Företagen som betalar resekostnader för aborter: Tesla, Amazon, Citi på en liten men växande lista

Företagen som betalar resekostnader för aborter: Tesla, Amazon, Citi på en liten men växande lista

Texas-baserade Tesla Inc. är bland ett litet men växande antal amerikanska företag som erbjuder sig att täcka resekostnader för anställda som behöver passera delstatsgränserna för medicinsk vård, inklusive abort.

Företag erbjuder dessa förmåner när landskapet för statlig och federal abortpolitik i Amerika förändras. Texas implementerade landets strängaste abortlag i november förra året när den förbjöd abort efter sex veckors graviditet och ställföreträdande medborgare för att upprätthålla regeln. Andra stater inklusive Idaho, Florida och Oklahoma har antagit lagar de senaste månaderna som skärper tillgången till proceduren.

Tidigare i veckan indikerade ett läckt utkast till yttrande från Högsta domstolen att domstolen kan förbereda sig för att häva Roe v. Wade, prejudikatet från 1973 som etablerade en konstitutionell rätt till abort.

Det 67-sidiga utkastet, som först rapporterades i måndags av Politico, deklarerade att Roe var “extremt fel och djupt skadlig”.

Överdomare John Roberts sa i ett uttalande på tisdagen att utkastet, skrivet i februari, inte nödvändigtvis var den slutliga lösningen i fallet. Domstolen förväntas avge sitt yttrande i slutet av juni eller början av juli.

FTC ATT GRANSKA MUSKS TWITTER-KÖP FÖR 44 miljarder USD UNDER ANTI-TRUST: RAPPORT

Om Roe v. Wade omkullkastas skulle det öppna dörren för starkare statliga restriktioner, inklusive förbud mot proceduren.

Företag som erbjuder att hjälpa anställda att resa för att göra abort kan vara på säker laglig grund för tillfället, men det kan förändras.

Texass abortlag utvidgar ansvaret till abortkliniker och läkare, såväl som de som hjälper till med en abort. Oklahoma och Idaho har antagit liknande lagstiftning. Oklahomas guvernör Kevin Stitt antog lagen denna vecka, och Idahos lag blockerades tillfälligt i domstol. Vissa lagstiftare har under tiden tryckt tillbaka på de nya företagspolicyerna.

19 augusti 2021, Berlin: En Tesla-laddstation i ett Tesla-showroom har tillverkarens logotyp. Foto: Christophe Gateau/dpa (Foto av Christophe Gateau/bildallians via Getty Images / Getty Images)

Här, en titt på några av de företag som har expanderat fördelar:

Tesla

Tesla, TSLA -0,87%▼ som tillkännagav flyttningen av sitt huvudkontor i oktober förra året till Austin, Texas, sa i sin “Impact Report” 2021 att företaget har ett utökat “sjukförsäkringserbjudande som inkluderar rese- och logistöd för dem som kan behöva att söka vårdtjänster som inte är tillgängliga i deras hemstat.” Tesla svarade inte på en begäran om kommentar i fredags.

Amazon

Amazon.com Inc., med huvudkontor i Seattle, sa till anställda att de skulle ersätta upp till 4 000 USD årligen för resekostnader för medicinska behandlingar, inklusive aborter, som anställda inte kan komma åt inom 100 miles från sina hem.

ELON MUSK FÖRNEKAR SANNING SOCIAL VD HÅLLER ATT TRUMP SAMT ATT KÖPA TWITTER

Citigroup

Citigroup Inc., i en fullmaktsanmälan för sin aktieägare i april möte, sade att det från och med i år erbjuder reseförmåner för anställda att söka resurser på grund av ändringar i lagar om reproduktiv hälsovård. Mer än 10 000 heltids- och deltidsanställda Citi bor i Texas.

Gläfsa

Yelp Inc., baserat i San Francisco, erbjuder anställda och deras anhöriga ekonomiskt stöd genom försäkring om de behöver resa ut ur staten för abortvård. Yelps YELP -4,34%▼ sjukförsäkring täcker för närvarande abortvård.

Äpple

Teknikjätten Apple Inc., som utökar sin närvaro i Austin med ett nytt campus på 1 miljard dollar, 3 miljoner kvadratmeter, sa också att deras sjukförsäkringar täcker aborttjänster och reseavgifter vid behov.

Levi Strauss

Kalifornien-baserade Levi Strauss & Co. har sagt att det skulle göra det ersätta medicinska resekostnader för heltids- och deltidsanställda.

LÄS MER FRÅN FOX BUSINESS

Match och Bumble

Match Group Inc., moderbolaget för dejtingappar som Tinder, OkCupid och Hinge, och dejtingappsföretaget Bumble Inc. skapade medel förra året för att hjälpa anställda som behöver resa utanför Texas för aborter. Båda företagen är baserade i Texas.

#Företagen #som #betalar #resekostnader #för #aborter #Tesla #Amazon #Citi #på #liten #men #växande #lista

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *