'The Staircase': Ett drama om en dokumentserie om ett 20-årigt mordfall

‘The Staircase’: Ett drama om en dokumentserie om ett 20-årigt mordfall

Toni Collette och Colin Firth in Trappan.

HBO Max


dölj bildtext

växla bildtext

HBO Max


Toni Collette och Colin Firth in Trappan.

HBO Max

Det är alltid intressant när du hamnar i strid med andra kritiker. Jag brukade följa en strikt regel om att inte läsa någon annans åsikter om någonting förrän jag var säker på att jag var klar med att skriva eller säga allt jag skulle skriva eller säga, bara för att vara säker på att jag inte blev påverkad. Men på senare tid har jag lärt mig att förväntningar och meritlista och en mängd andra faktorer kan göra det svårt att känna sig som ett blankt blad när det kommer till ett konstverk. Och ibland, att se vad någon annan har sagt förtydligar mitt eget tänkande – ibland för att jag tror att de har rätt, och ibland för att jag tror att de har fel. Så även om jag inte letar efter recensioner av saker jag inte har pratat färdigt om än, undviker jag dem inte heller.

Jag tar upp det här eftersom jag fann mig själv otålig med den väl granskade HBO Max-serien Trappan, skapad av Antonio Campos. (Se de positiva recensionerna i Hollywood Reporter och Vanity Fairtill exempel.) Den spelar Colin Firth som Michael Peterson, författaren från Durham, NC som dömdes för mordet på sin fru Kathleen och blev föremål för en populär dokumentärserie från 2004, även kallad Trappan.

Många år efter Petersons fällande dom, efter att en domare kommit fram till att en del av expertutlåtandena i hans rättegång var falska, beviljades Peterson en ny rättegång. Istället för att försöka honom igen, tillät staten honom att göra en “Alford plädering” – i huvudsak en skyldig plädering där du vidhåller din oskuld men erkänner att staten har tillräckligt med bevis för att döma dig. Han dömdes till den tid han redan hade avtjänat och släpptes. (Alfords vädjanden var också den slutliga lösningen av fallen bakom förlorade paradiset dokumentärer.)

Ett tag efter dess release, den ursprungliga serien av Trappan var svårt att hitta för amerikanska publik. Men eftersom fallet fortsatte att vrida sig lades ytterligare avsnitt till 2013 och 2018, och det hela hamnade på Netflix. Särskilt med den extra exponeringen är det förmodligen ett av 2000-talets mest inflytelserika sanna brottsverk. Det inspirerade till och med Trial & Erroren NBC parodiserie med John Lithgow i huvudrollen.

Colin Firth in Trappan.

HBO Max


dölj bildtext

växla bildtext

HBO Max


Colin Firth in Trappan.

HBO Max

Kanske är dess spridning alla möjliga anledningen till att min första reaktion när jag hörde att det skulle finnas en manusserie, även en med en skådespelare som inkluderar Firth, Toni Collette (som Kathleen i flashbacks), Michael Stuhlbarg (som Michaels advokat) och Parker Posey (som en av dem) av DAs), var utmattning. Det finns en hel del historier just nu som får en uttömmande dokumentär behandling – i det här fallet, mer än ett decennium av det – som verkar som om det måste ha dragit nästan varje intressant tråd, tills du undrar vad som kan finnas kvar.

Den här uppsatsen dök först upp i NPR:s Pop Culture Happy Hour-nyhetsbrev. Anmäl dig till nyhetsbrevet så att du inte missar nästa, plus får rekommendationer varje vecka om vad som gör oss glada.

Fem avsnitt av Trappan, av vad som så småningom kommer att bli åtta, gavs till kritiker. I dessa fem avsnitt gör programmet två intressanta saker för att försöka komma runt några av begränsningarna i dessa program. Den första är faran med att duplicera dokumentären, som den delvis undkommer genom att införliva dess tillverkning. Vincent Vermignon och Frank Feys spelar dokumentärregissören Jean-Xavier de Lestrade och producenten Denis Poncet, som kommer i kontakt med Peterson för att börja filma honom och hans team strax efter att hans fall inleddes, och vars arbete i slutändan blir avgörande för ryktet och kanske till och med upplösningen av hans fall.

Det andra problemet är specifikt för det aktuella fallet här: att det inte finns någon överenskommen slutsats av den här historien. Michael erkände sig till slut skyldig utan att erkänna skuld, och trots hans övertygelse återstår det en viss debatt om huruvida han faktiskt är skyldig eller inte. Detta är särskilt relevant för tillbakablickar på Michaels äktenskap med Kathleen, inklusive en undersökning av vilken roll hans bisexualitet spelade i deras förhållande. Åklagaren hävdade vid rättegången att Kathleen upptäckte att han var i kontakt med manliga sexarbetare och att detta ledde till ett gräl under vilket Michael dödade henne; han påstod att hon visste om det och inte brydde sig.

Serien (åtminstone genom fem avsnitt) är resolut i att inte ta ställning till huruvida Michael dödade Kathleen eller inte. Faktum är att den visar dig både en spekulativ scen där det var en olycka och en spekulativ scen där det var mord. Detta innebär att försöka berätta sanningsenligt historien om ett äktenskap utan att förbinda sig till om det slutar med ett mord eller inte. Firth och Collette är begåvade skådespelare när det kommer till känslomässiga nyanser, men tvetydighet om denna grundläggande fråga (och om det påstådda motivet), motiverad av tillgängliga bevis som det kan vara, kräver att de spelar scener för att göra dem rimliga kapitel i två helt olika historier. Hur bra de än är så är det oerhört mycket att begära av skådespelare, och det får Kathleen att känna sig halvutvecklad, eftersom man inte kan veta i vilken grad hon är fullt informerad om sitt eget förhållande.

Den mest framgångsrika delen av serien är den del som vänder sig minst till om Michael verkligen är skyldig, vilket är hans barns skiftande lojalitet (barnen vet trots allt inte med säkerhet vad som hände heller). Medlemmarna i skådespelarna som är inblandade i den här historien – inklusive Sophie Turner och Odessa Young som de unga kvinnorna Michael tog in efter döden av sin mamma, en vän, Dane DeHaan och Patrick Schwarzenegger som sönerna Michael hade innan han och Kathleen gifte sig, och Olivia deJonge som dottern Kathleen hade — är mycket bra.

Men det är fruktansvärt mycket som händer. Den historien om dokumentärerna försöker fördjupa sig i deras etik och deras makttvister om erkännande och kontroll och kredit. Det finns en historia om hur fängelset påverkar Michael mellan hans fällande dom och frigivningen och hur han klarar sig under tiden. Det finns en hel historia med Juliette Binoche som inte slår in förrän i det fjärde avsnittet. Och i slutet av det femte avsnittet får du veta att ja, de kommer att täcka den så kallade “uggleteorin”, som hävdar att Kathleen varken föll (som Michael hävdade) eller mördades (som åklagaren hävdade) men blev attackerad av en uggla och dog av sina skador.

Själva filmskapandet är exceptionellt. Hela showen ser bra ut, och redigeringen (särskilt med tanke på den komplicerade strukturen) är ganska lysande: Det finns en sekvens där en hissdörr stängs, och bara redigeringen berättar historien om en hel familj på cirka fem sekunder. Invävningen av filmmaterial som har ändrats för att se ut som liknande scener från dokumentären är ett tekniskt under; de har fått ljuset och bilden att se ut precis som den korniga, billiga videokänslan hos den riktiga doktorn. Den tekniken används sparsamt och klokt, som en påminnelse om hur ögonblick som nu är kända (bland sanna brottstyper) är en del av en mycket större bild.

Det finns mycket att gilla med den här serien. Firth (med sin allmänt brittiska och stoiska luft) är mycket mer övertygande än jag förväntat mig som den pirriga Peterson. Och vem gillar inte Juliette Binoche? Men det var något med detta som höll mig på avstånd, på grund av själva rastlösheten – rättegången, äktenskapet, barnen, utredningen, filmskapandet, allt snurrade fortare och snabbare – som verkar vara Campos avsikt. Det får mig att undra om denna känsla är trötthet, och därmed om den överhuvudtaget handlar om den här serien. Om jag inte hade sett så många dokumentär-till-manusserier, skulle jag bli lika trött när jag ser en indikation på skärmen att vi blinkar tillbaka till The Happy Times innan The Bad Thing hände? jag vet inte.

Bara ytterligare ett inlägg i den stora långa listan av mysterier utan upplösningar.

Den här uppsatsen dök först upp i NPR:s Pop Culture Happy Hour-nyhetsbrev. Anmäl dig till nyhetsbrevet så att du inte missar nästa, plus får rekommendationer varje vecka om vad som gör oss glada. Lyssna på Pop Culture Happy Hour på Apple Podcasts och Spotify.

#Staircase #Ett #drama #dokumentserie #ett #20årigt #mordfall

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *