Liam Neeson besöker "Atlanta" för att göra kul med hans rasismkontrovers

Liam Neeson besöker “Atlanta” för att göra kul med hans rasismkontrovers

Aefter en onödig omväg in i någon vit Upper East Siders takvåning förra veckanvi är äntligen återförenade med Paper Boi på kvällens Atlantanär han lär sig om mästerinspelningar från en klok främling som han träffar i Amsterdam och står ansikte mot ansikte med skådespelaren och ökända sexbrottsvakt Liam Neeson.

Mer än halvvägs in i en ganska osammanhängande säsong kan du fortfarande känna hur författarna söker efter en genomgående linje i alla de slumpmässiga vinjetter och parodier de bestämt sig för att ta itu med. Det är uppfriskande då, och kanske ett gott tecken för den lilla återstoden av säsongen, att “New Jazz”, skriven av Donald Glover och regisserad av Hiro Murai, är ett försök att förnya Alfreds perspektiv som en nykomling i musikbranschen. Det var det som gjorde säsongerna 1 och 2 – särskilt 2 – så utmärkta och gjorde att showen kunde genomföra alla sina berättande utflykter. Genom hela Robbins säsong, såg vi den blivande rapparen uppleva nackdelarna med sin egen commodification och lära sig skillnaden mellan berömmelse och rikedom i de mest ödmjuka scenarierna. Nu när Al har det bra ekonomiskt har han tydligen tappat fokus på hur pengarna hanteras eller var han ska placera dem.

Han lär sig den här läxan den hårda vägen av en amerikan som heter Lorraine, som han träffar på ett museum efter att han tagit en gräskaka med Darius och börjat ströva runt i Amsterdam. Den frätande Lorraine kan vara en hallucination eller inte, eftersom Al inte läser lika högt som han interagerar med henne. Men slutet, där han bokstavligen skakar och gråter och kräks från kakan, skulle tyda på att hans konstiga natt att jaga henne genom Red Light District helt var en fantasi. För det mesta spelar denna distinktion egentligen ingen roll, eftersom hon har den otacksamma rollen som ett otäckt orakel. Andra kvinnor har funnits i denna egenskap tidigare Atlanta, som i säsong etts “The Club” och förra säsongens “The Woods”. Tyvärr ger “New Jazz” inte den känslomässiga utdelningen av det senare.

Särskilt Lorraine, spelad av skådespelerskan Ava Gray som du förmodligen har sett på FX Utgör, är en transkvinna. Oavsett om Glover bestämmer sig för det eller inte – även om man kan anta att han är kunnig om kritiken som programmet har fått baserat på tweets och “intervjuer”– Avsnittet tar upp eller åtminstone utreder programmets tidigare komiska ansträngningar angående transness som både prisades och granskades under tidigare säsonger. Närmare bestämt i säsong 1:s kritikerrosade avsnitt “BAN.”Paper Boi anklagas för att vara transfob av en vit feminist i en talkshow på grund av en motbjudande text om Caitlyn Jenner i en av hans låtar. Liksom många svarta människor protesterar Al att han inte hatar transpersoner men att han inte nödvändigtvis bryr sig om deras svåra situation i samtalet med hans. Glover tvingar inte Al att ha en mer “inkluderande”, socialt medveten hållning i slutet av intervjun, vilket känns reflekterande av auteurens inställning till Atlanta.

På samma sätt vilar mycket av “New Jazz” ganska tråkigt på överraskningselementet av att se detta icke-offensiva, ickevåldsutbyte mellan två demografier som ofta är kulturellt motstridiga. På flera punkter kan du känna att manuset drar uppmärksamheten till det faktum att Al, åtminstone synligt, inte skäms eller är obekväm över att synas offentligt med en transkvinna i en stad där folk omedelbart känner igen honom. Snarare är han irriterad på Lorraine för att hon är villig att berätta saker för honom som ingen annan kommer att göra – som att hans bredbrättade hatt ser dum ut – och är lite av ett rövhål i hennes leverans. Det faktum att Glover ger honom en anledning att bli irriterad över henne är ett val, kan man hävda. Men oavsett hur mycket Lorraine peppar på honom, svarar Al aldrig med något problematiskt.

Sammantaget faller inbilskheten av avsnittet platt eftersom, så mycket som Lorraines närvaro tär på avsnittet, gör Glover henne inte särskilt rolig eller minnesvärd på det sätt som de flesta bikaraktärer är i den här serien – bara hånande. I en scen kallar hon en portly vit kvinna som poserar i en utställning “vit Lizzo” och fortsätter sedan med att säga att Lizzo redan är den vita Lizzo. Det är ett rikt skämt som kommer från en musiker som mest uppvaktar vita ungdomar och som inte fick något spel på hiphopradio förrän helt nyligen, men jag avviker.

Det är ett rikt skämt som kommer från en musiker som mest uppvaktar vita ungdomar och som inte fick något spel på hiphopradio förrän helt nyligen, men jag avviker.

I allmänhet, Atlanta har svårt att förstå varför svarta kvinnor faktiskt är roliga, speciellt i jämförelse med alla nyanser och humor som författarna kan ta fram från specifika arketyper av svarta män. Kvinnorna som kort dyker upp på den här showen är vanligtvis bara motbjudande, högljudda och brutalt ärliga på ett väldigt generiskt sätt. Till och med Van, som får en mer generös skildring än de kvinnliga gästskådespelarna, är inte särskilt rolig om hon inte skämtar med Earn.

På samma sätt fungerar Lorraine i första hand som en väckarklocka för Al att han förmodligen borde investera sina Apple Music-checkar på aktiemarknaden, NFTs eller vilken kapitalistisk satsning som helst. “Grejen med rappare är att ni inte har någon aning om var era pengar är eller vart de tar vägen”, säger hon. Hon frågar också vem som äger hans masterinspelningar, vilket Al aldrig har hört talas om och inte heller vet vem som äger dem. I slutet av avsnittet försäkrar Earn Al, efter en nyfiken, gravid paus, att han förhandlade om äganderätten till sina mästare i sitt skivkontrakt. Du kan definitivt känna Glovers röst – en rappare som aldrig varit känd för att stunt – hoppa ut under dessa korta anteckningar om svart finansiell kunskap.

Efter att ha lämnat museet tar Lorraine Al till en gömd nattklubb där hon presenterar honom för dörrvakten som New Jazz. Lorraine försvinner så småningom och lämnar Al för att prata med sina vänner, som frågar om de håller ihop eftersom hon ofta dejtar rappare, vilket Al insisterar nej till. Innan Al och Lorraine lämnar klubben kommer en emcee ut på scenen för att presentera New Jazz. Lorraine verkar plötsligt ta honom ut från klubben innan rampljuset hamnar på honom, och säger till honom att de skulle ha tillåtit honom att säga nej om han inte ville uppträda. Om detta är någon liten kommentar om “vaken” performativitet eller hur svarta människor bokstavligen krävs att utföra arbete, vem vet.

Brian Tyree Henry som Alfred “Paper Boi” Miles in Atlantas “New Jazz”

Coco Olakunle/FX

Men innan de lämnar dem blir ett ganska förglömligt avsnitt oförglömligt – och oförlåtligt – dåligt när Al sätter sig bredvid ingen mindre än Liam Neeson. Som med Chet Hanks gästspel förra veckan förstår du gaggen innan Tagen skådespelaren börjar referera till “händelsen”. Är detta vad som händer när Ryan Gosling, ett särskilt oproblematiskt, vokalfan av showen, kan inte göra ett gästspel för att han skjuter Barbie? Är det den här typen av cameos vi måste nöja oss med? Samtalet Neeson har med Al känns främst som en PR-tjänst, eftersom han förklarar sina handlingar men verkar självmedveten om att de verkligen var dåliga i efterhand. Al säger till honom att han, trots allt, fortfarande “jävla[s] med Tagen” och att han är glad att han inte “hatar alla svarta människor”. Neeson svarar att han faktiskt hatar alla svarta människor för att de försökte förstöra hans karriär. När Al säger att han trodde att han lärde sig sin läxa från kontroversen, avslutar Neeson sin cameo med att säga att eftersom han är vit behöver han inte lära sig en läxa.

I samma veva skulle man kunna säga att, eftersom Atlanta är en show som i första hand påstås vara för svart publik, vi behöver inte heller dessa “rigorösa” lektioner om vita privilegier. Kanske är detta bara ett utarbetat sätt för Glover att berätta för svarta människor på internet att sluta vara mindre upprörda. Kanske känner han sig tillräckligt stark i sin karriär för att han gillar att göra kända vita människor onödiga tjänster för att han kan. Hur som helst, den humorlösa, chockerande cameon räddar inte ett ganska underväldigande avsnitt. Det är trevligt att återse Paper Bois kamp för att navigera berömmelse och nya pengar, men Atlanta känns fortfarande distraherad.

.
#Liam #Neeson #besöker #Atlanta #för #att #göra #kul #med #hans #rasismkontrovers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *