Googles senaste Roboto-variant är ett typsnitt som kan anpassas till sin kärna

Googles senaste Roboto-variant är ett typsnitt som kan anpassas till sin kärna

Som någon som verkligen gillar typsnitt vet jag att de flesta människor inte delar min passion – men jag tror verkligen att alla som bryr sig om typografi kommer att ha ett visst intresse för vad Google meddelade på torsdagen. Om du har någonsin använt något från Google, du har sett Roboto. Nu introducerar Google något som heter Roboto Flex. Som namnet antyder är det en version av dess berömda typsnitt som du kan justera och anpassa på massor av sätt.

Jag kan känna att jag kan vara på väg att förlora många människor, så låt oss prova detta: här är en gif som visar alla anpassningsbara parametrar Roboto Flex har. Det finns inga knep på gång – jag ändrar inte en rasterbild med Photoshop eller något. Allt du ser är inbyggt i själva teckensnittet och kan ändras lika enkelt som teckenstorleken.


Naturligtvis kan du kombinera så många av dessa ändringar som du vill.

Ganska coolt, eller hur? (Om du precis sa “nej” till din datorskärm har du min tillåtelse att lämna nu. Det här kommer inte att bli mer intressant för dig.)

I grund och botten, vad som händer är att Roboto Flex är ett “variabelt teckensnitt”, vilket betyder att du inte behöver ladda separata filer manuellt för att göra ändringar i dess vikt, lutning eller andra variabler. Flex går dock längre än bara de grundläggande förändringarna; Google säger att det finns 12 olika sätt att justera den, inklusive att ändra dess bredd, slagtjocklek och till och med höjden på stigande och fallande stjälkar (som finns på bokstäverna “d” respektive “p”).

Allt detta är samma typsnitt.
Bild: Google

Dessa typer av typsnitt har funnits ett tag – till och med Roboto Flex har varit det offentligt på gång i ett år eller såmen det är häftigt att se att Google gör det lättillgängligt för alla som vill använda det.

Roboto Flex har också några andra intressanta funktioner som inte är direkt relaterade till att få det att se coolt ut. I dess blogginläggGoogle säger att det har lagt ner mycket balans i teckensnittet för att se till att det ser rätt ut i specifika storlekar, så att texten kommer att se rätt fet eller tunn ut, oavsett om den tar upp en hel sida eller bara är en liten fotnot. Googles tillkännagivande kommer också in på hur typsnittets designers (en studio som heter Font Bureau) såg till att små detaljer var rätt. Uppenbarligen är cirklarna som används i procentsymbolen proportionellt desamma som siffran 0. Det är en del hardcore typsnittsnörderi, och jag älskar det.

Vad allt detta betyder i praktiken är att designers har mycket kontroll över hur deras text slutar se ut utan att behöva göra mycket arbete (förutsatt att applikationen de arbetar med stöder faktiskt variabla typsnitt). Det är också bra för webbdesigners som vill ha ett standardtypsnitt som de kan justera för att se till att deras rubriker och titlar sticker ut, både från resten av texten på sidan och från andra webbplatser. Det skadar inte heller det, eftersom det är ett Google Font kan du lägga till det på din webbplats med en eller två rader kod.

Det är enkelt att importera Roboto Flex för att använda på din webbplats (även om jag tror att det skulle krävas någon med mer avancerad Google Font API-kunskap än jag för att navigera i inställningarna).

Plus… se, det här kanske går ut över huvudet här, men jag kunde inte låta bli att tänka på alla roliga UI-saker du skulle kunna göra om det här var typsnittet på till exempel en telefon med vikbar display. Du vet, som den Google verkar jobba på? Det är lätt att föreställa sig visuella knep som att teckensnittet sträcker sig medan du öppnar telefonen eller där texten håller samma proportioner när du går från den lilla frontskärmen till den större insidan. Den typen av saker skulle vara mycket lättare att implementera om du arbetar med ett flexibelt typsnitt och skulle vara riktigt kul att se i praktiken (och Googles allt om kul i Android nurätt?)

Detta är inte det enda intressanta typsnittet som Google har gjort nyligen. Den tillkännagav också a seriffversion av Robotovilket skulle verka som kätteri om det inte såg riktigt snyggt ut, och det till och med förde tillbaka de älskade klumparna i dess Noto Emoji-typsnitt. Det är inte den enda som leker med variabla typsnitt heller — Apples SF Prosom används som standardteckensnitt på i stort sett alla dess enheter, stöder varierande optiska storlekar och Microsofts programmerarfokuserade Cascadia kod stöder varierande vikter.

#Googles #senaste #Robotovariant #är #ett #typsnitt #som #kan #anpassas #sin #kärna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *