bland spararna det senaste året, då inflationen har skjutit i höjden till den högsta nivån på cirka 40 åroch nådde 8,5 procent i mars 2022. Spararna har letat efter något sätt att skydda sina pengar från de stigande prisernas härjningar.

Så här köper du serie I-obligationer, hur dessa inflationsindexerade investeringar fungerar och vad du behöver se upp med. Dessutom kommer vi att avslöja ett föga känt tips som låter dig investera ännu mer i dessa speciella obligationer.

litar och gods kan köpa I-obligationer i vissa fall, men företag, partnerskap och andra organisationer kanske inte.

2. Skapa ett TreasuryDirect-konto

Om du uppfyller kvalifikationerna kan du fortsätta med att öppna ett TreasuryDirect-konto. Detta konto låter dig köpa obligationer (inklusive EE-obligationer) samt statsskuldväxlar, statsobligationer, statsobligationer och TIPS direkt från regeringen.

För individer som skapar ett TreasuryDirect-konto behöver du ett skattebetalares identifikationsnummer (som ett personnummer), en amerikansk adress, ett check- eller sparkonto, en e-postadress och en webbläsare som stöder 128-bitars kryptering .

Du anger din information vid uppmaningarna och kan upprätta kontot på bara några minuter. Du kommer att ställa in ett lösenord och tre säkerhetsfrågor för att skydda ditt konto.

Barn under 18 år kan inte skapa ett TreasuryDirect-konto direkt, men en förälder eller annan vuxen vårdnadshavare kan öppna ett konto för den minderårige som är kopplat till deras eget.

3. Lägg din beställning

När du har ställt in kontot kommer TreasuryDirect att skicka ditt kontonummer via e-post, som du kan använda för att logga in på ditt konto. När du väl är på kontot kan du välja “BuyDirect” och sedan välja Series I-obligationer och hur mycket du vill köpa. Välj sedan vilket bankkonto du vill använda och datumet du vill göra köpet. Du kan också ställa in ett återkommande köp.

För elektroniska obligationer över $25, kan du köpa i valfri ökning ner till cent. Det vill säga, du kan köpa en obligation för $76,53, om du ville.

Granska ditt köp och skicka sedan din beställning. När din beställning är klar kommer ditt TreasuryDirect-konto att hålla dina obligationer och du kan se dem där när som helst.

Om du vill använd din federala skatteåterbäring för att köpa pappers I-obligationer bör du fylla i formulär 8888 och skicka in det när du lämnar in din skattedeklaration. Pappersobligationer säljs i steg om $50, $100, $200, $500 och $1 000. Efter att IRS behandlat din retur kommer dina obligationer att anlända med posten.

inflationen stiger eller fallerändras den rörliga räntan för att kompensera den, vilket skyddar pengarnas köpkraft.

Obligationen tjänar ränta i 30 år eller tills du tar ut den – och den stöds av den amerikanska regeringen, historiskt sett en av de bästa kreditriskerna i världen.

Under de första sex månaderna som du äger I-obligationen får du den vid den tidpunkten rådande räntan. Till exempel ger alla I-obligationer som emitterats mellan maj och oktober 2022 en ränta på 9,62 procent årligen. Det betyder att även om du köper obligationen i oktober, kommer du fortfarande att tjäna den räntan under hela sex månader. Sedan kommer din obligation att anpassa sig till vilken ny kurs som tillkännages i oktober.

Obligationerna kan inte lösas in under de första 12 månaderna som de har ägts. Om du betalar in obligationen innan den är minst fem år gammal, betalar du en straffavgift på de senaste tre månadernas ränta. Däremot kan särskilda bestämmelser gälla om du har drabbats av en naturkatastrof.

Serie I-obligationer erbjuder också vissa skattefördelar. Ränta på obligationerna är befriade från statliga och lokala skatter, även om du fortfarande måste betala federal skatt på vinsterna. Och använder intresset för att betala för högre utbildning kan hjälpa dig att undvika att betala federal skatt på ränteinkomsterna också.

Tyvärr kan serie I-obligationer inte köpas på ett skattefördelaktigt konto som en IRA.

som gåvor för alla TreasuryDirect-kontoinnehavare, inklusive barn. För gåvor gäller samma årliga gränser för mottagaren: $10 000 för elektroniska obligationer och $5 000 för pappersobligationer köpta genom federala skattedeklarationer.

Därför kan en individ kunna köpa så mycket som $15 000 i I-obligationer på ett år, medan en familj på fyra kan förvärva så mycket som $60 000 i I-obligationer under ett enda kalenderår. Men familjen skulle behöva en brant återbetalningscheck för att ha råd med de potentiella $20 000 i pappersobligationer.

Slutsats

Med amerikaner som står inför så hög inflation letar spararna efter något sätt att göra det skydda sig mot stigande priser. Serie I-obligationer kan hjälpa dig att göra det, även om sparare är begränsade till årliga gränser. Dessutom får du säkerheten med en statligt stödd tillgång och en hög ränta, åtminstone för den närmaste framtiden.

Redaktionell ansvarsfriskrivning: Alla investerare rekommenderas att göra sin egen oberoende forskning om investeringsstrategier innan de fattar ett investeringsbeslut. Dessutom informeras investerare om att tidigare investeringsprodukters resultat inte är någon garanti för framtida prisuppgång.

#Hur #man #köper #serie #Iobligationer #Bankränta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *