Läkare undersöker varför vissa rapporterar återhämtning av covid-19-symptom efter Paxlovid

Läkare undersöker varför vissa rapporterar återhämtning av covid-19-symptom efter Paxlovid

När Laura Martin testade positivt för covid-19 förra månaden under en längre vistelse i Kalifornien ordinerades hon Paxlovid, det mycket populära antivirala läkemedlet skapat av Pfizer.

Bara en dag efter sin diagnos började hon sin femdagars kur med piller, som har visat sig dramatiskt minska risken för sjukhusvistelse och död.

Martin, en 63-årig Boston-infödd som nu bor i Kanada, sa att hon blev glad när hennes symtom började avta.

“I slutet av [the treatment], på dag 5 var jag negativ och kände mig helt normal utan några symtom, så jag tänkte, ‘Wow, det här är verkligen bra. Vilken fantastisk drog, säger Martin till ABC News.

Martin återupptog sina normala aktiviteter, men en vecka senare började hon må dåligt igen. När hennes symtom förvärrades testade hon igen.

“Det kom rytande tillbaka, och den här omgången två har varit mycket allvarligare än den första omgången var,” sa Martin. “Det här är som fyra dagar med mycket mer betydande symtom än omgången ett.”

​Martins fall är en del av ett till synes sällsynt, men alltmer rapporterat fenomen med återkommande covid-19-symptom efter att ha behandlats med Paxlovid. Även om det i stort sett är okänt vad som orsakar den rapporterade virusuppkomsten, säger forskare att de undersöker. .

Pfizer säger att man tar de rapporterade förekomsterna av återfall “mycket allvarligt”, men att frekvensen speglar de som fick placebo i kliniska prövningar. Experter uppmanar till att fördelarna med läkemedlet, när det gäller att förhindra sjukhusvistelse och dödsfall, uppväger den potentiella risken för ett andra positivt test eller återuppkomst av symtom.

I ytterligare analys av Paxlovids kliniska prövningsdata rapporterade Food and Drug Administration (FDA) att de flesta patienter “inte hade symtom vid tidpunkten för ett positivt PCR-test efter att ha testats negativt, och, viktigast av allt, det fanns ingen ökad förekomst av sjukhusvistelse eller dödsfall eller utveckling av läkemedelsresistens.”

Företagsledare rapporterade också den här veckan att användningen av Paxlovid fortsätter att expandera snabbt, särskilt när infektionsfrekvensen över hela landet stiger igen. I USA har användningen av behandlingen nästan tiodubblats de senaste veckorna.

Antalet platser i USA med tillgång till Paxlovid har vuxit till mer än 33 000 platser nu tillgängliga, en fyrfaldig ökning sedan slutet av februari. Dessutom rapporterade företaget att det nu finns fler än 2 200 Test to Treat-platser öppna.

“Gamechanger”

Länge förebådat som en “game-changer” i kampen mot COVID-19, har strävan att göra Paxlovid tillgänglig för amerikaner ökat de senaste veckorna, med Vita huset som vill öka utbudet av behandling.

Läkemedlet, som beviljades nödtillstånd av FDA i december 2021 för personer med mild till måttlig covid-19 med hög risk för sjukdomsprogression, rekommenderas också starkt av Världshälsoorganisationen. Det har visat sig vara mycket effektivt, beräknad att ge en 89 % minskning av virusrelaterade sjukhusinläggningar och dödsfall.

Men under de senaste veckorna har ett antal patienter, som har tagit behandlingen, tagit till sociala medier för att avslöja vad de säger är ett förbryllande fenomen med covid-19-symptom som återuppstår efter att de avslutat den föreskrivna femdagarsbehandlingen.

Vissa individer hävdade på Twitter att efter att deras första symtom försvunnit, vilket ledde till ett negativt test, testar de återigen positivt.

“Vi ser att människor blir bättre på Paxlovid,” sa Dr. Shira Doron, en infektionsläkare och sjukhusepidemiolog vid Tufts Medical Center, till ABC News. “Men sedan, när de slutar efter fem dagar, hör vi historier om symtom som kommer tillbaka och till och med tester som antingen blir mer positiva, dvs. en mörkare linje, eller att tester som blivit negativa blir positiva.”

Studier har funnit att en mörk linje kan “indikerar ett starkt positivt med en hög nivå av virus och ses vanligtvis när människor är vid eller nära maximal virusbelastning.”

Rapporter om dessa “rebound-symtom” är till stor del anekdotiska än så länge, men med ett ökande antal frågor om det förbryllande virala återkommande, försöker forskare över hela landet bedöma vad som kan hända i ny forskning.

Pfizer tar rapporter om virusrebounds “mycket allvarligt”

I februari återhämtade sig en 71-årig man i Massachusetts som hade vaccinerats och förstärkts efter att ha behandlats för covid-19 med Paxlovid, Dr. Michael Charness, stabschef vid VA Boston Healthcare System, som har forskat om fenomenet och nyligen släppte en preprint studie förra veckan, sa till ABC News.

Men omkring nio dagar efter hans första positiva test, sade Charness att hans patient utvecklade förkylningssymtom och testade positivt igen för viruset.

Molekylära tester visade snart att patientens virusmängd hade ökat till en ännu högre punkt än när diagnosen först ställdes, enligt en analys av Charness och hans team.

“Vi var intresserade av om detta var en ny infektion eller om detta kanske var en anpassning eller mutation som på något sätt förändrade varianten,” sa Charness och tillade att gensekvensering visade att detta andra positiva test visade ett återfall av den ursprungliga infektionen hos en individ som inte hade några symtom på en vecka.

“Vi blev bara väldigt imponerade av det”, sa Charness. “Jag hörde från människor över hela landet och några från andra delar av världen, som hade haft samma upplevelse.”

Representanter från FDA, Centers for Disease Control and Prevention och National Institutes of Health, berättade för ABC News att team av forskare undersöker de överraskande återfallsrapporterna, och de kommer att ge ytterligare rekommendationer, om så är lämpligt.

“Fenomenet med återväxt upprepar vikten av att följa CDC:s isoleringsvägledning – alla som utvecklar symtom på sjukdom under eller efter isolering bör förbli isolerade, maskerade och söka upp testning och klinisk vård,” sa en representant från CDC till ABC News i ett uttalande . “Alla som är oroliga för att ha blivit utsatta eller som av någon annan anledning vill fastställa sin infektionsstatus bör testa för covid-19.”

FDA betonade att rapporterna “inte ändrar slutsatserna från Paxlovids kliniska prövning som visade en markant minskning av sjukhusvistelse och dödsfall.”

Det virala återfallet hade observerats och rapporterats i Pfizer’s Ansökan till FDA, förra året, där företaget sa att flera försöksdeltagare hade verkat “ha en återhämtning” av COVID-19 runt dag 10 eller dag 14.

Pfizers chefer sa på tisdagen att de tar rapporterna “mycket allvarligt”, men de tror inte att det är relaterat till läkemedlet, med tanke på att samma frekvens av återhämtning observerades hos personer som tog placebo. Vidare noterades inget samband mellan ökningen av virusmängden och efterföljande allvarlig sjukdom.

“Vi har tagit en preliminär titt på våra högriskdata, och så har vi till exempel sett att vi har ungefär en incidens på cirka 2% av den virusbelastningen, men vi ser också samma, eller nära samma, procent i placeboarmen. Så det är något som inte är särskilt associerat med Paxlovid själv, men som kan ha något att göra med själva viruset, sa Dr William Pao, Pfizers vicepresident och utvecklingschef under ett investerarsamtal på tisdagen. “Det är preliminära uppgifter hittills, vi tar det återigen på största allvar. Men det är väldigt aktuellt och en väldigt låg förekomst, och vi fortsätter att lära oss allt eftersom.”

En representant från Pfizer sa till ABC News att även om det är för tidigt att fastställa orsaken, tyder initiala indikationer på att en ökad virusmängd är både ovanlig och inte unikt förknippad med Paxlovid-behandlingen.

“Vi är fortfarande mycket säkra på dess kliniska effektivitet när det gäller att förebygga allvarliga utfall från covid-19 hos högriskpatienter,” sa representanten.

Rapporterar ovanliga men händer “tillräckligt ofta”

Även om officiella rapporter om dessa återfall fortfarande verkar vara sällsynta, händer sådana händelser “tillräckligt ofta” hos dem som behandlas med Paxlovid att Charness sa att det borde studeras vidare.

“Jag tror att det första steget i att studera något är att veta att det existerar,” förklarade han och tillade att det är särskilt viktigt för läkare att bli informerade om potentiella återhämtningar och för allmänheten att veta, så att människor inte blir onödigt oroliga .

Än så länge vet forskarna väldigt lite om orsaken till de återkommande symtomen.

Av avgörande betydelse i undersökningarna är huruvida en individ, mitt i en sådan återhämtning, förblir smittsam, sa Charness.

“Vi är tillräckligt oroade över huruvida människor kan överföra, när de är på dag 12 och 13 och 15, att vi i grunden rekommenderar att när människor har ett återfall, en rebound, att de startar om sin isolering och isolerar tills deras antigentest är negativ, säger Charness. “Vi ser människor vars antigentest förblir positivt i en vecka efter att de återhämtat sig, vilket betyder att de ligger långt utanför CDC:s 10-dagars riktlinjer.

Skulle du uppleva en viral återhämtning, är FDA nu rekommendera som vårdgivare och patienter hänvisar till CDC vägledningbär en mask och isolera om de har några covid-19-symtom – oavsett om de har behandlats med ett antiviralt medel eller inte.

Charness och hans team uppmuntrar också sina patienter att börja sin isoleringsperiod igen och hålla sig borta tills deras antigentest är negativt.

“Det är viktigt att vara försiktig tills du tar bort viruset andra gången,” sade Charness och uppmanade folk att meddela sin leverantör.

När det gäller ytterligare behandlingar, noterade Charness att det fortfarande är i stort sett oklart vad patienterna ska göra. Även om det inte finns några begränsningar, inom den auktoriserade etiketten, kring ytterligare användning av läkemedlet för en efterföljande COVID-19-infektion, enligt Pfizer, sa FDA “det finns inga bevis på fördelar för närvarande för en längre behandlingsförlopp … eller upprepa en behandlingskur med Paxlovid hos patienter med återkommande covid-19-symtom efter avslutad behandlingskur.”

Trots rapporterna om återhämtning, betonar hälsoexperter att Paxlovid fortfarande till stor del uppnår sitt ursprungliga mål, att hålla människor borta från sjukhuset, och att få allvarliga sjukdomar i schack.

“Samlet är att om det förhindrar sjukhusvistelse, om det hindrar dig från att utvecklas till allvarlig sjukdom, sjukhusvistelse och död, är det faktum att du kan få en upprepning av några av symtomen och till och med ett återfall av ett positivt test slags sekundärt, sa Doron. “Det viktigaste är att Paxlovid är att förhindra progression till allvarlig sjukdom [and] sjukhusvistelse, och det gör det. Så den gör fortfarande sitt jobb.”

.
#Läkare #undersöker #varför #vissa #rapporterar #återhämtning #covid19symptom #efter #Paxlovid

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *