Bausch + Lomb prissätter börsintroduktionen till $18 per aktie, under förväntningarna

Bausch + Lomb prissätter börsintroduktionen till $18 per aktie, under förväntningarna

Bausch + Lomb Corp. prissatte sin börsnotering till 18 dollar per aktie på torsdagen, vilket inte levde upp till förväntningarna eftersom det blev det första stora företaget på flera månader som försökte gå in på en turbulent aktiemarknad.

Bausch Health Cos., moderbolaget, tog in 630 miljoner dollar i erbjudandet. Det hade siktat på att samla in så mycket som $840 miljoner och sälja aktien för $21 till $24 per aktie, enligt en regulatorisk ansökan. Wall Street Journal hade tidigare rapporterat att affären sannolikt skulle prissättas i den lägre delen eller under intervallet.

FÅ FOX BUSINESS PÅ RESTEN GENOM ATT KLICKA HÄR

Debuten för ögonvårdsföretaget, en spinoff av Bausch Health Cos., bevakas noggrant som ett klockslag för börsintroduktionsmarknaden, som nästan har stängts av sedan aktier började falla tidigare i år. Det är det första stora börsintroduktionen sedan private equity-företaget TPG Inc. blev börsnoterat i mitten av januari. Efter ett rekordår 2021 har traditionella börsintroduktioner samlat in mindre än 3,3 miljarder dollar 2022, den långsammaste starten sedan 2016, enligt Dealogic.

Bausch + Lomb eye vitaminer erbjuds till försäljning på ett apotek. (Foto av Scott Olson/Getty Images) ((Foto av Scott Olson/Getty Images) / Getty Images)

Bausch är ett passande testfall för börsintroduktionsmarknaden, vilket ger en avgörande del av kontanter och synlighet för både startups och Wall Street. Företaget är lönsamt och ett väletablerat namn i sin bransch.

“Det är en riktigt kritisk vecka för IPO-marknaden”, säger Jeff Zell, senior analysanalytiker på IPO Boutique. Med så få börsintroduktioner hittills i år, “Det är extremt viktigt att den här inte bara kommer ut på höger fot utan handlas stadigt på eftermarknaden”, sa han.

PRIVATE-EQUITY-FÖRETAG TPG HÖJAR 1 MILJARD USD I IPO

Bland dem som kommer att följa noga finns andra på IPO-banan. Fondförvaltare säger att de i år har träffat chefer på företag inklusive Intel Corp.s självkörande bilenhet Mobileye på 50 miljarder dollar eller mer och Steinway Musical Instruments Holdings Inc., som har sagt att de håller på med börsintroduktioner. Andra företag som överväger listor senare i år inkluderar ServiceTitan Inc. och Quick Quack Car Wash Holdings LLC, enligt personer som är bekanta med saken.

Bausch + Lomb eye vitaminer erbjuds till försäljning på ett apotek den 5 maj 2022 i Chicago, Illinois. Bausch + Lombs moderbolag Bausch Health spinner av ögonvårdsföretaget med en kommande börsintroduktion. (Foto av Scott Olson/Getty Images) ((Foto av Scott Olson/Getty Images) / Getty Images)

Det hjälper inte att marknaderna har svängt på sistone, med den teknologitunga Nasdaq Composite upp mer än 3% onsdag och ned 5% torsdag. Indexet har rört sig minst 1 % i endera riktningen under 11 av de senaste 13 handelssessionerna.

Traditionellt har volatilitet ansetts vara den mest avgörande indikatorn för börsintroduktionsmarknaden. När ett företag lanserar sin börsintroduktion tillbringar ledningsgruppen och dess rådgivare flera dagar på en så kallad roadshow, där de träffar fondförvaltare för att locka dem att köpa aktien. En volatil marknad, med liten sikt in i nästa dag än mindre veckan, gör det svårt.

SEC:S GARY GENSLER SÖKER ATT LEVA SPELPLATSEN MELLAN SPACS, TRADITIONELL IPOS

Det har funnits en annan, mindre uppskattad faktor som satte fart på marknaden för nya emissioner, säger bankirer. Korrelationen mellan enskilda aktier i S&P 500 har ökat dramatiskt under de senaste månaderna, eftersom rädslan för att stigande räntor kan utlösa en lågkonjunktur leder till försäljning över hela linjen. Det gör det svårare för aktieväljare och gör börsintroduktioner mindre attraktiva, säger vissa analytiker. Fondförvaltare förväntar sig bättre resultat från börsintroduktioner, och om nästan alla aktier rör sig unisont, blir oddsen för att uppnå det längre.

Under de tre månaderna innan teknikaktier började falla i december på grund av inflation och ränteskräck, rörde sig den genomsnittliga aktien i samma riktning som S&P 500 39% av tiden, enligt Ned Davis Research. Sedan dess har det ökat till 61%.

Vissa fondförvaltare välkomnar luften som kommer ut från börsnoteringsmarknaden.

Jonathan Coleman på Janus Henderson Investors, som övervakar mer än 14 miljarder dollar i två fonder, sa förra året att börsintroduktionsmarknaden blev så upphettad att det blev svårt att få meningsfulla tilldelningar i erbjudanden. Tidigare sa Mr. Coleman att han tyckte att marknaden var skum när det fanns order för 10 gånger antalet tillgängliga aktier i ett genomsnittligt erbjudande. I slutet av 2020 till slutet av 2021 var orderböckerna rutinmässigt 30 till 40 gånger övertecknade, sa han.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM FOX BUSINESS

“Min erfarenhet är att om vi beklagar bristen på börsintroduktioner nu, kommer vi att beklaga översvämningen när fönstren öppnas igen,” sa han.

Skriv till Corrie Driebusch på corrie.driebusch@wsj.com

#Bausch #Lomb #prissätter #börsintroduktionen #aktie #förväntningarna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *