Kina beordrar statliga och statliga företag att dumpa utländska datorer

Kina beordrar statliga och statliga företag att dumpa utländska datorer

(Bloomberg) – Kina har beordrat centrala myndigheter och statligt stödda företag att ersätta utländska persondatorer med inhemska alternativ inom två år, vilket markerar en av Pekings mest aggressiva ansträngningar hittills för att utrota viktig utländsk teknologi inifrån dess mest känsliga organ. .

Mest lästa från Bloomberg

Personalen ombads efter det veckolånga majuppehållet att lämna in utländska datorer för lokala alternativ som körs på operativsystem som utvecklats inhemskt, sa personer som är bekanta med planen. Övningen, som beordrades av centrala myndigheter, kommer sannolikt att så småningom ersätta minst 50 miljoner datorer enbart på en central regeringsnivå, sade de och bad att få vara anonym när de diskuterade en känslig fråga.

Beslutet främjar Kinas decennielånga kampanj för att ersätta importerad teknologi med lokala alternativ, en genomgripande ansträngning för att minska sitt beroende av geopolitiska rivaler som USA för allt från halvledare till servrar och telefoner. Det kommer sannolikt att direkt påverka försäljningen av HP Inc. och Dell Technologies Inc., landets största PC-märken efter den lokala mästaren Lenovo Group Ltd. Aktierna i HP och Dell sjönk båda med cirka 2,5 % i New York fredag ​​morgon.

Lenovo raderade förlusterna för att klättra så mycket som 5% på fredagen i Hongkong, medan mjukvaruutvecklaren Kingsoft Corp. också tog tillbaka sin tidigare nedgång för att öka så mycket som 3,3%. På kinesiska börser på fastlandet ökade Inspur Electronic Information Industry Co., en servertillverkare, 6 % medan andra Dawning Information Industry Co. steg med mer än 4 %. Inspur Software Co., ett dotterbolag till Inspur-gruppen, och China National Software & Service Co. höjde båda sina dagliga gränser på 10 %.

Strävan att ersätta utländska leverantörer är en del av en långvarig ansträngning för att avvänja Kina från sitt beroende av amerikansk teknologi – en sårbarhet som exponerats efter att sanktioner mot företag som Huawei Technologies Co. hamrade på lokala företag och företag. Det initiativet har accelererat sedan 2021, när den kinesiska centralregeringen tyst bemyndigade en hemlighetsfull regeringsstödd organisation att kontrollera och godkänna lokala leverantörer i känsliga områden från moln till halvledare.

FÖRKLARARE: Kinas omfattande plan för teknisk överhöghet över USA

Det senaste PC-ersättningsprojektet återspeglar också Pekings växande oro kring informationssäkerhet samt ett förtroende för hemmagjord hårdvara: världens största tillverkare av bärbara datorer och servrar idag inkluderar Lenovo, Huawei och Inspur Ltd., medan lokala utvecklare som Kingsoft och Standard Software har gjort snabba framsteg inom kontorsprogram mot sådana som Microsoft Corp. och Adobe Inc.

Kampanjen kommer att utökas till provinsregeringar senare och även följa den tvååriga tidsramen, sa folket. Ministeriet för industri och informationsteknologi och statliga rådets informationskontor svarade inte på faxade förfrågningar om kommentarer.

Vad Bloomberg Intelligence säger

Lenovo kan dramatiskt öka försäljningen på Pekings order att centrala myndigheter och statligt stödda företag ersätter utländska datorer, enligt Bloomberg News. Detta skulle uppgå till mer än 50 miljoner datorer under de kommande två åren. Nationens nummer 1 PC-tillverkare förlitar sig på amerikanska chips, men har skapat sin egen chiptillverkningsenhet och investerat i minst 15 halvledardesignföretag.

– Nathan Naidu, analytiker

Klicka här för forskningen.

Läs mer: Hemlighetsfull kinesisk kommitté upprättar lista för att ersätta amerikansk teknik

Kina har uppmuntrat användning av hemgjorda IT-produkter i statliga myndigheter i minst ett decennium, och regelbundet spärrat vissa produkter från officiella upphandlingslistor. Som svar har amerikanska IT-jättar som Hewlett Packard Enterprise Co. och Microsoft startat joint ventures med företag som stöds av den kinesiska regeringen, för att säkra order från de rikaste statsägda företagen.

Den processen har länge följts av brister i kinesiskt utvecklad programvara och kretsar, vilket tvingar användare att förlita sig på importerad utrustning. Det har förändrats under de senaste åren, eftersom lokala mästare som Inspur och Lenovo tog globala marknadsandelar, även om deras produkter fortfarande är beroende av avancerade amerikanska komponenter som halvledare från Intel Corp. eller Advanced Micro Devices Inc. Från och med fredagen var HP-märkt maskiner var fortfarande tillgängliga för köp på en webbplats som användes av statliga upphandlingsorgan, även om det är oklart om transaktioner skulle gå igenom.

Det senaste regeringsdirektivet kommer sannolikt endast att täcka PC-märken och mjukvara, och utesluta svåra att ersätta komponenter, inklusive mikroprocessorer, sa folket. Kina kommer mestadels att uppmuntra Linux-baserade operativsystem att ersätta Microsofts Windows. Shanghai-baserade standardprogramvara är en av de främsta leverantörerna av sådana verktyg, sa en person.

Vissa byråer, inklusive statligt ägda media och cybersäkerhetsorgan, kan fortsätta att köpa avancerad utländsk utrustning under särskilda tillstånd som de alltid har gjort, sa en av personerna. Men det tillståndssystemet skulle kunna skärpas i framtiden, sa personen.

(Uppdateringar med aktier i Dell, HP i tredje stycket.)

Mest lästa från Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg LP

#Kina #beordrar #statliga #och #statliga #företag #att #dumpa #utländska #datorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *