Exklusivt: Amerikanska tillsynsmyndigheter är i Kina för revisionsavtal

Exklusivt: Amerikanska tillsynsmyndigheter är i Kina för revisionsavtal

Kinesiska och amerikanska flaggor fladdrar utanför byggnaden av ett amerikanskt företag i Peking, Kina 21 januari 2021. REUTERS/Tingshu Wang

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

HONG KONG, 6 maj (Reuters) – Amerikanska tillsynstjänstemän har anlänt till Peking för att försöka lösa en långvarig tvist angående revisionsefterlevnaden av USA-noterade kinesiska företag, säger tre personer som är bekanta med saken till Reuters.

Stand-off, om det inte lösts, kan leda till att kinesiska företag sparkade igång börserna i New York. Den här veckan lade US Securities and Exchange Commission (SEC) till över 80 företag, inklusive e-handelsjätten JD.com (9618.HK) och China Petroleum & Chemical Corp (600028.SS) till listan över företag som riskerar att uteslutas. Läs mer

Samtalen mellan tjänstemän från US Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) och deras motsvarigheter vid China Securities Regulatory Commission (CSRC) kan beskrivas som “sena skeden” efter att Kina gjort eftergifter de senaste månaderna, sa folket.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

PCAOB-tjänstemännen förväntas lämna karantänen och börja arbeta nästa vecka, sa en av personerna. Om detta besök fortsätter som förväntat, kommer PCAOB sannolikt att skicka ett större team till Kina senare i år för att genomföra inspektioner på plats av lokala revisorer, sa personen.

PCAOB skickade representanter till Kina för förhandlingar ansikte mot ansikte tidigare i år, sa två av personerna.

Källorna avböjde att identifieras på grund av frågans känslighet. CSRC tog inte direkt upp Reuters frågor om ankomsten av PCAOB-tjänstemän eller status för diskussioner.

PCAOB svarade inte på förfrågningar om kommentarer innan den ursprungliga publiceringen av denna berättelse på fredagen.

Senare sa en talesman för byrån i ett e-postmeddelande: “De senaste rapporterna om att PCAOB-tjänstemän för närvarande är i Kina, eller att PCAOB-tjänstemän var i Kina tidigare i år för att genomföra förhandlingar ansikte mot ansikte, är osanna. PCAOB har inte skickat några personal till Kina sedan 2017.”

Han tillade att byrån fortsätter att samarbeta med de kinesiska myndigheterna men “spekulationerna om ett slutgiltigt avtal är fortfarande förhastade.” Som ett resultat planerar PCAOB “för olika scenarier”, sade talesmannen.

Myndigheter i Kina har länge varit ovilliga att låta utländska tillsynsmyndigheter inspektera lokala revisionsbyråer, med hänvisning till nationella säkerhetsproblem.

Men i en viktig eftergift föreslog kinesiska tillsynsmyndigheter förra månaden att sekretessreglerna för offshore-noteringar skulle ses över och skrotningskraven att inspektioner på plats av utlandsnoterade kinesiska företag huvudsakligen utförs av inhemska tillsynsmyndigheter. Läs mer

Separata källor sa också förra månaden att ett preliminärt ramverk för revisionsövervakningssamarbete mellan de två länderna har bildats. Läs mer

Spotten över revisionstillsynen av New York-noterade kinesiska företag har puttrat i mer än ett decennium men det kom till sin spets i december förra året när SEC slutförde regler för att avnotera kinesiska företag enligt Holding Foreign Companies Accountable Act. Det stod att det fanns 273 företag i riskzonen men namngav dem inte.

Från och med fredagen har PCAOB identifierat 128 kinesiska företag som riskerar att avnoteras.

Emissionen har varit en viktig faktor som dragit på amerikanska depåbevis (ADR) utgivna av kinesiska företag, med Nasdaq Golden Dragon China Index som fallit 57 % under de senaste 12 månaderna.

Goldman Sachs uppskattade i mars att amerikanska institutionella investerare innehade kinesiska ADRs till ett värde av cirka 200 miljarder dollar.

Utöver eftergifterna från kinesiska tillsynsmyndigheter har det funnits andra tecken på att en affär är på gång.

I slutet av mars sa källor att CSRC frågade några av landets USA-noterade företag, inklusive Alibaba Group Holding Ltd. (9988.HK)Baidu Inc (9888.HK) och JD.com, för att förbereda för fler granskningsupplysningar. I slutet av förra månaden sa Fang Xinghai, CSRC:s vice ordförande att han förväntade sig ett avtal inom en snar framtid.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Xie Yu; Ytterligare rapportering av Katanga Johnson i Washington, Selena Li i Hong Kong och Jing Xu i Peking; Redigering av Edwina Gibbs

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Exklusivt #Amerikanska #tillsynsmyndigheter #är #Kina #för #revisionsavtal

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *