Cykelspårningsappar står bakom deras integritetspolicyer som Roe vippar

Cykelspårningsappar står bakom deras integritetspolicyer som Roe vippar

Appar för fertilitet och cykelspårning används ofta och kan vara användbara verktyg som hjälper människor att övervaka sin hälsa. Men rapporter visar regelbundet att de, precis som andra hälsoappar, kommer till korta när det gäller att skydda användarnas integritet. Denna brist är särskilt oroande för användare i USA efter att en läckt åsikt från Högsta domstolen indikerade att domstolen har för avsikt att häva Roe v. Wade — eliminera rätten till abort i USA och tillåta stater att kriminalisera den säkra och livräddande medicinska proceduren.

Information som lagras i cykelspårningsappar omfattas inte av den medicinska integritetslagen HIPAA, så företag har stort spelrum med hur de använder det – och vem de delar det med. De delar ofta information med datamäklare, annonsörer och andra tredje parter som är svåra att spåra. En app, Flo, var citerad av Federal Trade Commission för att dela data med Facebook även efter att det lovade användarna att det höll data privat.

Hittills verkar data från saker som cykelspårningsappar inte ha använts för att åtala gravida personer i USA, men data som sugs upp av annan internet- och appanvändning har redan använts för det exakta syftet.

“Det faktum att det är möjligt är ett problem som vi inte bör ignorera”, säger Cynthia Conti-Cook, en teknikstipendiat med Ford Foundations team för jämställdhet, ras och etnisk rättvisa som skrev en 2020 papper om digital övervakning och abort.

Gränsen kontaktade flera populära appar och produkter för fertilitetsspårning för att fråga om de hade några planer på att justera eller stärka skyddet kring användardata som svar på nyheten om att abort sannolikt skulle vara olagligt i många stater till sommaren. Många företag angav inte några planerade förändringar som svar på nyheterna, utan lutade sig istället mot sina befintliga policyer, som de sa skydda användardata.

Den smarta ringen Oura, som har en menstruationscykelspårningsfunktion, hade inga planer på att dela, sa talespersonen John Kuch i ett mejl. Apple svarade inte på en begäran om kommentar om funktionen för periodspårning på sin Health-app. Flo, företaget som citerats av FTC för att dela data, sa i ett uttalande från talesperson Denae Thibault att företaget gick igenom en revision i mars 2022 som visade “inga svagheter i sekretesspraxis” och att det inte delar data med tredje part.

Brigid Lowney, en talesman för den populära period tracker Clue sa i ett mejl till Gränsen att data i appen är “privat och säker”. “Vi har fått meddelanden från användare som är oroliga om hur deras data skulle kunna användas av amerikanska domstolar om Roe vs Wade omkullkastas. Vi har full förståelse för denna ångest”, heter det i uttalandet. Det stod inte om företaget skulle ändra eller stärka integritetsskyddet.

Nurx, ett telemedicinföretag som erbjuder preventivmedel och akut preventivmedel, sa i ett uttalande från talesperson Ann Noder att det håller patientdata konfidentiell. “Vi kommer att utvärdera vårt svar på alla eventuella beslut i ljuset av vårt uppdrag och våra principer gällande tillgång till preventivmedel och överkomliga priser”, heter det i uttalandet.

Glow sa i ett e-postmeddelande från sitt pressteam att det kommer att “fortsätta att kompromisslöst skydda våra användares integritet och personlig hälsoinformation” men sa inte om det skulle göra några ändringar i sina policyer.

Conti-Cook säger att hon skulle vara skeptisk till företag som hävdar att de skyddar användardata hårt utan att se deras affärsmodell. Data om gravida eller potentiellt gravida personer är värdefulla för annonsörer och andra tredje parter eftersom det är en grupp som ska gå ut och köpa nya saker till ett potentiellt framtida barn. Att sälja den datan, eller göra den tillgänglig för partners, är affärsmodellen för den här typen av appar, säger hon. “Det är affärsmodellen för all övervakningskapitalism.”

Ledtråd, för en, säger i sin integritetspolicy att den inte delar data med tredje part eller annonsörer. Det sa i ett blogginlägg att dess affärsmodell inte är baserad på användardata. Men Glöd och Nurx säg i integritetspolicyn att de delar data för marknadsförings- och reklamändamål. Flos policy säger att de delar “icke-hälsomässiga personuppgifter” för marknadsföringsändamål.

Och alla fyra dessa företag, tillsammans med Oura ringsäg i sin integritetspolicy att de skulle dela personlig användardata som svar på stämningar eller juridiska skyldigheter.

Det största bekymret för juridiska experter just nu är att en individs data från dessa appar kan användas mot dem om de redan misstänks för att ha avslutat en graviditet. Men det kanske inte stannar där, säger Jerome Greco, en offentlig försvarare på den digitala forensiska enheten på rättshjälpsföreningen i New York City. “Jag tror att det i framtiden kan bli mer brett, och de kan vara att aggregera data och analysera data för att försöka identifiera misstänkta”, säger han. “Jag tror att brottsbekämpning är mer tekniskt kunnig än de någonsin varit i historien och har mer resurser än de någonsin har haft.”

Det mesta av den digitala information som har använts för att åtala människor för att ha avslutat en graviditet har varit internetsökningar och analyser av någons fysiska telefon – som en Mississippi kvinna som lades in på sjukhus efter att ha fött ett dödfött foster och vars sökhistorik på internet om hur man framkallar ett missfall användes för att åtala henne för mord.

“Vi har sett fall där kvinnors Google-sökningar, okrypterad kommunikation, e-post och andra typer av meddelanden – som Facebook Messenger – användes mot dem, och inlägg på sociala medier”, säger Conti-Cook.

Det är svårt att förutsäga de nya sätt som stater som kriminaliserar abort kan hitta för att använda personlig hälsodata och andra digitala verktyg för att åtala personer som de misstänker för att ha avslutat en graviditet. Men att vara vaksam på de hypotetiska situationer som kan uppstå i framtiden hjälper människor att skydda sig själva, säger Conti-Cook.

Människor som är oroliga över att deras data används mot dem kring abort kan vidta åtgärder för att skydda sig själva, säger Conti-Cook: dela inte din telefon med polis, socialarbetare eller någon på ett sjukhus. Använd webbläsare som förhindrar spårning. Använd krypterade textmeddelandeappar för att diskutera allt känsligt.

“Vår digitala autonomi är en förlängning av vår kroppsliga autonomi, och det är så vi måste börja tänka på det”, säger hon.

#Cykelspårningsappar #står #bakom #deras #integritetspolicyer #som #Roe #vippar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *