"Ozark:" För lite, för sent

“Ozark:” För lite, för sent

Det fina med tv är dess förmåga att skapa världar där allt är möjligt. Fri från verklighetens betungande begränsningar, som oavbrutet går framåt i sin kampanj för att hålla människor på vad samhället skulle betrakta som “deras plats.” författare, regissörer och producenter av tv har förmågan att låta oss se hur det skulle se ut om de underprivilegierade fick ta sig till toppen och faktiskt leva tillräckligt länge för att njuta av det när de väl kommit dit. Men det gör de sällan, om aldrig. Och den “Ozark” Seriefinalen är ett utmärkt exempel på hur, varje gång den möjligheten missas, det känns som ett litet hjärtesorg. Eller, i Ruth Langmores (Julia Garner) fall, en kula genom bröstet.

I det näst sista avsnittet av serien såg vi Ruth undvika döden när Nelson (Nelson Bonilla) blir dödad innan han har en chans att döda henne eller hennes vän och affärspartner, Rachel (Jordana Spiro). Det är inte första gången Ruth har överlistat sig själv från att vara på den spetsiga sidan av en kula, men det kommer att vara den sista.

I början av finalen ser vi henne blinka fram och tillbaka mellan två versioner av verkligheten; den hon för närvarande befinner sig i och begraver Nelsons kropp på botten av vad som skulle ha varit hennes pool; och den hon hade med sin familj, och fortfarande skulle ha om hon aldrig hade blivit sammanblandad med Marty (Jason Bateman) och Wendy (Laura Linney) Byrde.

RELATERAD: “Ozark:” Varsågod och regn

Ruth är närmare lycka än hon någonsin varit, men desperat ledsen eftersom hon kan känna att den kommer att slitas ifrån henne när pengarna och inflytandet hon kämpat som fan för visar sig vara för lite, för sent.

Under hela avsnittet kommunicerar Ruth med essensen av sin döda kusin, Wyatt, som hon önskar att hon kunde dela allt detta med samtidigt som hon vet, innerst inne, att han har det bättre där han är, och att hon snart kommer att träffa honom. Med varje lager av betong som hälls och varje grund planerad för hennes nya hem vid sjön, sköljer en blick av melankoli över Ruths ögon som moln som går över solens ansikte. Hon ler åt det hon har, samtidigt som hon vet att hon egentligen inte har någonting. Hon är närmare lycka än hon någonsin varit, men desperat ledsen eftersom hon kan känna att den kommer att slitas ifrån henne när pengarna och inflytandet hon kämpat som fan för visar sig vara för lite, för sent.


Vill du ha en daglig sammanfattning av alla nyheter och kommentarer som Salon har att erbjuda? Prenumerera på vårt morgonnyhetsbrevSnabbkurs.


Ruth har tillbringat hela sitt liv med att sörja för människor som Byrdes, glad över att nöja sig med de smulor de tappar som hon har känt sig lyckligt lottad över att kunna plocka upp och ekorre bort, bara genom att vara i deras närhet. Hon hamnade i den här röran genom att göra tjänster åt Marty och Wendy, och hon tillbringar den sista hela dagen av sitt liv på jorden med att göra ännu mer av dem.

Familjen Byrde i “Ozark” (Med tillstånd av Netflix)Efter att ha städat upp ett problem genom att göra sig av med Nelsons kropp, får Ruth omedelbart ett till när Marty dyker upp och hotar henne med ett ultimatum. Om Ruth inte hjälper till att övertyga Charlotte (Sofia Hublitz) och Jonah (Skylar Gaertner) att stanna, kommer Marty att berätta för Camila (Verónica Falcón) att hon är ansvarig för sin son Javis (Alfonso Herrera) död.

“Är det här du eller Wendy?” frågar Ruth, något förvånad över att mannen hon inte kan låta bli att lita på skulle sätta hennes liv på spel så här.

Som svar pekar Marty ordlöst på sig själv innan han sätter sig i bilen och kör iväg. Nästan som om han inte orkar uttrycka sitt svek fullt ut, eller att han fortfarande går så långt ut för att skydda sin fru, även efter allt hon har gjort.

Ruth gör vad hon ber om, tar med sig en pistol och en flaska sprit till Wendys pappas motellrum och utsätter sig för sin taktlösa monolog om att hans egen dotter är en slampa innan hon kommer in på saken.

“Vad sägs om henne?” Nathan (Richard Thomas) säger om sin dotter när Ruth pressar honom på varför han så gärna vill ta hennes barn från henne. När sanningen väl är klar får hon honom att säga det igen inför Charlotte och Jonah, vilket är effektivt för att få dem att besluta sig för att inte gå iväg tills vidare.

Med barnen tillbaka tar familjen Byrde till mentalsjukhuset till vår mamma Byrde och hon gråter vid åsynen av sin yngel, även om hon, påsar i handen, var på väg att lämna dem alla i smutsen bara några dagar innan.

“Jag vill att du ska stanna så mycket att det gör ont i tänderna”, säger Wendy till Charlotte och Jonah.

Laura Linney är en fantastisk skådespelerska så hennes skildring av Wendy gör det nästan omöjligt att säga om det någonsin finns någon verklig sanning bakom orden hon säger. I detta ögonblick, återförenad med hennes barn, fann jag mig själv att känna för henne, men samtidigt som jag behöll ett illaluktande öga. Som hur min hund storleksanpassar andra hundar som kommer i hennes väg i parken.

“Jag säger inte att jag älskar dig villkorslöst, men vi har gått igenom hur många förhållanden som helst och jag är fortfarande här,” säger Marty till Wendy i sin minivan på väg hem. Vilken skit.

I vad som känns som en ganska onödig vändning som först visades i början av den här säsongen, svänger Marty för att undvika en mötande semi, och deras familjefordon vänder i vad som verkar vara en dödsolycka, men alla kommer därifrån med en knapp repa .

Pappa Benitez (Bruno Bichir), som väntar på deras uppfart när de kommer hem för att berätta för dem att Navarro vill prata med dem, hör om olyckan från Wendy och säger, “Hur många gånger måste Gud peka på dig innan du märker det. ?”

Wendy skrattar till detta och säger att hennes avhämtning från olyckan är att Gud säger till hennes familj att de kommer att klara sig levande. I “Ozarks” värld verkar det som att till och med Gud gynnar de välbärgade. Vänta, så är det i verkliga livet också, eller så verkar det ofta.

Paret Byrdes träffar Navarro i fängelset och han berättar att han tror att Camila var den som slog ut honom, och att hon förmodligen är ansvarig för att Nelson också försvann. Marty och Wendy behöver inte längre Navarros hjälp eller skydd vid det här laget, så så länge han inte andas dem i nacken om någonting, bryr de sig inte riktigt. När vi senare ser honom skjuten ner av en vakt i en iscensatt “flykt” är det svårt för tittaren att bry sig heller. Den här handlingspunkten har körts ihjäl och vid det här laget, med bara en kort tid kvar av avsnittet, är de flesta upptagna av tankar på Ruth, och vad, om något, familjen Byrdes kommer att göra för att hjälpa henne.

På den stora donatorfunktionen på Belle, är Marty, Wendy, Charlotte, Jonah och Ruth alla klädda i sitt finaste som i det här sammanhanget ser ut att vara klädda för en begravning.

På den stora donatorfunktionen på Belle, är Marty, Wendy, Charlotte, Jonah och Ruth alla klädda i sitt finaste som i det här sammanhanget ser ut att vara klädda för en begravning.

Spriten flödar, pengarna byter händer, och alla är nästan i det fria och klara. Men sedan pressar Camila Wendy, Marty och Clare (Katrina Lenk) för mer information om dagen då Javi dog, och Clare kvävs och ger upp Ruths namn.

Hennes död är värdig, det får vi åtminstone.

“Jag är inte ledsen. Din son var en mordisk b***h. Och nu vet jag var han fick det ifrån,” säger Ruth till Camila, som kommer ut ur mörkret framför sitt hus för att göra jobbet själv.

“Jag är inte ledsen. Din son var en mordisk b***h. Och nu vet jag var han fick det ifrån,” säger Ruth till Camila, som kommer ut ur mörkret framför sitt hus för att göra jobbet själv.

Det blir en lång paus när Camila grymt håller Ruth i väntan.

“Tja, ska du fan göra det här eller vad?!?” Ruth skriker, och det är hennes sista ord någonsin.

När Ruth blöder ut i smutsen är Byrdes på väg att hålla tal om Belle för att pressa ut så mycket pengar som möjligt från sina stiftelsegivare. I slutet av kvällen återvänder de hem och häller upp drycker som de njuter av i tysthet från motsatta sidor av köket. Wendy lägger märke till krossat glas i deras skjutdörr och vi ser Mel Sattem (Adam Rothenberg) utanför med kakburken som innehåller Bens aska.

Ett utbyte sker. Fler hot framförs. Och så dyker Jonah upp med ett gevär, skärmen blir tom och det smäller.

Vi ska vid det här laget undra om Jonah sköt Mel, eller vände pistolen mot hans föräldrar så att han äntligen, ärligt talat, kan bli fri. Men för mig kunde jag inte ha brytt mig mindre på ett eller annat sätt. För mig slutade den här finalen i samma minut som Ruth slog i marken.

Läs mer:

#Ozark #För #lite #för

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *