När det känns som att världen tar slut bryr sig Sharon Van Etten fortfarande

När det känns som att världen tar slut bryr sig Sharon Van Etten fortfarande

På “Vi har gått om det här helt fel” prioriterar Van Etten medkänslaSharon Van Ettens senaste album, Vi har gått om det här helt felär en hyllning till hur omöjligt och nödvändigt det känns att ta hand om varandra.

Michael Schmelling/Med tillstånd av konstnären


dölj bildtext

växla bildtext

Michael Schmelling/Med tillstånd av konstnären


Sharon Van Ettens senaste album, Vi har gått om det här helt felär en hyllning till hur omöjligt och nödvändigt det känns att ta hand om varandra.

Michael Schmelling/Med tillstånd av konstnären

“Det är för mycket,” Sharon Van Etten sjunger vidare Vi har gått om det här helt fel, “men jag ska försöka.” Men ja. Du behöver egentligen inte känna till detaljerna i Van Ettens senaste erfarenheter för att relatera, för att förstå samexistensen av överväldigande trötthet och uppgivet engagemang hon uttrycker. På hennes sjätte album, varav mycket skrevs under de senaste två årens ihållande trauma, ställer Van Etten sig själv samma frågor som vi alla har ställt: Hur tar vi hand om varandra när det känns som att världen är slut? Inför klimatkatastrofen, systemisk orättvisa, en global pandemi eller andra världsomskakande krafter utanför vår kontroll, verkar det ens möjligt att vårda relationer med oss ​​själva, våra familjer och våra samhällen? Van Etten har länge vetat hur man matchar berättelser om förvirring, skada eller rädsla med en kraftfull, säker förlossning; hennes låtar låter som självbevarelsedrift även när de berättar om självtvivel. Här vänder hon blicken mot vraket och ger en hyllning till hur omöjligt och nödvändigt det känns, nu och alltid, att fortsätta investera i vår omsorg om varandra.

Under de senaste 13 åren har Van Ettens album vuxit i omfattning från det extra akustiska ljudet från hennes första släpp till den ambitiösa, djärva paletten från 2019. Påminn mig imorgon. Det släppet kom efter att Van Etten tog lite tid från musiken; under de föregående åren skrev hon en filmmusik, började med skådespeleri, gick tillbaka till skolan för att studera psykologi och blev mamma, vilket allt inspirerade skivans orädda, självsäkra sound. Sedan kom några förändringar som låg utanför Van Ettens kontroll. Hon flyttade sin familj från New York, där hon bott i 15 år, till Kalifornien, lagom till att pandemin tvingade in alla. (Hon planerade också att ha ett bröllop i maj 2020; pandemin misslyckades också med den planen.) Hon berättade för NME att flytten motiverades av en önskan att “lära sig att diversifiera” sin musikkarriär, så att hon inte skulle behöva vara så beroende av att turnera. Plötsligt var det inte ens möjligt att turnera.

Fast inuti skrev Van Etten, spelade in och producerade mycket av Vi har gått om det här helt fel i sin hemmastudio. Albumets sound är mindre äventyrligt än Påminn mig imorgon, men mer robust och ljudfokuserad, vilket speglar den värkande ångesten och klaustrofobin i de frågor hon ställs inför. Det finns en känsla av inre inre i dessa låtar: På “Darkness Fades” och “Anything” tittar hon på soluppgången efter en sömnlös natt; på “Mistakes” dansar hon hemma med sin familj; hon sjunger för sin son direkt på ” Home To Me” och “Far Away.” På flera låtar uttrycker hon den märkliga paradoxen med inhemskt partnerskap under lockdown: att aldrig vara ur varandras syn, utan att känna sig känslomässigt milsvida. “Kom tillbaka”, ylar hon på en låt; “baby, vänd inte ryggen till mig”, vädjar hon i en annan.

Youtube

Van Etten tänker dock inte enbart inom ramen för sitt hem. “I’ll Try” refererar till protesterna under sommaren 2020; i ett mejl till fansen beskriver hon låten som att den handlar om “överklassens skydd och komfort” och deras ohållna löften om action. “Född”, säger hon i det mejlet, inspirerades av “ilska och frustration över saker som inte har förändrats”, inklusive vapenvåld och klimatförändringar. “Jag ville bryta / Något som liknar ett oskyldigt barn”, sjunger hon, “Walking by fire / Inte ännu en kula förgäves.” Den låten bygger till ett episkt crescendo, med Van Ettens ordlösa röst som tränger igenom lager av trummor, stråkar, syntar och gitarr. Flera låtar på skivan har den här typen av kraftfull, känslomässig byggnad; ofta på den här skivan rör sig Van Etten i lugn takt genom förtvivlan eller frustration mot övertygelse, om inte upplösning.

Van Etten valde att inte lägga ut några singlar före Vi har gått om det här helt fels release. “Jag tror fortfarande på idén om ett album,” sa hon till Rolling Stone; hon hoppas att lyssnarna kommer att lyssna på skivan i sin helhet för att förstå omfattningen av dess berättelse. Hennes albumbiografi kallar beslutet att släppa albumet på det här sättet för en “subtil kontrollhandling”, och med tanke på den maktlöshet Van Etten konfronterar över skivan är det vettigt. Inför tid, trauma och förlust är det förståeligt att försöka hålla fastare vid sakerna inom ditt grepp – att vara noggrann med ditt arbete, att vara noggrann med din vision. Care animerar inte bara texterna till dessa låtar, utan också de val Van Etten gjorde när han skapade och släppte skivan. “Jag tenderar att tänka på all konst … som relaterad till vård”, säger författaren Maggie Nelson i sin senaste bok Om frihet, “om ‘vård’ betyder det tålmodiga arbete – den estetiska vården – som konstnärlig strävan kräver.” Valen att skriva och spela in själv, i sitt eget utrymme, och att släppa albumet som ett helt projekt – det här är Van Ettens ihärdiga demonstrationer av vad det innebär att bry sig också.

Trots våra bästa ansträngningar kan vi fortfarande nå gränserna för vår vård, och Vi har gått om det här helt fel hedrar också dessa ögonblick. På den svepande balladen “Anything” beskriver Van Etten den domnade utmattningen som kommer av att vittna om världens fasor. “Jag kunde inte känna någonting”, upprepar hon trött, i en låt fylld av orolig sömn och hanteringsmekanismer. Men även den låten vittnar om hur vår koppling till varandra kan föra oss tillbaka till verkligheten (“You love him by the stove light in your arms,” ​​sjunger hon, en rad säger hon att hon skrivit om en öm stund när hon lagar middag med sin partner). Vi har gått om det här helt fel är trots allt inte ett album om hopplöshet, och i sina sista spår skiftar balansen mot försiktig optimism. Van Etten skrev den sista låten, “Far Away”, för att påminna sin son om hennes kärlek till honom när hon är ute på vägen. “Jag kommer att vara här,” säger hon till honom, “inte bara när du känner dig länge förlorad” – en påminnelse om att vår uppmärksamhet mot varandra, även när det är allt vi kan erbjuda, är en värdig gåva.

#När #det #känns #som #att #världen #tar #slut #bryr #sig #Sharon #Van #Etten #fortfarande

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *