USA:s arbetslöshet är fortfarande på pandemisk låg på 3,6 procent

USA:s arbetslöshet är fortfarande på pandemisk låg på 3,6 procent

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

Amerikanska arbetsgivare lade till 428 000 jobb i april, vilket satte gränsen för ett år av solid tillväxt, vilket tillförde mer bränsle till en redan robust återhämtning. Arbetslösheten förblev stabil på en pandemi-låga nivå på 3,6 procent, sa arbetsdepartementet i fredags.

Arbetsmarknaden har lagt till mer än 6,5 miljoner jobb under det senaste året och är på väg att återgå till pre-pandeminivåer i sommar, även om ekonomer säger att det finns tecken på att denna rekordsvit av sysselsättningsökningar börjar dämpas. Antalet personer som arbetar eller söker arbete minskade till exempel med 363 000 i april efter sex månaders uppgång. Och takten i den genomsnittliga löneökningen avtog något till 0,3 procent, från 0,4 procent en månad tidigare.

“Det här har varit en extraordinär återhämtning av jobben, men den här typen av tillväxt kan inte vara för evigt, speciellt nu när arbetslöshetsnivån är så låg som den är”, säger Scott Anderson, chefsekonom för Bank of the West i San Francisco. “Det blir svårare att hitta folk att komma tillbaka till arbetsmarknaden, även om du betalar högre lön.”

I april var de största vinsterna koncentrerade till fritid och gästfrihet, tillverkning och transporter och lager, då företag försökte hålla jämna steg med konsumenternas stadiga efterfrågan på varor och tjänster.

Arbetsmarknadens snabba återhämtning har varit en hörnsten i pandemins återhämtning och en stor politisk tillgång för Biden-administrationen, även om arbetsstyrkan har förblivit deprimerad av ett antal faktorer, inklusive pensioneringar och vaktmästeri. Arbetsgivare postade rekord med 11,5 miljoner lediga tjänster i mars – nästan dubbelt så många arbetssökande, enligt en rapport från Labour Department som släpptes tidigare i veckan.

Antal lediga jobb slog nya rekord, medan 4,5 miljoner amerikaner slutade eller bytte jobb i mars, vilket speglar arbetsmarknadens styrka

Den fortsatta styrkan har gett Federal Reserve befogenhet att vidta aggressiva åtgärder för att dämpa inflationen. Centralbanken höjde sin referensränta denna vecka med en halv procentenhet, den kraftigaste ökningen sedan 2000, i hopp om att kyla ekonomin utan att sjunka ner i recession.

“Vi måste göra allt vi kan för att återställa stabila priser så snabbt och effektivt som vi kan,” Fed-ordförande Jerome H. Powell sa onsdagen. “Vi tror att vi har en bra chans att göra det utan en betydande ökning av arbetslösheten eller en riktigt kraftig nedgång.”

Trots detta finns det tecken på tilltagande osäkerhet. USA:s ekonomi oväntat krympte i början av 2022, till stor del på grund av ökade handelsklyftor och fallande lagerinköp. Inflationen ligger kvar på den högsta nivån på 40 år. Och aktiemarknadspriserna – som skjutit i höjden till rekord under pandemin – har sjunkit den senaste veckan, mitt i förnyad rädsla för en möjlig lågkonjunktur i år eller nästa.

“Vi är i ett konstigt skede i cykeln just nu, där det inte är helt klart vilken riktning det går i”, säger Liz Ann Sonders, chefsinvesteringsstrateg på Charles Schwab. “Självklart är det en skrämmande marknadsmiljö, och vi börjar se en viss uppmjukning på olika sätt.”

Stora företag, inklusive Wells Fargo, har börjat säga upp arbetare de senaste veckorna, och andra, inklusive Amazon, har sagt att de är överbemannade, ytterligare grumliga jobbutsikterna. (Amazon-grundaren Jeff Bezos äger The Washington Post.) Sammantaget tillkännagav amerikanska arbetsgivare mer än 24 000 nedskärningar i april, en ökning med 14 procent från månaden innan, enligt siffror som släpptes denna vecka av det verkställande outplacementföretaget Challenger, Gray & Christmas.

Arbetskraftsdeltagandet – andelen amerikaner i arbetsför ålder som har ett jobb eller letar efter ett – sjönk till 62,2 procent i april, vilket utplånade två månaders stadiga uppgång.

“Vi vill inte att deltagandegraden ska sjunka”, sa Laboursekreterare Marty Walsh i en intervju. “Vi kommer att se en övergång till vanliga marknadsförhållanden så småningom, men vi har en stark, stark möjlighet i vårt land just nu att fortsätta att lägga till jobb.”

Amazons nya arbetsfråga: Vad ska man göra med för många arbetare

Arbetsmarknaden saknar fortfarande 1,2 miljoner jobb från före pandemin, även om flera sektorer har tagit igen sina förluster på senare tid. Transport och lager, till exempel, och professionella tjänster och företagstjänster har vardera cirka 700 000 fler anställda än de hade i februari 2020.

Restauranger, barer och hotell kämpar för att komma ikapp efter omfattande uppsägningar tidigt i pandemin. Fritids- och besöksnäringen har snabbt tillfört jobb, även om den fortfarande minskar med 1,4 miljoner tjänster, eller 8,5 procent av sin arbetskraft, från nivåerna före pandemin.

”Fritids- och besökssektorn har lett återhämtningen, men det har skett en viss avmattning. Lönen är inte lika stark som i andra branscher, och folk har varit ovilliga att komma tillbaka till de jobben och stanna kvar i dem, säger Nela Richardson, chefsekonom på ADP Research Institute. “Det är där du ser både de högsta lediga jobben och den högsta omsättningen, när det gäller att sluta.”

Lou Salameh, som äger 10 smörgåsbutiker i Jacksonville, Florida, säger att han inte kan hitta tillräckligt med arbetare för att verksamheten ska fungera smidigt.

Han har börjat stänga två timmar tidigt, klockan 18, och måste ofta stänga delar av sina restauranger ännu tidigare om han har ont om anställda. Han har höjt lönerna till cirka 12,50 USD i timmen och börjat erbjuda vecko- och månadsbonusar till sin personal på 150 men har fortfarande ont om 50 arbetare.

“Det är extremt svårt att hitta hjälp och ännu svårare att behålla hjälp”, säger Salameh, som äger Sheik Sandwiches and Subs. “Lönen är på den högsta någonsin. Vi erbjuder förmåner och bonusar, men det har inte gjort något, om jag ska vara ärlig. Det känns bara omöjligt.”

Miljoner gick i förtidspension under pandemin. Många återgår nu till jobbet, visar nya uppgifter.

Även om den genomsnittliga vinsten har ökat med 5,5 procent det senaste året, har dessa vinster utplånats av inflationen, som har ökat med 8,5 procent under samma period. Denna urholkning av köpkraft har blivit värre de senaste månaderna.

Men för många arbetare fortsätter den strama arbetsmarknaden att visa sig vara fördelaktig.

Leah Kush, som bor nära Chicago, lämnade nyligen sitt 11-åriga jobb i radiobranschen för en tjänst på en digital marknadsföringsfirma. Allt gick snabbt: Kush ansökte i början av april, intervjuades en vecka senare och fick ett jobberbjudande mindre än 24 timmar efter det.

“Det var så lätt att jag tänkte “Wow, det här var tänkt att vara”, sa 41-åringen. “Jag känner mig levande igen.”

Kush tjänar 33 procent mer än på sitt senaste jobb, där hon inte hade löneförhöjning på åtta år.

“Det fanns ingen extra lön, men de fortsatte att stapla saker på min tallrik,” sa hon. “Äntligen, i januari, sa jag: “Jag måste hitta något nytt.” Och jag är så glad att jag gjorde det.”

#USAs #arbetslöshet #är #fortfarande #på #pandemisk #låg #på #procent

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *