Mavericks sanningens ögonblick: Vad kan Dallas göra i Game 3 efter att Chris Pauls Suns valde Luka Doncic?

Mavericks sanningens ögonblick: Vad kan Dallas göra i Game 3 efter att Chris Pauls Suns valde Luka Doncic?

På ett sätt Dallas Mavericks‘ senaste förlusten var något nytt. Under andra halvan på onsdagen, Chris Paul och den Phoenix Suns drivit ett grundläggande element i modern basket till en extrem. Det var ungefär som när Stephen Curry brände ner Madison Square Garden från andra sidan bågen för 54 poäng, men istället för att jaga 3:or jagade Suns ihärdigt, hänsynslöst Luka Doncic.

Doncic hade plockat isär laget som inte valde honom först totalt, och sedan, på praktiskt taget varje besittning, valde Phoenix på honom. Om och om igen uppmanade Paul Doncics man att sätta ett val, och om och om igen skapade den åtgärden en fördel och fördelen ledde till en hink. The Suns satte honom i 19 bollskärmar i andra halvlek och gjorde 1,81 poäng per chans på dessa besittningar, per ESPN och Second Spectrum.

På ett annat sätt var Mavericks förlust samma gamla historia. Precis som Game 1, och precis som många av deras slutspelsförluster mot Los Angeles Clippers 2020 och 2021 hade Dallas fått tillräckligt med poäng för att vinna, men det kunde inte få de stopp det behövde. Det var ännu ett nederlag där Doncic hade varit extraordinärt tidigt och utmattad vid slutet.

Det är just dessa problem som Mavericks har försökt lösa. Med ett nytt front office ledd av Nico Harrison och en ny tränarstab ledd av Jason Kidd skrev de på Reggie Bullockbemyndigad Jalen Brunsondikade Kristaps Porzingisförvärvat Spencer Dinwiddie och avslutade säsongen med det fjärde bästa rekordet i väst och sjunde bästa försvar i NBA. Utan Doncic i början av första omgången tog Dallas en ledning med 2-1 mot Utah Jazz.

Fredagens match 3 är ett ögonblick av sanning för Mavericks, och inte bara för att de ligger under med 2-0. Har de drag de har gjort placerat dem på en meningsfullt annorlunda plats? Är Phoenix en sådan juggernaut att Dallas skulle kunna bli både avsevärt förbättrad och grundligt övermatchad? Det här är de stora, breda frågorna, men fram till tipset är ingen av dem lika pressande som den här: Om vi ​​antar att Suns målsätter Doncic igen, vad kan Mavericks göra annorlunda?

Fem tankar:

1. Minska Lukas last

Anledningen till att Phoenix gick efter Doncic är inte att han inte kan skydda någon; det beror på att han sannolikt inte kan göra absolut allt på anfall mot elittävling under tunga minuter mindre än två veckor efter att han återvänt från en vadskada och hålla sig defensivt. Enligt Suns’ Jae Crowderdiskuterade laget det faktum att Doncic hade spelat 44 minuter i premiären.

“Om han ska vara där ute så länge känner vi uppenbarligen att vi måste få honom att jobba ännu mer”, sa Crowder efter match 2.

Doncic har en ligahög användningsgrad på 38,8 procent i slutspelet, upp från sin ordinarie säsong på 36,8 procent. Det var 45 procent i första halvlek av match 2. Han skulle ha spelat 40 plus minuter igen om det hade gått ner till tråden.

Om målet är att hålla Doncic fräsch kan Dallas antingen spela honom färre minuter i första halvlek eller få bort honom från bollen oftare. Hur som helst, det innebär att rikta en del av hans spelansvar till Brunson och Dinwiddie. När han är på planen med Doncic i slutspelet har Brunson haft en användningsgrad på 23,2 procent, Dinwiddie en liten 12,5 procent.

Kidd sa på onsdagen att Mavericks måste få Dinwiddie och Brunson igång eftersom “vi kan inte vinna med bara [Doncic] där ute gör 30 poäng per kväll, inte den här tiden på året, och vi spelar mot det bästa laget i ligan.”

Vilket för oss till…

2. Pace dig själv

Dallas var det långsammaste laget i NBA efter att ha tagit en defensiv retur den här säsongen, per oförutsägbar, med ett genomsnitt på 10,9 sekunder innan den försökte skjuta. Det har varit ännu långsammare (12,1 sekunder) under eftersäsongen.

Att spela i snigelfart passar Doncic, och det är kontraintuitivt att föreslå att Mavericks ska påskynda saker och ting för att hjälpa honom bevara energi. Det är dock slitsamt att ta sig an ett fast försvar varje gång, speciellt om Mikal Bridges är draperad över dig.

Ja, löpning är tröttsamt. Men det behöver inte vara Doncics fot på gasen. För en modell kan Dallas se till sin motståndare – Phoenix var på samma sätt beroende av sitt halvplansbrott förra säsongen, men på väg till finalen uppmuntrade Paul att kasta frampassningar för att befria sig från trycket från fullplan, och han har inte slutat med det. Med tanke på att Kidds tränarstab vill att Brunson och Dinwiddie ska hitta sin rytm, kan de lika gärna försöka hitta möjligheter för dem att attackera Suns medan de fortfarande är i hälarna.

3. Rotation, rotation, rotation

Låt oss säga att Kidd tar bort Dwight Powell från startuppställningen, för att ge Mavs mer mellanrum och undvika ett tredje raka tidigt underläge. Ska han sätta in Maxi Kleber eller göra något mer radikalt?

Mavs körde sent i match 1 utan en traditionell stor man på banan, men gick inte till den här smallball-looken igen förrän det var åtta minuter kvar av den fjärde kvarten på onsdagen. Skulle Kidd våga sätta Dinwiddie i startfemman och starta Dorian Finney-Smith på “center”, matchade med Deandre Ayton?

Kleber är det säkraste spelet, men det finns argument för att bli konstig, särskilt om Dallas blir desperat. Om du inte kan vinna på det konventionella sättet måste du försöka slänga saker och ting, och att ha tre playmakers på banan gör det lättare att undvika att attackera Bridges. Mavs kommer inte att kunna duplicera vad de gjorde mot Jazzens stackars perimeterförsvarare, men de kan försöka approximera det. Den enda tydliga fördelen de har är 3-punktsvolymen, och att bli liten accentuerar den.

4. Lite schemagrejer

Kidd sa att Dallas visste att Suns skulle ta Doncic till bollskärmar, och det måste “göra ett bättre jobb för att hjälpa honom.” En del av det är sannolikt förväxling, en strategi som den använde sparsamt i spel 2. Vid den sista uppspelningen av videon ovan, när Doncics man, Cameron Johnson, går upp till skärmen för Booker, Doncic och Powell stänger av bollen och håller Doncic borta från handlingen. Visst, Doncic hamnar i en annan action ögonblick senare, men det är åtminstone ett exempel på Mavericks påfrestande för att skydda honom.

Ett annat exempel: Halvvägs in i fjärde kvartalet, när Johnson tittar på Paul, rör sig Doncic helt enkelt inte — han förväxlar effektivt med Brunson, men kommunikationen finns inte där och Brunson inser bara var han ska vara som skärmen ställs in:

Mavsna straffades inte den gången, men om de ska göra det här måste de skärpa det.

Dallas kunde gå till en zon, men det gjorde inte mycket av det under grundserien och det här är en riskabel strategi mot Phoenix, ett smart lag som skär, passar och skjuter lika bra som vem som helst. Det finns sannolikt inget system som Suns inte kan motverka – Paul och Booker utnyttjar switchar, förstör dropptäckning och välkomnar blixtar. Den bästa “justeringen” som Mavs kan göra är att utföra bättre, varför det är viktigt att Doncic fortfarande har lite energi under fjärde kvartalet.

5. Välj på Paul

Eftersom Paul är den som gjorde det mesta av Doncic-jakten, kunde Mavericks ge honom en smak av sin egen medicin. De kommer sannolikt inte att vara lika obevekliga som Suns var, men de skulle säkert kunna sätta Paul i fler åtgärder defensivt, i ett försök att trötta ut honom innan hans sedvanliga övertagande i fjärde kvartalet.

Paul är en mästare på att styra spelet offensivt. Han kommer att känna av motståndarlaget, få igång lagkamrater och ringa sitt eget nummer precis när Phoenix behöver det. Han kan dock inte kontrollera hur mycket energi han måste anstränga sig i andra änden. Till sin 37-årsdag på fredag ​​kan Dallas ge honom en stadig ström av Doncic-post-ups.


#Mavericks #sanningens #ögonblick #Vad #kan #Dallas #göra #Game #efter #att #Chris #Pauls #Suns #valde #Luka #Doncic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *