Aktuellt och brådskande, 'Happening' är en film som talar till dagens abortdebatt

Aktuellt och brådskande, ‘Happening’ är en film som talar till dagens abortdebatt

Anamaria Vartolomei spelar huvudrollen som en litteraturstudent som upptäcker att hon är gravid efter en kort inflygning Happening.

Vilda gäng


dölj bildtext

växla bildtext

Vilda gäng


Anamaria Vartolomei spelar huvudrollen som en litteraturstudent som upptäcker att hon är gravid efter en kort inflygning Happening.

Vilda gäng

Det skulle vara svårt att överskatta aktualitet av det nya dramat med aborttema Happening. Återigen, denna upprörande film, regisserad med stor spänning och intimitet av den franska filmskaparen Audrey Diwan, skulle kännas läglig och brådskande under alla omständigheter. Baserad på en självbiografisk roman av Annie Ernaux, utspelar den sig under flera veckor i livet för Anne, en 23-årig litteraturstudent i den franska staden Angoulême, som upptäcker att hon är gravid efter ett kort kast.

Det är 1963 och de flesta arbetarklasskvinnor i Annes position skulle tvingas hoppa av skolan, ge upp sin karriär och/eller gifta sig. Men Anne vill inte göra någon av dessa saker. Hon vill fortsätta sina studier, och därför bestämmer hon sig för att söka abort, trots att ingreppet är olagligt.

Anne spelas av den fantastiska fransk-rumänska skådespelaren Anamaria Vartolomei, vars genomträngande blå ögon registrerar hennes karaktärs tilltagande desperation. Men bakom den skräcken visar hon oss också Annes tysta beslutsamhet. “Jag klarar mig”, brukar Anne säga när hon stöter på ett bakslag, vilket ofta är det.

Pappan i fråga bryr sig inte om vad hon gör om graviditeten, så länge det inte involverar honom. Anne träffar två manliga läkare; den första är sympatisk med hennes situation men kan inte hjälpa. Den andra ordinerar hennes skott som han säger kommer att starta hennes mens; hon får senare reda på att han ljög och drogerna har faktiskt stärkt embryot.

Anne vänder sig till några av sina skolkamrater för att få hjälp, men de ger henne den kalla axeln. En manlig klasskamrat gör ett pass mot henne och tror att eftersom hon redan är gravid kan hon lika gärna kasta försiktighet i vinden. Happening är särskilt uppmärksam när det gäller att skildra den sociala stigmatiseringen av att vara en sexuellt aktiv kvinna i början av 60-talet. Annes vänner tänker och pratar om sex hela tiden, samtidigt som de är extremt dömande mot alla som faktiskt har sex. I en obekväm scen blir Anne trakasserad i sovsalens duschar av en klasskamrat som anklagar henne för att vara “en lös kvinna” och sprida sexuellt överförbara sjukdomar.

Många av dessa detaljer kommer direkt från Ernauxs memoarer (även kallad Happening), och Diwan och hennes medförfattare, Marcia Romano, för oss djupt inuti Annes upplevelse. Vi är med henne i varje steg när hennes kropp börjar förändras och hennes akademiker och relationer börjar bli lidande. Filmen blir en tickande thriller, med regelbundna påminnelser på skärmen om hur många veckor hon är i sin graviditet. Kameran följer Anne i långa, oavbrutna spårningsbilder som skapar en anmärkningsvärd nivå av spänning. Den spänningen blir överdriven när Anne tar saken i egna händer, först genom att själv försöka göra abort och sedan genom att vända sig till den svarta marknaden. Dessa scener är inte för svaga hjärtan, men hur grafiska de än är känns de aldrig exploaterande.

Happening ansluter sig till ett starkt fält av filmer med aborttema, inklusive dramat från 2007 4 månader, 3 veckor och 2 dagar och de nyare Aldrig Sällan Ibland Alltid. I var och en av dessa filmer ser vi en ung kvinna som kämpar för att hantera en omöjlig situation, vare sig det är i det kommunistiska Rumänien eller nuvarande Manhattan. Happening sig själv känns ibland tvetydig när det gäller dess inställning; du kan se eran från skådespelarnas kläder och telefonautomater, men Diwan överdriver inte 60-talets prylar. Det är som om hon säger att denna återskapande av det förflutna mycket väl kan vara ett fönster in i framtiden.

#Aktuellt #och #brådskande #Happening #är #film #som #talar #dagens #abortdebatt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *