Ex-Oregon linjeman förlorar rättegången mot NCAA

Ex-Oregon linjeman förlorar rättegången mot NCAA

Den tidigare Oregon offensiva linjemannen Doug Brenner förlorade sin rättegång mot NCAA i fredags, eftersom en jury fann NCAA vårdslöst, men tilldelade inte Brenner någon av de 100 miljoner dollar som han krävde i straffskadestånd för skador han ådrog sig under ett kontroversiellt träningspass 2017.

Brenners advokater hävdade att hans skador uppstod på grund av att NCAA inte har en specifik regel eller stadga om att överanstränga spelare under träningspass, men juryn trodde inte att NCAA:s försumlighet bidrog till dem.

Jason Kafoury, en av Brenners advokater, sa att de kommer att överklaga.

“Vi hoppas att det här fallet är ett skott över fören till NCAA, och att det kommer att främja ansträngningarna att skydda studentidrottare från förebyggbara skador och dödsfall”, sa Kafoury. “Att få ett ärende av den här omfattningen avgjort på en sådan teknisk nivå är en tragedi.”

“Om NCAA inte ändrar regler”, sa han, “de tittar på många framtida stämningar eftersom vi har visat i fallet att de var underrättade och att om de inte agerar nu, då är verkligen hänsynslösa.”

En talesman för NCAA returnerade inte omedelbart en begäran om kommentar.

NCAA har hävdat att det inte har befogenhet att anta regler för hälsa och säkerhet – medlemsskolorna och konferenserna är ansvariga för spelarnas hälsa och säkerhet.

“Klagande verkar hävda att de dussintals riktlinjer och bästa praxis som finns i den 140-sidiga Sports Medicine Handbook angående genomförandet av träningspass bör vara föremål för övervakning, utredning och verkställighet”, skrev NCAA i sin opposition. “Det här är omöjligt.”

University of Oregon nådde en uppgörelse på 500 000 dollar med Brenner för skador relaterade till hans sjukhusvistelse, sa en talesperson för skolan till ESPN på fredagen.

Som en del av uppgörelsen med Oregon avvisade Brenner anspråk mot den tidigare Oregon-tränaren Willie Taggart, nu huvudtränaren på Florida Atlantic, och hans tidigare styrketränare, Irele Oderinde. En källa i södra Florida, där Oderinde senast arbetade, sa till ESPN på fredagskvällen att Oderinde inte längre är anställd som styrketränare för damernas basketlag, utan avskedades av skäl som inte var relaterade till vad som hände i Oregon.

Ändå hänvisade Brenner till att Oderinde förlorade sitt jobb i ett uttalande som han gav till Oregon.

“Händelserna kring denna rättegång hände för flera år sedan,” sa Brenner i uttalandet som delades med ESPN. “Som tävlande vet vi alla att i stridens hetta sägs och görs saker under tävlingar, oavsett om det är på träningsplanen, spelplanen eller i en rättegång. Jag är ledsen att höra om Coach O:s uppsägning nu för saker som hände för flera år sedan. Efter att ha hört Coach T och Coach O:s vittnesmål förstår jag nu att träningarna som leder oss hit var tänkta som teambuildingövningar och att de gick över styr.”

Advokatfirman Kafoury & McDougal lämnade först in stämningsansökan på Brenners vägnar i januari 2019 vid kretsdomstolen i delstaten Oregon. Brenner begärde 20 miljoner dollar i icke-ekonomisk skadestånd och 5,5 miljoner dollar i ekonomiskt skadestånd i sina anspråk mot Oregon, Taggart och Oderinde. Rättegången inleddes den 12 april.

Oderinde, som senare anställdes av Taggart i Florida State för samma tjänst, stängdes av Oregon 2017 i en månad utan lön efter att Cam McCormick och den offensive linjemannen Sam Poutasi lades in på sjukhus med Brenner och led av rabdomyolys som ett resultat av träningspass. genomfördes kort efter att Taggart anställdes i Oregon.

Enligt stämningsansökan varade träningspasset i 60 till 90 minuter, och personalen “tillhandahöll inte vatten i träningsrummet åtminstone den första dagen av träningen”. I rättegången står det också att cirka 40 spelare i varje grupp var tvungna att göra “10 perfekta armhävningar unisont”, och om en av idrottarna var ur synk med resten eller misslyckades med att använda perfekt teknik, var alla spelare tvungna att gör up-downs och starta om borren.

Brenner, McCormick och Poutasi gick med i teamet igen efter deras sjukhusinläggningar, men incidenten fick Oregon att ändra sitt rapporteringssystem, där styrke- och konditionstränaren svarade till Ducks chef för prestations- och sportvetenskap istället för huvudtränaren.

“Jag är oerhört ledsen för händelsen som inträffade, men jag är glad att många “sanningar” kom fram under förfarandet, sa Taggart på torsdagen i ett uttalande till ESPN. “Nu är mitt totala fokus att komma tillbaka till vår FAU-fotbollsfamilj och våra student-idrottare.”

Enligt Oregonian hävdade universitetet, Taggart och Oderinde under rättegången att träningarna var överdrivna, men inte avsedda att vara straffande. Oderinde bad om ursäkt under sitt vittnesmål förra veckan, enligt Oregonian.

“Du vill aldrig att barn ska bli skadade på något sätt, särskilt från ett träningspass eller ens på träning,” sa Oderinde på torsdagen, enligt Oregonian. “Men samtidigt vill du pusha barn och du vill pusha dem säkert. Jag känner att med dagens resultat tror jag att Doug förstår att vår avsikt aldrig var för det, det var att bygga unga män och att bygga ett lag. “

.
#ExOregon #linjeman #förlorar #rättegången #mot #NCAA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *