James Hardens kontrakt: Allt du behöver veta om Sixers-stjärnans affär

James Hardens kontrakt: Allt du behöver veta om Sixers-stjärnans affär

James Harden har varit i fokus för NBA:s största säsongshandel vart och ett av de senaste två åren. Han och Philadelphia 76ers befinner sig nu månader borta från en verkligt fascinerande lågsäsong; Harden har ett lukrativt spelaralternativ, och Daryl Morey har möjligheten att bygga om franchisen kring parningen av Joel Embiid och Harden. Den här situationen har några anmärkningsvärda nyanser som kan vara förvirrande, så det här är ett bra tillfälle att sätta ihop en fråga-och-svar-session som tar upp några av nyckelelementen.

Så, vad är grejen med Hardens spelaralternativ?

Det verkar som att Harden varken plockade upp eller avböjde sitt spelaralternativ på 47,4 miljoner dollar för 2022-2023 som en del av megadealen för handel med deadline, och det öppnar för flexibilitet för båda sidor. Det skapar också teoretiskt chansen att han väljer bort det och lämnar det, men det känns otroligt osannolikt.

Vad är det mest Harden kan göra, och hur kan det hända?

Vanligtvis beror en spelares maximala lön på ett nytt kontrakt enbart på hans år av erfarenhet inom NBA och lönetaksbeloppet för den säsongen, där 25 procent, 30 procent och 35 procent av taket fungerar som de tre tröskelvärdena i det nuvarande kollektivavtalet. Vid prognosen på 122 miljoner dollar för 2022-2023 skulle det innebära en startlön på 42,7 miljoner dollar för en spelare som Harden med 10 eller fler års erfarenhet.

CBA innehåller dock ett undantag från detta ramverk för dem som ligger allra högst upp på löneskalan; en spelare tillåts få en höjning på 5 procent på sin lön från föregående säsong, även om det placerar honom över den “normala” maxgränsen. Eftersom Harden tjänade 44,3 miljoner dollar 2021-2022, tillåts han skriva på ett nytt kontrakt som börjar på 46,5 miljoner dollar, även om det är långt över maxvärdet på 35 procent. Med 76ers, fungerar den ingångslönen med 8 procent årliga höjningar till ett femårigt kontrakt på 269,9 miljoner dollar.

Nu kanske du undrar, “Vänta, att $46,5 miljoner är mindre än Hardens spelaralternativ, eller hur?” Det är helt rätt tanke. Även om CBA tillåter det speciella undantaget till max för fria agenter som får stora löner, kom ihåg att Harden inte behöver bli en fri agent i sommar, och höjningen per säsong på hans nuvarande kontrakt är mer än 5 procent. Som sådan är det absolut mest Harden kan säkra denna lågsäsong genom att välja in och sedan förlänga $47,4 miljoner istället för $46,5 miljoner. Det leder till ett maximalt totalt kontaktvärde på $274,7 miljoner över fem säsonger inklusive opt-in, cirka $5 miljoner mer än det andra ramverket.

Tänk om Harden är villig att ta mindre än sitt absoluta maximum? Hur skulle det fungera?

CBA är ganska flexibelt när det kommer till spelare som gör mindre än deras rikaste möjliga affär, så ett sub-max Harden-kontrakt kan ta många olika former. Det viktiga att komma ihåg är att den första säsongen av ett nytt kontrakt är nyckeln för att ställa in parametrarna. Eftersom 76ers har Harden’s Bird-rättigheter, kan de starta honom med vilken lön som helst från hans lägsta till max 46,5 miljoner dollar. Därifrån kan det kontraktet öka eller minska med så mycket som 8 procent av den första årslönen varje efterföljande år av kontraktet.

Låt oss säga att Harden och Morey kommer överens om en lön på 40 miljoner dollar för 2022-2023 som en del av ett nytt kontrakt. Åtta procent av det är $3,2 miljoner, så varje säsong efter den första kan hans lön öka upp till $3,2 miljoner från föregående år, minska upp till $3,2 miljoner eller landa någonstans däremellan.

Den största begränsningen med detta är taket på 8 procent för skift från år till år, eftersom det betyder att kontraktet kan ha en del ebb och flod men inga riktigt stora svängningar. Dessa svängningar kan användas för att uppnå andra mål, som att tillfälligt sänka lyxskatten eller mer dramatiskt sänka Hardens lön sent i kontraktet när hans spelnivå troligen kommer att ligga långt under den nuvarande standarden. Det är mycket viktigare för 76-åringarna än Harden, särskilt eftersom förhandlingarna kan gå på att de kan slå ut de rena finansiella villkoren (år, dollar, garantier, etc.) men sedan låta Morey strukturera affären på det sätt som gör att mest vettigt med sin vision för lagets böcker.

Finns det något annat sätt som Hardens nästa kontrakt skulle kunna fungera?

Ja, och det är min absoluta favoritstruktur om Harden är villig att ta mindre än sitt maximum.

Ovan pratade jag om idén att Harden och Morey kommer att fokusera sin förhandling på nyckeldelarna: hur mycket pengar över hur länge, optioner och om hela kontraktet kommer att garanteras helt eller inte. I ett scenario där Harden är villig att ta på ett meningsfullt sätt mindre än sitt maximum, kan CBA:s gräns på 8 procent för höjningar från år till år begränsa Moreys val mer än han skulle föredra. Men en Harden-opt-in öppnar upp för en annan ambitiös möjlighet: en version av att superfrontladda Hardens nästa kontrakt där alternativet på 47,4 miljoner dollar stannar kvar på Sixers böcker men sedan kommande säsonger tappar avsevärt. Som diskuterats ovan ger CBA betydligt mer spelrum när det kommer till att spelare tar mindre, och det spelar verkligen in på förlängningar.

Teoretiskt sett kunde Hardens lön sjunka till vilket förhandlat belopp de ville ha för 2023-24, sedan skulle begränsningarna på 8 procent från år till år komma in på den första nya lönen.

Låt oss säga, teoretiskt sett var Harden villig att ta $35 miljoner per säsong över fem år snarare än sitt fulla maximum. På ett helt nytt kontrakt som börjar 2022-23, kan det se ut så här:

Men med spelaralternativet kan de två sidorna strukturera samma totala pengar på detta sätt:

Den andra vägen är att föredra för Harden eftersom han skulle få mer pengar tidigare (särskilt med tanke på pengars tidsvärde). Det kan potentiellt vara bättre för 76-orna också, eftersom de sannolikt skulle betala skatten 2022-23, för att sedan undvika den så tidigt som 2023-24 och gå långt borta från den 2024-25 när Tobias Harris kontrakt löper från böcker — precis före ett betydande kontrakt för breakout-stjärnan Tyrese Maxey. Nu kräver detta att Harden är villig att acceptera den sänkta totala utbetalningen, och det kanske inte finns i korten. Ändå är det en fascinerande hypotetisk som verkligen kan förändra saker och ting för franchisen längre fram.

Hur är det med reglerna för utvidgning och handel?

Denna CBA-regel kommer bara till spel om Harden väljer att delta, eftersom restriktioner för förlängning och handel inte påverkar gratis agenter som undertecknar kontrakt mindre än sex månader efter att de byttes till sitt nya lag. Men om Harden väljer att delta och de två sidorna bygger en förlängning av det, kan de bara tillfälligt lägga till upp till två nya säsonger och göra upp till 5 procents höjningar på det spelaralternativet på $47,4. Återigen, CBA är ombord med en spelare som tjänar lägre lön, men begränsningen av två nya säsonger gör förmodligen en omedelbar förlängning ohållbar, dock bara under en del av lågsäsongen.

Som sagt, eftersom restriktioner för förlängning och handel varar sex månader efter transaktionen, kan Harden och 76ers inte formellt sätta pennan på papper på en avancerad förlängning byggd av den opt-in förrän den 10 augusti 2022. Men de två sidorna kan absolut komma till en förståelse för hur det kontraktet skulle se ut, och i själva verket skulle de behöva göra det eftersom Hardens spelaroptionsbeslut kommer innan ligaåret tar över i juli. Ändå är det en tillfällig olägenhet snarare än en begränsning.

Hur är det med över 38-regeln?

Harden kan tacka tidigare lagkamrat Chris Pauleftersom de tidigare CBA begränsade kontrakt för spelare när de närmade sig säsongen för 36 år, men spelarna flyttade tillbaka det till 38. Eftersom Harden är 32 nu och inte fyller 33 förrän i augusti, skulle över-38-regeln inte påverka honom.

Vad sägs om om Harden lämnar i sommar? Vilken flexibilitet har 76:orna då?

Om Harden väljer bort och skriver på någon annanstans som en fri agent, tar 76-arna hans pengar från sina böcker men de betydande förpliktelserna till Embiid och Tobias Harris innebär att de bara skapar en blygsam mängd takutrymme: $15-25 miljoner beroende på Danny Greens icke-garanterade kontrakt på $10 miljoner, såvida de inte frigör ytterligare utrymme genom att handla med spelare med garanterade löner. Det räcker för att lägga till någon som hjälper, speciellt om Morey kan frigöra lite mer utrymme, även om detta är en extremt svag friagentklass. Istället skulle den mer sannolika tiden att göra en icke-Harden-stänk vara 2023, när Harris har ett kontrakt som löper ut och Maxey inte har påbörjat sin nästa affär.

Det finns också en möjlighet att Harden lämnar via sign-and-trade, vilket skapar ett massivt handelsundantag och/eller skickar spelare till Philadelphia. I det scenariot stannar Morey förmodligen över gränsen antingen med de nya spelarna eller genom att använda handelsundantaget, men problemet där är att du fortfarande måste hitta och skaffa en ny spelare med undantaget, troligen med tillgångar för att locka den handelspartnern att skicka ut någon.

(Foto av James Harden: John E. Sokolowski / USA Today)

.
#James #Hardens #kontrakt #Allt #behöver #veta #Sixersstjärnans #affär

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *