Rullande strömavbrott?  Kalifornien förbereder sig för energibrist under varma, torra sommar

Rullande strömavbrott? Kalifornien förbereder sig för energibrist under varma, torra sommar

Kalifornien kommer sannolikt att ha ett energibrist motsvarande vad som krävs för att driva cirka 1,3 miljoner hem när användningen är på topp under de varma och torra sommarmånaderna, sa statliga tjänstemän på fredagen. Hot från torka, extrem värme och skogsbränder, plus försörjningskedjan och regulatoriska problem som hämmar solenergiindustrin kommer att skapa utmaningar för energitillförlitlighet i sommar och under de kommande åren, sa tjänstemännen. De representerade California Public Utilities Commission, California Energy Commission och California Independent System Operator, som hanterar statens energinät. Statliga modeller antar att staten kommer att ha 1 700 megawatt färre än den behöver under tider med störst efterfrågan – vanligtvis tidigt på kvällen när solen går ner – under de varmaste månaderna när luftkonditioneringen är i full användning. | TIDIGARE TÄCKNING | Klarar Kaliforniens elnät ännu en varm sommar? En megawatt driver cirka 750 till 1 000 hem i Kalifornien, enligt energikommissionen. Under de mest extrema omständigheterna kan underskottet vara mycket värre: 5 000 megawatt, eller tillräckligt för att driva 3,75 miljoner hem. “Det enda vi förväntar oss är att se nya och överraskande förhållanden, och vi försöker vara förberedda på dem”, säger Alice Reynolds, ordförande för California Public Utilities Commission, som reglerar stora kraftverk som Pacific Gas & Electric. Climate förändring driver en megatorka i Kalifornien, som i år såg den torraste januari till mars någonsin. Många statliga reservoarer ligger långt under genomsnittliga nivåer, och förra sommaren stängde staten för första gången av vattenkraftproduktionen vid Oroville Dam eftersom det fanns ” t tillräckligt med vatten. Det är igång igen, men avstängningen kostade staten 600 megawatt kraft, sa tjänstemän. Stora vattenkraftprojekt genererade nästan 14 % av statens el 2020, enligt den oberoende systemoperatören. Förnybara energikällor, främst solenergi, stod för 34,5 % och kärnkraften stod för 10 %. Mitt i förväntade brister i sommar har staten – och invånarna – flera verktyg för att undvika strömavbrott. Ström kan köpas ed från andra stater och invånare kan sänka sin användning under hög efterfrågan, men strömbrist är fortfarande möjligt under extrema situationer, sa tjänstemän. Reynolds uppmanade folk att överväga att sänka sin energianvändning genom att göra saker som att kyla ner sina hem tidigt på dagen och sedan stänga av sina luftkonditioneringsapparater när solen går ner. I augusti 2020, mitt i extrem hetta, beordrade California Independent System Operator elbolag att tillfälligt skära ner kraft till hundratusentals kunder. Mark Rothleder, senior vice president för systemoperatören, sa att staten skulle vara mer benägen att uppleva strömavbrott igen i år om hela västvärlden har en värmebölja samtidigt. Det skulle hindra Kaliforniens förmåga att köpa överskottskraft från andra stater. Skogsbränder kan också hindra statens förmåga att behålla strömmen på, sa han. Kalifornien håller på att omvandla sitt elnät bort från kraftkällor som släpper ut växthusgaser till kolfria källor som sol- och vindkraft. När gamla kraftverk förbereder sig för pensionering, inklusive kärnkraftverket Diablo Canyon, har staten färre energialternativ tillgängliga. År 2025 kommer staten att förlora 6 000 megawatt kraft på grund av planerade nedläggningar av kraftverk. Ana Matosantos, kabinettssekreterare för guvernör Gavin Newsom, avböjde att dela med sig av detaljer om vilka andra åtgärder som administrationen kan vidta för att säkerställa tillförlitlighet, och sa bara att Newsom letade efter en “omfång av olika åtgärder.” Den demokratiske guvernören sa nyligen att han var öppen för att hålla Diablo Canyon öppen efter dess planerade stängning 2025. Samtidigt bromsar leveranskedjeproblem som orsakats av pandemin tillgången på utrustning som behövs för att stå upp mer solenergi system med batterier som kan lagra energin för användning när solen inte skiner. Delstatstjänstemännen pekade också på en undersökning av det amerikanska handelsdepartementet om import av solpaneler från Sydostasien som något med potential att hindra Kaliforniens utveckling mot ren energi. Kalifornien har satt som mål att få 100 % av sin elektricitet från icke-koldioxidkällor till 2045, med vissa riktmärken längs vägen, inklusive 60 % till 2030. Redan staten överskrider ibland det målet, särskilt under dagen. Hur mycket ström som kommer från förnybara källor varierar beroende på tid på dagen och året samt vad som finns tillgängligt. Nyligen sa systemoperatören att det slog rekord med att få mer än 99 % av energin från icke-koldioxidkällor runt kl. 15.00, även om det bara varade i några minuter. Solenergi utgör den överlägset största andelen förnybar energi, även om den toppar under dagen och sjunker avsevärt på natten när solen går ner. Staten utökar batterilagringen så att solenergi kan fortsätta att användas när det är mörkt, men statens kapacitet är fortfarande avsevärt bristfällig. Pacific Gas & Electric, som betjänar cirka 16 miljoner människor i Kalifornien, har lagt till mer batterilagring sedan 2020 strömavbrott och arbetar med program för att minska energibelastningen under toppefterfrågan, säger taleskvinnan Lynsey Paolo i ett uttalande. Företaget sparar vatten i reservoarer som det är beroende av för vattenkraft och berättar för kunderna hur de kan minska efterfrågan, sa hon. Hennes uttalande nämnde inte Diablo Canyon, som företaget driver.

Kalifornien kommer sannolikt att ha ett energibrist motsvarande vad som krävs för att driva cirka 1,3 miljoner hem när användningen är på topp under de varma och torra sommarmånaderna, sa statliga tjänstemän på fredagen.

Hot från torka, extrem värme och skogsbränder, plus försörjningskedjan och regulatoriska problem som hämmar solenergiindustrin kommer att skapa utmaningar för energitillförlitlighet i sommar och under de kommande åren, sa tjänstemännen. De representerade California Public Utilities Commission, California Energy Commission och California Independent System Operator, som hanterar statens energinät.

Statliga modeller antar att staten kommer att ha 1 700 megawatt färre än den behöver under tider med högsta efterfrågan – vanligtvis tidigt på kvällen när solen går ner – under de varmaste månaderna när luftkonditioneringsapparater är i full användning.

| TIDIGARE TÄCKNING | Klarar Kaliforniens elnät ännu en varm sommar?

En megawatt driver cirka 750 till 1 000 hem i Kalifornien, enligt energikommissionen. Under de mest extrema omständigheterna kan underskottet vara mycket värre: 5 000 megawatt, eller tillräckligt för att driva 3,75 miljoner hem.

“Det enda vi förväntar oss är att se nya och överraskande förhållanden, och vi försöker vara förberedda på dem”, säger Alice Reynolds, ordförande för California Public Utilities Commission, som reglerar stora verktyg som Pacific Gas & Electric.

Klimatförändringarna driver på en megatorka i Kalifornien, som i år såg den torraste januari till mars någonsin. Många statliga reservoarer ligger långt under genomsnittliga nivåer, och förra sommaren stängde staten för första gången av vattenkraftproduktionen vid Oroville Dam eftersom det inte fanns tillräckligt med vatten. Det är igång igen, men avstängningen kostade staten 600 megawatt kraft, sa tjänstemän.

Stora vattenkraftprojekt genererade nästan 14 % av statens el 2020, enligt den oberoende systemoperatören. Förnybara energikällor, främst solenergi, stod för 34,5 % och kärnkraften stod för 10 %.

Mitt i förväntade brister i sommar har staten – och invånarna – flera verktyg för att undvika strömavbrott. Ström kan köpas från andra stater och invånare kan sänka sin användning under toppefterfrågan, men strömbrist är fortfarande möjligt under extrema situationer, sa tjänstemän. Reynolds uppmanade folk att överväga att sänka sin energianvändning genom att göra saker som att kyla ner sina hem tidigt på dagen och sedan stänga av sina luftkonditioneringsapparater när solen går ner.

I augusti 2020, mitt i extrem hetta, beordrade California Independent System Operator verktyg att tillfälligt stänga av strömmen till hundratusentals kunder.

Mark Rothleder, senior vice president för systemoperatören, sa att staten skulle vara mer benägen att uppleva strömavbrott igen i år om hela västvärlden har en värmebölja samtidigt. Det skulle hindra Kaliforniens förmåga att köpa överskottskraft från andra stater. Skogsbränder kan också hindra statens förmåga att behålla strömmen på, sa han.

Kalifornien håller på att omvandla sitt elnät bort från kraftkällor som släpper ut växthusgaser till kolfria källor som sol- och vindkraft. När gamla kraftverk förbereder sig för pensionering, inklusive kärnkraftverket Diablo Canyon, har staten färre energialternativ tillgängliga. År 2025 kommer staten att förlora 6 000 megawatt kraft på grund av planerade kraftverksstopp.

Ana Matosantos, kabinettssekreterare för guvernör Gavin Newsom, avböjde att dela med sig av detaljer om vilka andra åtgärder som administrationen kan vidta för att säkerställa tillförlitligheten, och sa bara att Newsom tittade på ett “utbud av olika åtgärder.” Den demokratiske guvernören sa nyligen att han var öppen för att behålla Diablo Canyon öppnar efter sin planerade stängning 2025.

Samtidigt saktar försörjningskedjans problem som orsakas av pandemin ner tillgängligheten av utrustning som behövs för att stå upp fler solenergisystem med batterier som kan lagra energin för användning när solen inte skiner.

De statliga tjänstemännen pekade också på en undersökning av det amerikanska handelsdepartementet om import av solpaneler från Sydostasien som något med potential att hindra Kaliforniens utveckling mot ren energi.

Kalifornien har satt som mål att få 100 % av sin elektricitet från icke-koldioxidkällor till 2045, med vissa riktmärken längs vägen inklusive 60 % till 2030. Redan staten överskrider ibland det målet, särskilt under dagen. Hur mycket ström som kommer från förnybara källor varierar beroende på tid på dagen och året samt vad som finns tillgängligt.

Nyligen sa systemoperatören att det slog ett rekord för att få mer än 99 % av energin från icke-kolkällor runt 15.00, även om det bara varade i några minuter.

Solenergi utgör den överlägset största andelen förnybar energi, även om den når sin topp under dagen och sjunker avsevärt på natten när solen går ner. Staten ökar batterilagringen så att solenergi kan fortsätta att användas när det är mörkt, men statens kapacitet saknas fortfarande avsevärt.

Pacific Gas & Electric, som betjänar cirka 16 miljoner människor i Kalifornien, har lagt till mer batterilagring sedan strömavbrotten 2020 och arbetar på program för att minska energibelastningen under hög efterfrågan, sade taleskvinnan Lynsey Paolo i ett uttalande. Företaget sparar vatten i reservoarer som det är beroende av för vattenkraft och berättar för kunderna hur de kan minska efterfrågan, sa hon. Hennes uttalande nämnde inte Diablo Canyon, som företaget driver.

.
#Rullande #strömavbrott #Kalifornien #förbereder #sig #för #energibrist #varma #torra #sommar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *