Marknads panik uppstår på grund av Biden och Powells inflationsinkonsekvens

Marknads panik uppstår på grund av Biden och Powells inflationsinkonsekvens

Fed-stolar har historiskt sett varit outgrundliga när de pratar offentligt, lutade sig mot något som kallas “Fedspeak”. Genom att prata i gåtor överreagerar inte finansmarknaderna på varje ord du säger.

Men att tala i gåtor är annorlunda än verkande i gåtor. Och det är precis vad Biden-administrationen och Fed-ordföranden Jerome Powell gör.

Det var därför vi var vilda, nästan 2 000 poängs svängning i Dow på två dagar. Upp 932 på onsdagen, stängde den 1 063 ned på torsdagen – eftersom Powell för en penningpolitik som inte verkar ha något fast uppdrag.

Vill Powell verkligen klämma fast inflation som rasar mot tvåsiffriga siffror och äta upp inkomsterna för arbetarklassens amerikaner? Ett par veckor sen han sa att han gjorde det, med hämnd. Inflationen är trots allt den viktigaste delen av Feds dubbla mandat (prisstabilitet kommer traditionellt före främjande av ekonomisk tillväxt). Aktierna började säljas; obligationsräntorna steg.

Sedan i onsdags avslöjade han att det verkligen inte var top of mind och att han inte vill vara för hökig. Han föredrar höjningar på 50 räntepunkter i stället för till exempel 75 punkter.

Det kommer inte heller att ske någon massiv avveckling av Feds balansräkning, vilket ytterligare minskar penningmängden och pressar ut överskott ur en uppblåst ekonomi och spekulativa marknader.

Det beror på att Powell nu hävdar att inflationshotet håller på att överdrivas; ekonomin och marknaderna kan förbli i överdrift med bara några få justeringar. Marknaderna samlade på “lättnaden” att Powell hade blivit en mer duvaktig chef, som var villig att acceptera inflation och inte göra något för att störa tillgångspriserna.

Något förändrades i torsdags igen, och att något är insikten bland många investerare att Powell inte har en aning. Förminskade han inflationen av ekonomiska skäl eller som en politisk kalkyl för president Biden? Powell har en usel meritlista i detta avseende. Han blev mobbad av dåvarande president Trump för att backa räntehöjningar när ekonomin dånade för några år sedan och Fed hade en chans att äntligen normalisera räntor som har hållits absurt låga sedan finanskrisen.

Dow Jones har svängt vilt på grund av Powell.
Dow Jones har svängt vilt på grund av Powell.
REUTERS/Andrew Kelly

Genom att inte höja räntorna lämnade han centralbanken med få monetära verktyg förutom släggan för direkt tryckning av pengar (känd som kvantitativ lättnad) när han behövde det under de första dagarna av covid-avstängningarna.

På senare tid gick han all in på Bidens utgifter för pandemihjälp, triljonerna av finanspolitisk stimulans Sleepy Joe försökte driva igenom när pandemin i stort sett var över och ekonomin brummade igen.

En del av Bidens skatteavfall gick igenom av kongressen och lyckligtvis en del gjorde det inte, men Powell stödde det ändå och höll pengatryckningsmaskinen igång för fullt.

Hans påstående vid den tiden: Den initiala prisökningen var bara övergående, sa han till oss, och marknaderna kunde använda lite mer juice så att folk kan fortsätta köpa alla dessa meme-aktier och krypto.

Powell har bidragit till inflationen genom att stödja president Bidens utgifter.
Powell har bidragit till inflationen genom att stödja president Bidens utgifter.
EPA/TING SHEN/POOL

Powell, med andra ord, är en tvåfaldig (och möjligen trefaldig) förlorare på räntorna och mäta inflationen, signalerade investerare på torsdagen, vilket är anledningen till att de tog vinster på sina onsdagsvinster.

Kanske kommer Fed att behöva höja räntorna med 75 punkter eftersom inflationen inte avtar oavsett vad Powell nu säger. Han har trots allt haft fel tidigare.

Powell sa på onsdagen att han ser en mjuk landning för ekonomin utan hård recession. Sedan sa han att det kunde bli en “mjuk” landning, vad det nu betyder.

Osäkerheten och marknaderna kommer sannolikt att fortsätta ett tag eftersom ingen vet vad som väntar: den andra ankomsten av den legendariska inflationshöken Paul Volcker eller Powell som förvränger sig själv till den fria spenderande Janet Yellen

Det skulle vara trevligt om han valde det ena eller det andra så att investerarna vet vad de kan förvänta sig.

.
#Marknads #panik #uppstår #på #grund #Biden #och #Powells #inflationsinkonsekvens

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *