Yelp, andra företag tar ställning till aborträtt med reseförmån

Yelp, andra företag tar ställning till aborträtt med reseförmån

6 maj (Reuters) – Yelp Inc, Amazon.com och Citigroup är bland ett litet men växande antal företag som rullar ut policyer för att täcka kostnader för amerikanska anställda som behöver resa ut ur staten för en abort.

Yelp Inc (YELP.N) var en av de första som erbjöd stöd till sina anställda som kan behöva resa ut ur staten för att få tillgång till abort, ett beslut som företaget säger togs för att säkerställa att dess anställda har lika tillgång till sjukvård.

Yelp, en publikbaserad plattform för recensioner av företag inklusive restauranger och hotell, startade den här månaden och erbjuder sjukvårdsresor till amerikanska anställda.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

”Jag tror att det verkligen handlar om lika tillgång till vård. För att skydda anställda och se till att de kan få den sjukvård som de behöver, oavsett vilken stat de bor i, behöver vi en förmån som denna, säger Miriam Warren, Yelps Chief Diversity Officer till Reuters.

Yelp och Citigroup (CN)Levi Strauss & Co (LEVI.N) och Amazon.com Inc (AMZN.O) har alla lovat att betala för anställdas resor för att få abort medan Oklahoma, Texas och andra republikanskt ledda delstater slår ner på tillgången. Läs mer

Vissa stora arbetsgivare, som Walmart Inc, Target Corp och Walt Disney Co, har avböjt att väga in sedan läckan till Politico denna vecka av ett utkast till högsta domstolens yttrande som skulle upphäva dess beslut från 1973 som legaliserade abort i hela landet. Läs mer

Vissa kan vara rädda för en växande trend bland politiker i republikanskledda delstater att straffa företag för deras ställningstaganden i sociala frågor.

Floridas guvernör Ron DeSantis, en stigande stjärna i det republikanska partiet, undertecknade ett lagförslag i april som fråntog Disney sin självstyrande myndighet i sina parker i Orlando-området som vedergällning för dess motstånd mot en ny delstatslag som begränsar undervisningen i HBTQ-frågor i skolor .

Dussintals republikaner i USA:s hus krävde i april att kammaren skulle släppa Citigroup Inc som dess leverantör av kreditkort för lagstiftare, efter att finansinstitutet erbjöd sig att betala resekostnader för anställda som söker abort.

Frågan har blivit brådskande nu när 31 stater har infört abortförbud i år, enligt policyanalys av forskargruppen Guttmacher Institute.

Genom att erbjuda stöd till anställda som kan behöva resa utanför staten för aborter, hoppas Yelp och andra företag få ett försprång genom att attrahera och behålla talanger samt att framstå som socialt ansvariga för investerare.

“För företag som bryr sig om frågor om mångfald, inkludering, rättvisa och tillhörighet, kan de inte sitta och vara tysta om den här frågan eftersom det verkligen påverkar varje aspekt av en kvinnas liv”, säger Yelps Warren.

Men att uttala sig om sociala frågor kan innebära risken att förlora kunder och anställda som inte håller med ett företags hållning.

“Företag måste noggrant navigera i sådana frågor för att undvika att kränka interna intressenter såväl som det externa samhället”, säger Izzy Kushner, VD för personalkonsultföretaget HR Impact.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Doyinsola Oladipo och Arriana McLymore; Ytterligare rapportering av Aleksandra Michalska och Dawn Chmielewski; Redigering av Howard Goller

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Yelp #andra #företag #tar #ställning #aborträtt #med #reseförmån

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *