1395960471

2022 Miami Grand Prix-kvalrapport och höjdpunkter: Leclerc tar polen före Ferrari-lagkamraten Sainz i första Miami Grand Prix-kvalsessionen någonsin| Formel 1®

Charles Leclerc tog pole position i en fantastisk kamp om pole vid det inledande kvalificeringspasset för Miami Grand Prix, hans titelrival Max Verstappen nöjde sig med trea på rutnätet – medan Carlos Sainz backade upp en Ferrari etta-tvåa.

Leclerc klarade de två första kvalsessionerna men Verstappen närmade sig och satte upp en läktaravslutning i topp-10-skjutningen. Q3 såg den regerande mästaren ta provisorisk pole men Leclerc översköljde honom för en sista pole time på 1m 28.796s, Sainz blev tvåa med 0.190s.

SOM DET HÄNDE: All action från kvalet till Miami Grand Prix

Verstappen gjorde ett misstag i sitt sista flygvarv och blev så småningom trea, bara 0,005 s efter Sainz, medan Red Bull-lagkamraten Sergio Perez tog P4.

Valtteri Bottas, en ny Ferrari-motor i sin Alfa Romeo, levererade med P5 – före Mercedes Lewis Hamilton, som blev sexa trots att han var tvungen att ta ett snabbt sista varv i Q1 för att undvika eliminering.

1


Charles
Leclerc
LEC
Ferrari
1:28,796
2


Carlos
Sainz
SAI
Ferrari
1:28,986
3


Max
Verstappen
VER
Red Bull Racing
1:28,991
4


Sergio
Perez
PER
Red Bull Racing
1:29,036
5


Valtteri
Bottas
BOT
Alfa Romeo
1:29,475

Pierre Gasly och Yuki Tsunoda tog sig båda till Q3 för AlphaTauri, fransmannen kvalificerade sig som sjua och den japanska föraren nionde. Mellan dem var Lando Norris, åttonde i kvalet trots att han gick P3 i Q2. Lance Stroll rundade topp 10 för Aston Martin.

Alpinernas Fernando Alonso missade Q3 i P11, före Mercedes George Russell – som hanterade allvarlig tumlare i Q2 – medan Sebastian Vettel var besviken över att ta P13 för Aston Martin. Växlingsproblem för Daniel Ricciardo placerade honom på 14:e plats för McLaren, medan Mick Schumacher var sist i Q2 och slutade P15 på lördagen.

Hans Haas-lagkamrat Kevin Magnussen (P16) missade Q2 med en tiondel, och Alfa Romeos Zhou Guanyu tog P17 efter att ha blivit utsatt för trafik i sin sista flygning. Ingen av Williams förare tog sig ur Q1, Alex Albon tog P18 och Nicholas Latifi 19:e.

Esteban Ocon deltog inte i kvalet efter sin FP3-krasch och kommer sannolikt att starta söndagens Grand Prix från pitlane.

Se Miami GP Live på F1 TV Pro med exklusiva kameror ombord, före-loppsshow och tekniska program. Streama annonsfritt live på din favoritenhet med F1 TV Pro. Prenumerera nu

Miami GP-kvalificering 2022: Leclerc tar pole position när Ferrari tätar lockout på främre raden

MEDAN DET HÄNDE

Q1 – Leclerc slår först då Hamilton undviker chockeliminering

Miami hade fortfarande mycket drama att erbjuda efter tre actionfyllda träningspass, Esteban Ocon frånvarande från att kvalificera sig efter sin FP3-krasch – vilket innebär att det skulle vara 19 förare som skulle delta i den första Miami Grand Prix-kvalificeringssessionen någonsin.

Verstappen satte det tidiga riktmärket under första kvartalet, men tiderna föll, Charles Leclerc översköljde honom till toppen med en tid på 1m 29,474s, Red Bull-föraren förbättrades sedan och blev tvåa med 0,362s. Carlos Sainz var trea och sex tiondelar från sin lagkamrat medan Perez tog fyran, ytterligare två tiondelar bakom.

Lewis Hamilton övergav sin första ansträngning och ett efterföljande varv raderades för spårbegränsningar, vilket satte Mercedes-föraren i fallzonen med tiden som tickade ner. Men han hoppade från P18 till P5 med sin sista flämtning, Alpinernas Fernando Alonso kom också med honom i Q2 med en sen flygare för P6.


Hamilton undvek skrämsel i Q1 med en allt-eller-inget sista flyginsats

Lance Stroll var en överraskande sjua för Aston Martin och höll en snabb Yuki Tsunoda bakom med en halv tiondel, medan Mercedes George Russell (P9) och McLaren-föraren Daniel Ricciardo rundade topp 10.

Mick Schumacher, Sebastian Vettel, Lando Norris och Pierre Gasly tog sig ur Q1 tillsammans med 15:e plats Alfa Romeo-föraren Valtteri Bottas, finländaren genom på bekostnad av Haas Kevin Magnussen.

Tillsammans med Magnussen eliminerades Alfa Romeos frustrerade rookie Zhou Guanyu – som räddade sin sista ansträngning på grund av trafiken – liksom Williamsförarna Alex Albon (P18 på grund av otillräcklig uppvärmning av däck) och Nicholas Latifi (P19).

Utslagna: Magnussen, Zhou, Albon, Latifi


1395798190

Zhou var frustrerad av trafiken; Bottas tog sig till Q2 då Magnussen förlorade

Q2 – Leclerc pressar på sig när närstriden på mittfältet bryter ut

Femton förare återstod, Ferrari med kanten över Red Bull med grepp och spänning som ökade lika mycket. Båda Ferraris kom fram på begagnade mjukisar; båda Red Bulls på nya mjuka för att starta passet. Första razziorna såg Verstappen topp med en tid på 1m 29,202s och Perez tvåa med 0,471s, Ferraris en halv tiondel bakom i trean och fyran.

I den provisoriska droppzonen fanns Stroll, Schumacher, Vettel, Ricciardo och Russell, som backade från två försök med bilen som tumlade kraftigt. Med sex minuter kvar var Russell fortfarande i P15 utan en tid på tavlan; Ricciardo kom på 14:e plats tack vare ett växlingsproblem i hans knä.

Ytterligare löpningar skulle se att förpackningen blandas, Scuderia återuppstår för Leclerc att gå upp igen med en tid på 1m 29.130s, Verstappen nu 0.072s efter. Norris hoppade till P3 med ett sent flygblad, 0,504s från tempot, vilket släppte Perez till P4 och Sainz till P5.

Bottas steg till sjätte före tidigare lagkamraten Hamilton medan en säker Stroll tog Q3 för första gången sedan Turkiets GP, i P8. AlphaTauri-duon Tsunoda (P9) och Gasly (P10) tog sig också vidare till Q3.

Det innebar att Alonso (som kände sig hindrad av landsmannen Carlos Sainz) missade med bara 0,032s – och Russell slutade P12 mitt i kraftigt tumlare, ytterligare 0,013s från den tvåfaldiga mästaren. Även om Vettel förbättrade sig, var han bara fyra hundradelar borta i P13 efter att ha gjort ett misstag i chikanen. Ricciardo kunde bara klara P14, efter att ha blivit försenad med att komma ut på banan för sitt sista åk, medan Schumacher rundade topp 15 för Haas.

Utslagna: Alonso, Russell, Vettel, Ricciardo, Schumacher


1395957576

Ricciardo och Russell missade Q3 med separata frågor

Q3 – Verstappen och Leclerc möts och Sainz går in i striden

De sista 10 bestod av sju lag, bara Haas, Williams och Alpine missade Q3. Och medan Verstappen närmade sig Leclerc, verkade detta som mästerskapsledarens pole position att förlora.

Första försöken såg dock till att Verstappen gjorde ett break för P1 med en tid på 1m 28,991s, med Leclerc bara 0,064s av och Sainz 0,080s bakom i kampen om provisorisk stolpe. Perez första insats satte honom en halvsekund bakom i P4.

Spänningen låg på feber under de sista flygvarven i Q3, Perez lät Verstappen passera när Red Bull-paret växlade upp. Verstappen satt nu i förarsätet för pole.

Leclerc förbättrade sig i sektor 1, satte en lila andra sektor, men kunde inte förbättra sig i sin tredje. Ändå skulle det räcka för en slutlig tid på 1m 28.796s och pole position eftersom en frustrerad Verstappen gjorde ett misstag och backade ur sin sista insats.

Sainz hoppade till tvåa, spanjoren nekade Verstappen att starta på första raden och säkrade en Ferrari etta-tvåa i Miami, holländaren tappade till trea före lagkamraten Perez.

Bottas rundade de fem bästa före Hamilton, medan Gasly tog sjua. Och trots sin Q2 heroics, Norris nöjde sig med P8. Tsunoda (P9) och Stroll kommer att starta bland topp 10 för det inledande Miami Grand Prix.


1395955402

Leclerc levererade sin tredje pole för säsongen i Miami

Nyckelcitat

“Det är otroligt att vara här i USA och att se hur mycket sporten har vuxit under de senaste åren och att se så många människor på läktaren. Det motiverar oss definitivt och det finns också många Ferrari-fans. Det är fantastiskt. Så den senaste helgen har inte varit bra för mig, jag gjorde ett misstag i loppet men idag gick bra, så vi börjar på pole och vi måste avsluta jobbet imorgon.

“[Red Bull] är extremt snabba i en rak linje, vi är snabba i kurvorna och det blir en tight utmaning imorgon, förhoppningsvis kommer vi överträffa” – Charles Leclerc, Ferrari

Vad kommer härnäst?

Det första Miami Grand Prix någonsin äger rum på söndag kl 1530 lokal tid, Leclerc leder lagkamraten Sainz från första raden före Verstappen och Perez. Missa inte det – gå till LÄPPNINGSNAV för att se hur du kan fånga all action – och håll ögonen öppna på F1.com hela tiden.

#Miami #Grand #Prixkvalrapport #och #höjdpunkter #Leclerc #tar #polen #före #Ferrarilagkamraten #Sainz #första #Miami #Grand #Prixkvalsessionen #någonsin #Formel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *