Nvidia bötfälldes 5,5 miljoner dollar för att inte erkänna att kryptogruvarbetare saftade sina vinster

Nvidia bötfälldes 5,5 miljoner dollar för att inte erkänna att kryptogruvarbetare saftade sina vinster

Jeff Fisher, SVP för spel på Nvidia, har en RTX 3090 Ti.

Foto: Nvidia

Nvidia, tillverkare av grafikkort sedan förhistorisk tid, har precis bötfällts med 5,5 miljoner dollar av US Securities and Exchange Commission för att ha misslyckats med att avslöja för investerare hur mycket av dess intäkter 2017-18 som kom från kryptogruvarbetare.

Dessa 5,5 miljoner dollar är en förlikning gjord med SEC angående “Otillräckliga upplysningar om effekterna av kryptomining.” Det här specifika fallet går tillbaka till 2017, en tid då kryptogrävarnas upptåg som slutade på planeten gjorde det så mycket svårt för alla andra att köpa ett nytt grafikkort, innan exakt samma personer och en global chipbrist gjorde det ännu värre.

Under 2018 rapporterade Nvidia 9,714 miljarder dollar i intäkter, varav hälften krediterades “Gaming”, men utan att korrekt ange vilken roll krypto spelade i dessa siffror. Nämnda siffror ökade dramatiskt under räkenskapsåret 2017, med så mycket som 52 % under ett kvartal.

SEC:s rapport säger, “under på varandra följande kvartal under Nvidias räkenskapsår 2018 misslyckades företaget med att avslöja att kryptomining var en betydande del av dess materiella intäktstillväxt från försäljningen av dess grafikprocessorer (GPU) designade och marknadsförda från spel. ”

Det vill säga, när dess vinster började klättra det året berättade Nvidia inte riktigt för sina investerare varför. När Nvidia erkände den enorma gruvmarknaden, producerade den sin linje av “Cryptocurrency Mining Processor” (CMP) GPU:er specifikt inriktade på kryptobros, men enligt SEC visste deras egna arbetare att ökande spel-GPU-försäljning också var relaterade till krypto. Rapporten säger,

En del av företagets säljare, särskilt i Kina, rapporterade vad de trodde var betydande ökningar i efterfrågan på spel-GPU:er som ett resultat av kryptomining. Dessutom, medan företaget inte kunde spåra när och vilka specifika spel-GPU:er som köptes för krypto-mining, uppskattade företagets personal med hjälp av olika antaganden att effekten av krypto-mining var på nivåer som skulle indikera att krypto-mining var en betydande faktor i tillväxten i spelintäkter från år till år under den relevanta perioden.

Nvidia var tvungen att avslöja denna distinktion direkt Brasilien-låter Forms 10-Q, men, säger SEC, gjorde det inte trots att ha informationen till hands. Anledningen till att detta är viktigt för SEC är på grund av volatiliteten kring kryptoshit, vilket betyder att Nvidia inte hade gett investerare en fullständig bild av varför siffrorna gick upp. Detta innebar att investerare var mindre kapabla att “försäkra sig om sannolikheten att tidigare resultat var en indikation på framtida resultat.”

SEC:s medföljande pressmeddelande tillägger,

SEC:s order konstaterar också att Nvidias utelämnanden av väsentlig information om tillväxten av dess spelverksamhet var vilseledande med tanke på att Nvidia gjorde uttalanden om hur andra delar av företagets verksamhet drevs av efterfrågan på krypto, vilket skapade intrycket att företagets spelverksamhet var inte påverkas nämnvärt av kryptomining.

Detta innebar tydligen att investerare “berövades” “kritisk information för att utvärdera företagets verksamhet på en nyckelmarknad”, enligt SEC Enforcement Divisions chef, Kristina Littman.

(För de som spelar dryckesspelet hemma var det avsnitt 17(a)(2) och (3) i Securities Act från 1933 som överträddes, tillsammans med “avslöjandebestämmelserna i Securities Exchange Act från 1934.” Drick! )

Detta trots att investerarna “rutinmässigt” frågade Nvidias högsta ledning “om i vilken utsträckning ökningar av spelintäkter under denna tidsram drevs av kryptomining.” Det verkar som att Nvidia i slutet av räkenskapsåret 2018 började erkänna både kryptons roll och dess volatilitet, men hade under tiden “erbjudit och sålt värdepapper, inklusive utfärdande av aktier som kompensation till vissa anställda under företagets anställdas incitament planer och försäljning av aktier under sin aktieköpsplan för anställda.”

Nvidia avböjde att erkänna eller förneka dessa fynd, men gick istället med på en order om upphörande och att betala en straffavgift på 5,5 miljoner dollar. Du vet, som du gör när du definitivt inte erkänner att du har gjort något fel. (5,5 miljoner USD är 0,05 % av företagets 2018 deklarerade inkomster. Denna siffra är meningslös för det.)

Kotaku nådde ut för att fråga om Nvidia ville erbjuda sin sida av den här historien, men fick höra av en talesperson, “Vi kommer att avböja att kommentera.”

Som Gränsen anteckningaratt kryptovolatilitet visade sig vara ett verkligt problem i slutet av 2018, när hela Ponzi-systemmarknaden kraschade, och Nvidia var tvungen att sänka de beräknade intäkterna med en halv miljard dollar.

Krypto: jävla allt för alla sedan 2009.

.
#Nvidia #bötfälldes #miljoner #dollar #för #att #inte #erkänna #att #kryptogruvarbetare #saftade #sina #vinster

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *