ODÖDLIGHET!!!: CCL-veckan var något alldeles extra

ODÖDLIGHET!!!: CCL-veckan var något alldeles extra

SEATTLE — Leendet som sträckte sig över Kelyn Rowes ansikte kunde omöjligt ha varit bredare. Klädd i en grön- och blårutig, fuskpäls, lårlång kappa; skyddsglasögon vilande på toppen av hans huvud; bar överkropp och dränkt i champagne; infödingen i Seattle-området såg precis ut som någon som levde sitt bästa liv.

Om allt hade gått precis som planerat i onsdagens Concacaf Champions League-final så fanns det en ganska god chans att Rowe aldrig skulle ha sett planen. Bara en dag tidigare hade han ansetts tveksam på grund av en tjatande skada, men en lårkontusion på den startande vänsterbacken Nouhou hade tvingat Rowe till cirka 80 minuters action.

När den tillfälliga chocken av att tvingas in på planen så tidigt försvann, kom Rowe snabbt in i matchen. Han kopplade passningar, vann sina dueller och undvek mest misstag. Det var ingen enskild höjdpunkt som stack ut från Rowes prestation, men det var i sig talande. Rowe var en av två skadeersättare i första halvlek, båda kostade Sounders nyckelstartare. Det spelade ingen roll.

Även med en metaforisk hand bunden bakom ryggen dominerade Sounders större delen av spelet. 3-0-vinsten över Liga MX:s Pumas UNAM gjorde det till 5-2 sammanlagt, vilket gav CCL-kronan till ett MLS-lag för första gången i historien och med den största vinstmarginalen. Det var en passande prestation för ett team som har höjt förväntningarna och satt nya ribban för framgång från det ögonblick det lanserades.

CCL-trofén är den åttonde majortiteln Sounders har vunnit sedan de gick in i ligan 2009, tre fler än något annat USA-baserat lag under den tiden. Inklusive de fem ligatroféerna de vann under sin USL-era, kan Sounders skryta med 13 titlar sedan 1994, vilket knyter dem till DC United för de mest genom tiderna bland professionella fotbollslag i Kanada och USA.

“Det här är en klubb som älskar att vinna,” sa Rowe och utstrålade positivitet. ”Jag låg på bänken för bom-bom-klapp och jag fick frossa. Jag hade ett stort leende på läpparna. Varje gång jag spelar här är det som en dröm som går i uppfyllelse. Det är min bakgård, det kan vara 10 personer och jag skulle vara glad eftersom mina vänner och familj finns runt omkring.”

En slutsåld publik på nästan 69 000 på läktaren. En bild-perfekt Pacific Northwest vårnatt. En lokal pojke som återvänder hem för att spela en oväntad men viktig roll i den största fotbollsmatchen i Seattles historia. Det sista målet kom medan fansen hade förvandlat sina telefoner till ficklampor, vilket skapade ett surrealistiskt sken inne på stadion. Ett historiskt trofélyft. Den Seattle-födde tränaren, som står vid sidan av, bara ser sina spelare njuta av stunden och solar sig i firandet runt honom. De kan vara scener från en film som är för bra för att vara sann. Det hela kändes nästan förutbestämt.

Men om du behövde en påminnelse om att ingenting inom sport faktiskt är oundvikligt, behövde du bara ta en närmare titt på de skyddsglasögon som Rowe bar. Sydd i sidan var frasen “CHAMPIIONS.” Ja, med tre jag.

Glasögonen återvanns tydligen från 2020, när Sounders hoppades – kanske till och med planerade – att vinna sin tredje MLS-cup på fem år. De gjorde inte. De kom inte ens särskilt nära och föll med 3-0 till Columbus besättningden största utblåsningen i MLS-mästerskapsspelets historia.

Spöken 2020 tilltalades aldrig offentligt under uppbyggnaden till onsdagens final, förmodligen för att de inte behövde vara det. Nio av Sounders startande på onsdagen startade också den matchen mot besättningen, och 16 spelare från det årets spellista finns kvar i detta lag. De visste att varje resultat måste avgöras på planen.

Ingen på Sounders förstår det bättre än Cristian Roldan. Han har nu spelat i åtta cupfinaler för klubb och land. Fyra gånger har han gått hem tomhänt.

“Det är svårt att ta sig till en final, och när man förlorar en final är det förödande”, sa han. “Du blir inte ihågkommen för vad du gjorde. I dag betyder det mycket för mig att kunna vinna den. Jag tror att jag var typ 50% i finalen i min karriär. Det är alltid svårt att ta sig till final, så att vinna den och vara på den positiva sidan av att vinna finaler är en fantastisk känsla och en av de viktigaste vinsterna i min karriär.”


Max Aquino / Sounder at Heart

Vibbarna på speldagen var obefläckade. Det fanns en flytkraft i de tusentals fans som samlades runt stadion även timmar före avspark. Pumas fans var där i antal, och jag såg bara positiva interaktioner med Sounders fans. En Pumas-fan berättade för mig att några Sounders-fans köpte en ölrunda för honom och hans vän när han sa att de hade rest från Mexico City för matchen (strålar inte med att de faktiskt bor här). Praktiskt taget alla jag har pratat med kan dela en berättelse om en positiv interaktion med ett Pumas-fan, några som blev övertygade om att Sounders skulle vara deras segundo equipo efter onsdagens visning.

Positiviteten fanns överallt, förväntan var stor.

Inne på stadion var det mer av samma sak. Fansen verkade bosätta sig på sina platser tidigare än normalt, redo att fortsätta med historien. ECS-tifot var enkelt men okomplicerat: “Kings of Cascadia/Rulers of MLS/Next: Concacaf.” Sounders-legenden Chad Marshall hade äran att göra det sedvanliga “Scarves Up”-uppropet precis innan avspark, smälla en öl för att markera hans kommando och följa upp det med en andra.

Vrålet vid avspark var lika högt som jag någonsin hade hört i början av en match. Även utan en full-stadium tolkning av “Bluest Skies” var jag fortfarande imponerad.

Positiviteten fick en kall verklighetsstänk efter cirka 10 minuter när Nouhou fick en spark i benet och inte kunde fortsätta. Rowe ersatte honom.

Ungefär 20 minuter efter det fick Sounders ett nytt slag när João Paulo planterade obekvämt. Han sträcktes av planen med vad som senare bekräftades vara en ACL-skada som avslutade säsongen. Han ersattes av 16-årige Obed Vargas. Cristian Roldan samlade ihop sina lagkamrater och såg till att de förblev positiva.

Vibbarna var i fara. En vinst kändes inte längre oundviklig.

Sounders missade knappt ett slag. De fortsatte att trycka på för öppnaren och belönades strax före halvtid när Albert Rusnák gjorde ett skärande lopp in i boxen, hittade Xavier Arreaga med ett inlägg, och mittbacken lade av den mjukt till Raúl Ruidíaz. Anfallarens skott avledde från handen på en Pumas-försvarare – för vad som skulle ha varit en handboll och straff – och satte sig i mål.

Stadion bröt ut. Ruidíaz hoppade över annonstavlan och omfamnade Defiance- och Academy-spelarna som var i en svit på fältnivå. Hans lagkamrater jagade efter honom och överös honom med kärlek. Vibbarna återställda.

Andra halvlek var inte lätt. Pumas skapade fara och var faktiskt ganska nära att hitta en kvittering, men det verkade verkligen finnas en oundviklighet om hur resten av matchen skulle utspela sig.

Pumas har spelat två matcher i veckan i tre månader och man kunde se det på deras ben. Tacklingarna var lite senare och med mindre kontroll. Man kunde se luckor öppnas.

Sounders slog till i den 80:e minuten när Rusnák återigen fick igång kontringen med några smarta dribblingar. Fem passningar senare hade Ruidíaz sin andra och arenan sprack igen. Nicolás Lodeiro lade till en trea för gott. De togs bort, tillsammans med Jordan Morris, i den 88:e minuten och jag är inte säker på att de stående ovationerna någonsin slutade.

Sounders hade uppnått historia. De hade uppnått en viss grad av odödlighet.

“Jag är super, superstolt över hur det här laget presterade under den här turneringen”, sa Schmetzer på presskonferensen efter matchen. “Många människor frågade om det subtila trycket inför en stor publik att uppträda; Jag tror att de klarade det testet. De klarade det med glans.”


Max Aquino / Sounder at Heart

Jag flyttade till Seattle sommaren 2009, precis när Sounders närmade sig sin första US Open Cup. Min första riktiga Sounders-upplevelse var att åka till George & Dragon för att se finalen och bli imponerad av stödnivån. Jag var fast.

Nästa säsong började jag täcka Sounders för den här webbplatsen. Efter att ha arbetat inom journalistbranschen i över ett decennium var det första gången jag kände något som en äkta koppling till mina läsare. Journalisters löfte är att vi är samhällets ögon och öron, men jag har aldrig känt mig så vital i den rollen som jag har bevakat Sounders. Jag läser nästan alla kommentarer någon gör på mina berättelser och försöker svara på varje meddelande jag får. Om en läsare har en fråga gör jag mitt bästa för att hitta ett svar till dem, ofta till förbittring från Sounders mediapersonal.

När jag har blivit äldre har jag ofta undrat varför vi gör det här. Jag tror verkligen att det handlar om resan. Jag är inte säker på att jag har uppskattat det lika mycket som jag har gjort under de senaste veckorna. Jag kommer inte att försöka övertyga någon om att detta på något sätt var bättre än 2019 MLS Cup, men det var definitivt annorlunda och speciellt på sitt sätt.

Det var inte bara att resa till Mexico City som jag tyckte var så fantastiskt, det var interaktionerna med mexikanska fans och journalister. Jag kom därifrån med en uppskattning och förståelse för deras sportkultur som jag aldrig haft tidigare.

Ända sedan jag kom tillbaka från Mexiko har jag kämpat med några magproblem. Jag är glad att jag inte lät det hålla mig hemma. Jag träffade massor av läsare och kollegor under de senaste dagarna, och det har drivit hem verkligheten att det vi har här är verkligen speciellt.

Det är onekligen sant att Sounders-fans ibland kan vara outhärdliga. Hur irriterande det än kan vara för utomstående, skulle jag inte ha det på något annat sätt. Jag tror inte att någon inblandad i Sounders skulle göra det heller.

Massor av sportfigurer ger läpparnas bekännelse till sina fans. De säger till dem att de älskar dem och hur viktiga de är. Få visar det som Sounders gör. Oavsett om det är en bonafide legend Kasey Keller tar upp ECS efter att resten av arenan har rensat ut, Stefan Frei går in på färjan som en genomsnittlig Joe eller hur Garth Lagerwey interagerar med till synes alla fans som vill dela sina idéer, är tillgänglighetsnivån här verkligen utanför listorna. Till deras förtjänst verkar Sounders också förstå att det är en del av det som bidrar till deras relevans, vilket i sin tur gör att de kan attrahera bättre spelare. Det är en god cirkel som jag tror kommer att fortsätta driva den här klubben framåt.

Grejen med sport är att resan aldrig riktigt stannar. Det finns bara så mycket tid att sola sig i segerns sken innan du riktar din uppmärksamhet mot vad som händer härnäst. Det är särskilt sant med denna trofé, eftersom det fortfarande finns två tredjedelar av en säsong att spela och ytterligare tre stora troféer att vinna.

Momentum kräver att vi blickar framåt. Ändå är det värt att komma ihåg att den här veckan alltid kommer att vara en tid som vi ser tillbaka på.

Eller med Lagerweys ord när han steg upp på capo-läktaren i onsdags: ”ODÖDLIGHET!!!! Vi går med i sport, vi sportar, vi tittar på sport för att göra saker som ingen kan ta ifrån. Vi kommer för alltid att vara de första.”


#ODÖDLIGHET #CCLveckan #var #något #alldeles #extra

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *