Meta Cambria, Quest 3: Vad du kan förvänta dig av Metas nästa VR-headset

Meta Cambria, Quest 3: Vad du kan förvänta dig av Metas nästa VR-headset

De Oculus Quest 2 (kallas nu Meta Quest 2) har blivit ett överraskande framgångsrikt virtual reality-headset och förblir vårt favorit VR-enhet trots att han är nästan två år gammal. Vad kommer Meta, det tidigare Facebook, att göra för sitt extranummer? Företaget förväntas släppa fyra nya headset under de närmaste åren, enligt en färsk rapport från Informationen. Ett headset som tillkännagavs förra året som heter “Projekt Cambria” är på däck för 2022, men förvänta dig inte att det blir en riktig uppföljare till Quest 2.

Istället ser Project Cambria ut att vara en mycket dyrare och mer avancerad sorts AR/VR-hybridheadset, en bryggenhet som skulle kunna vara en fantastisk VR-enhet, men kan också möjliggöra blandad verklighet genom att kombinera video från den verkliga världen med VR via förbättrade kameror.

Cambria kommer också att lägga till ny sensorteknologi (särskilt, ögonspårning) som kan introducera nya möjligheter för att interagera i VR och animera din avatar. Men den ögonspårningen ger också frågor om datasekretess.

Fristående, som Quest 2

Ja, Cambria ser ut att vara en fristående enhet som Quest 2. Men, precis som Quest 2, förvänta dig att den valfritt kan ansluta till datorer och i viss mån telefoner. Tidiga rapporterade designmockups visar en design som verkar mindre än Quest 2, men enligt The Informations senaste rapporter kan ett större batteri innebära mer vikt. Meta har redan bekräftat att headsetet kommer att bli mer kompakt där linserna möter ansiktet, med hjälp av “pannkakslinser” som kan komprimera det avstånd som behövs för att skapa övertygande 3D-effekter.

Det större batteriet verkar kunna sitta på baksidan av headsetet, vilket skapar en design som ser mer ut som Microsofts Hololens 2, ett augmented reality-headset, än Metas befintliga Oculus VR-glasögon. VR-enheter som HTC Vive Focus 3 (och Metas egen batteriremstillbehör för Quest 2) sätt batterier på baksidan av headsetet också.

Medan färska rapporter som de från The Information kallar Cambria en “bärbar dator för ditt ansikte”, vilket tyder på mer fristående kraft, förvänta dig att headsetet ska ansluta till datorer för mer kraftfulla applikationer ungefär som Quest 2 kan göra just nu.

Fler sensorer

Mark Zuckerberg, i en samtal med CNET förra året berättade för mig att en proffsversion av Quest skulle fokusera på mer sensorteknologi. Ögon- och ansiktsspårning är redan kända, men det är möjligt att Cambria kommer att möjliggöra mer hälso- och fitnessspårning. Fitness har varit ett stort fokus för Metas VR-plattformar, och företaget har redan förvärvat en abonnemang fitness tjänst som mäter puls genom en parad Apple Watch. (De Oculus Move app synkroniseras med Apple Health.) Meta sägs också arbeta på sin egen smartklocka.

Hur kommer det att blanda verkligheten?

Project Cambrias förbättrade externa kameror kommer att fånga passthrough-färgvideo och visa den på headsetets interna display. Quest 2 kan “se igenom” och visa omvärlden också, men i ett kornigt svartvitt videoflöde. Quest 2 överlagrar lite VR med detta flöde, som rumsgränser, vilket skapar en typ av blandad verklighet. Förvänta dig att Meta Cambria gör detta mycket mer realistiskt.

Jag har redan provat ett exempel på denna teknik på ett mycket exklusivt VR-headset tillverkat av ett finskt företag som heter Varjo. Varjo XR-3 använder lidar och kameror för att skanna den verkliga världen; den lägger sedan in VR i den på ett sätt som kan se nästan lika övertygande ut som effekterna i AR-headset från Microsoft och Magic Leap. Jag förväntar mig att Meta Cambria skulle försöka med något mycket liknande.

Metas ambitioner för framtida AR-glasögon har inte realiserats ännu, men Cambria kan sluta som en verktygslåda för utvecklare att göra upplevelser av AR-typ som också kan använda hand- (och ögon-) spårning.

Facebooks nästa VR-headset kommer att ha ansiktsspårning och ögonspårning.

Facebook

Hur kommer eyetracking att fungera?

Vi känner inte till detaljerna, men de flesta eyetracking i VR fungerar på ett liknande sätt: Infraröda kameror mäter ögonrörelser, medan vissa trackers också tar bilder av ditt öga. Ögonspårning gör några ganska användbara saker: Foveerad rendering kan skapa bättre grafik med mindre processorkraft genom att bara visa de högsta upplösta detaljerna där dina ögons fovea tittar, vilket kan innebära bättre batteritid eller prestanda i ett mindre headset.

Eye tracking kan också användas för att skapa mer realistisk ögonkontakt för avatarer, och för att kombinera med handtracking och kontroller för att förbättra kontrollnoggrannheten. Det kan till och med innebära bättre tillgänglighet för personer som inte har full rörlighet, genom att endast använda ögonkontroller för att styra VR-gränssnittet.

Meta ser ut att lägga till ansiktsspårningskameror samt ögonspårning, som kan användas för att kartlägga känslor och ansiktsuttryck till avatarer. Men all denna spårning kommer med ytterligare sekretessfrågor. Medan Meta har lovat transparens och gränser för hur spårningsdata används, har Facebook historia av användare data missbruk lämnar många bekymmer.

Oddsen är att det inte blir lika mycket av en spelkonsol

Om Cambria-headsetet är mer än $800, finns det inget sätt att det kommer att bli så populärt som Quest 2 är nu. Meta verkar antyda att det inte är meningen med Cambria, vilket betyder att spelutvecklare kanske inte är lika fokuserade på den nya hårdvaran.

Facebook har en historia av att finansiera massor av spel- och konstprojekt på sina VR-plattformar, men det låter som att Cambria kanske inte handlar om att debutera nya spel. Istället kommer Meta sannolikt att fokusera på ett brett utbud av affärs-, tränings-, fitness- och AR-crossover-appar för att hjälpa till att bygga dess metaversa visioner. I den meningen kanske nuvarande Quest 2-ägare redan har den bästa VR-spelkonsolen ett tag (tills PlayStation VR 2 kommer, åtminstone).

Informationens senaste rapport om Meta Cambria förstärker att detta headsets största styrkor – bättre skärmupplösning, ögonspårning, blandad verklighet – kommer att vara verktyg för att främja Metas vision för arbete och framtiden för VR. Se till konkurrerande high-end VR- och AR-produkter som Vive Focus 3, Hololens 2 och Varjos headset, där professionell användning är det tydliga målet. Meta’s hade stor framgång och tilltalade spelare, men det kommer att ha svårare att övertyga arbetsplatser att ta till sig sin teknik.

The Quest 2, släppt 2020, är ​​fortfarande ett av våra favoritheadset. Det kan inte ersättas förrän 2023.

Scott Stein/CNET

Ska du köpa en Quest 2 nu eller vänta på en framtida Quest 3?

En sann efterträdare till Quest 2 kanske inte inträffar förrän 2023, baserat på de senaste rapporterna. Att Quest 3 förväntas bli ett headset som skulle konkurrera till samma pris som Quest 2, och eventuellt ersätta det, men inte i år. Cambria förväntas dock inte vara det headsetet. Om Cambria-headsetet är så dyrt som Meta säger att det är, kommer det förmodligen inte ens att konkurrera med Quest 2 för de flesta shoppare. Istället kan det handla mer om att pusha mer avancerade funktioner (eye tracking, mixed reality, bättre bildkvalitet) som så småningom kan sippra ner till mer prisvärda produkter senare.

Håll begreppen “Cambria” och “Quest 3” åtskilda i ditt huvud, så hjälper det dig att planera dina köpbeslut. Cambria kanske bara tilltalar entusiaster och proffs användare med pengar att spendera. Jag förväntar mig inte att något VR-headset ska kunna konkurrera med Quest 2:s pris på 300 $ när som helst snart.

Quest 2 är fortfarande ett fantastiskt headset för sitt pris, och Meta fortsätter att uppdatera mjukvaran med nya funktioner regelbundet. Såvida du inte är en proffs som är sugen på ett top-end headset till vilket pris som helst, behöver du förmodligen inte vänta på vad Cambria än kommer att bli senare i år. Men om du har en PlayStation 5 kanske du vill vänta och se vad PlayStation VR 2 är som.

#Meta #Cambria #Quest #Vad #kan #förvänta #dig #Metas #nästa #VRheadset

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *