Medianpriset för hus i King County närmar sig 1 miljoner dollar – men marknaden visar tecken på kylning

Medianpriset för hus i King County närmar sig 1 miljoner dollar – men marknaden visar tecken på kylning

Medianpriset för bostäder i King County sköt i höjden till en rekordhög nivå på nästan 1 miljon dollar förra månaden, en statistik som understryker försvinnande prisvärda bostäder och den försämrade ekonomiska klyftan i Seattle-området.

Men den siffran ensam återspeglar inte andra faktorer som antyder en annan trend: Den lokala bostadsmarknaden kan börja svalna.

King, Pierce och Snohomish län såg färre nya listor av småhus till salu, fler listor fortfarande på marknaden i slutet av månaden och färre pågående bostadsförsäljningar i april än samma tid förra året, enligt nya uppgifter som släpptes på torsdagen av Northwest Multiple Listing Service. Och det skulle ta något längre tid i alla tre länen att sälja igenom alla bostäder till salu med nuvarande efterfrågan än vad det skulle ha gjort föregående månad, vilket allt pekar på en mindre frenesierad marknad.

De där trenderna ekoförutsägelser av nationella och lokala ekonomer att, på grund av stigande bolåneräntor och andra faktorer, var det osannolikt att bostadsmarknaderna över hela landet skulle fortsätta den rasande tillväxttakten sedan pandemin började. Den genomsnittliga bolåneräntan för 30-åriga fasta bolån ligger på cirka 5,3 % denna vecka, den högsta punkten sedan 2009, enl. Freddie Mac.

“Saker och ting verkar plana ut”, säger Kristina Loper, en Keller Williams-agent i Tacoma.

Ändå har priserna stigit och vissa köpare möter fortfarande konkurrens. “De som har det är mer benägna att få huset än de som försöker få in foten i dörren,” sa Loper.

Medianvärdet för enfamiljshuset i King County såldes för 995 000 USD i april, en ökning med 7 % från en månad tidigare och 20 % från april förra året. Strax innan bostadsbubblan sprack såldes medianvillaen i King County för 481 000 dollar i juli 2007, enligt tidigare rapporter från Seattle Times. (Median betyder hälften av husen sålda för mer och hälften sålda för mindre.)

King Countys dyraste bostäder säljs på Eastside, där medianpriset för hus förra månaden nådde 1,7 miljoner dollar. I Seattle såldes medianbostaden för cirka 1 miljon dollar. Medianpriset för hus var $660.000 i Southwest King County och $780.000 i Southeast King County.

Medianbostaden i Snohomish County såldes för 839 298 USD, medianbostaden i Pierce County såldes för 579 980 USD och medianhuset i Kitsap County såldes för 565 000 USD. Priserna i dessa län ökade med 4 % till 5 % från mars och upp 15 % till 24 % från förra året.

En viktig varning är att dessa prissiffror återspeglar stängda försäljningar, som mestadels ägde rum ungefär en månad tidigare. Priserna för de flesta försäljningar som gick under april kommer att inkluderas i nästa månads data.

“Jag ser inte 10-plus erbjudanden som jag gjorde i mars”, säger Ally Bosak, John L. Scott-agent i Bothell. “Men när det är sagt är köparpoolen fortfarande mycket stor och flera erbjudanden händer mycket i vissa stadsdelar.”

Sarah Zhang och Andrew Gapic hittade en tuff marknad när de letade tidigare i år.

I hopp om att hitta utrymme att arbeta hemifrån och så småningom ha plats för ett barn, satte sig paret för att hitta ett hem med tre sovrum någonstans i Seattle för cirka 700 000 dollar. Det tog inte lång tid att inse att det var “helt omöjligt”, sa Gapic.

Zhang och Gapic, som båda arbetar inom teknik, utnyttjade sina besparingar och aktier, höjde sin budget närmare 1 miljon dollar, började titta på stadshus och rustade för konkurrens.

“Vi pratade med vår långivare och tog reda på vad vårt max, maxpris var, och filtrerade sedan efter listor på 200 000 $ under det. Det var bufferten det skulle ta för att vinna”, sa Zhang.

Paret förlorade mot andra köpare på flera erbjudanden innan de fick ett modernt hem i staden mellan stadsdelarna Leschi och Mount Baker med 900 000 dollar. Paret betalade 990 000 dollar och stängde i mars.

“Vi var verkligen på väg att gå tillbaka till att hyra,” sa Gapic. “Vid vissa tillfällen tänkte vi: “Ska vi bara sluta leta och titta senare när vi har mer pengar?” ”

Cyrus Fiene, en Coldwell Banker Bain-agent i South Lake Union, hävdar att lågt utbud fortsätter att skapa en snäv marknad, som förvärrats av nya investerare och husägare som låste in låga priser tidigare under pandemin och nu är tveksamma till att sälja.

“Den enda lösningen på den här situationen är nya bostäder och det är inte en övernattningslösning”, sa han.

Men mäklare ser också några tecken på en nedkylning.

Loper, i Tacoma, listade ett “stort hus” på University Place som bara drog ett erbjudande.

“Jag blev chockad”, sa hon.

Bosak listade nyligen ett rymligt hem med fem sovrum i Everett för 1,2 miljoner dollar som inte lockade några erbjudanden vid det datum då säljaren planerade att granska dem. Enligt Bosak, när hon började ringa inköpsagenter, “var feedbacken att de trodde att detta skulle vara en situation med flera erbjudanden som skulle gå dramatiskt över listpriset. Köparna var rädda för att erbjuda, de brände sig bara ut”, sa hon. Bostaden såldes så småningom för mer än listpriset, sa Bosak.

I King County sjönk antalet pågående försäljningar med 5 % från mars till april. De minskade med 15 % från samma tid förra året och 17 % från april 2019, före pandemin. Försäljningen ökar vanligtvis under våren och toppar runt maj.

Färre lägenheter i King County säljer också. Medianpriset låg på 518 000 $, en minskning med 4% från mars men en uppgång på cirka 13% från samma tid förra året.

Över hela länen King, Snohomish, Pierce och Kitsap skulle det ta mellan två och tre veckor att sälja alla enfamiljshus till salu med nuvarande efterfrågan, baserat på ett mått som kallas månader av inventering. Det är lite mer andrum än i mars, då det skulle ha tagit två veckor eller mindre. Samtidigt är det långt under de fyra till sex månader som noteringstjänsten en gång ansåg vara en balanserad marknad.

Det är inte bara Seattle. Nationellt har både pågående bostadsförsäljningar och nya listor minskat jämfört med samma tid förra året, och fler bostäder visar prissänkningar, enligt data från Redfin.

Lawrence Yun, chefsekonom för National Association of Realtors, berättade vid ett branschmöte nyligen att inflation, stigande bränslepriser och högre bolåneräntor kommer att göra bostäder mindre överkomliga och bromsa marknaden.

De fulla effekterna av dessa faktorer i västra Washington återstår att se. Stigande bolåneräntor kanske inte driver ner priserna utan leder vanligtvis till färre bostadsförsäljningar, enligt en historisk jämförelse av Windermeres chefekonom Matthew Gardner.

Fiene sa att han förväntar sig att bostäder stannar kvar på marknaden längre även om priserna inte sjunker. Men, sa han, “det har inte gått tillräckligt länge för att de har gått upp för att vi ska känna effekterna ännu.”


#Medianpriset #för #hus #King #County #närmar #sig #miljoner #dollar #men #marknaden #visar #tecken #på #kylning

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *