I Microsofts Activision-affär är det inte bara aktiekurser utan en framtida värld som står på spel

I Microsofts Activision-affär är det inte bara aktiekurser utan en framtida värld som står på spel

En folkmassa väntar på en videopresentation vid Activisions monter under Electronic Entertainment Expo, känd som E3, i Los Angeles, Kalifornien.

Jonathan Alcorn | Reuters

Det var en del huvudsnack över de stora teknik- och spelvärldarna i januari när Microsoft tillkännagav ett avtal om att köpa Activision Blizzard, en ledande utgivare av videospel, för 68,7 miljarder dollar. Microsofts vd Satya Nadella inramade sitt största förvärv någonsin som ett lyft för företagets växande metaversstrategi, även om Activision är mest känt för storsäljande spel som Call of Duty, World of Warcraft och Candy Crush, men inte mixen av AR/VR och annan teknik som ligger till grund för den spirande metaversen.

Men vid närmare granskning, Microsoft kan nu vara bättre placerad för att bli ledare i både metaverse- och spelvärlden. “Microsoft är extremt välpositionerat för metaversen”, sa Bernstein-analytikern Mark Moerdler nyligen till CNBC. “Men jag tror inte det här [acquisition] var en ren metaversdrift. De letade också efter större sätt att få djup och bredd i spel.”

Moerdler förutsåg att Microsoft kunde köpa mindre spelstudior, men till slut “beslutade det att det var bättre att göra en stor [purchase] kontra många små”, sa han.

Den föreslagna affären kräver fortfarande godkännanden från aktieägare och amerikanska och internationella tillsynsmyndigheter, vilket förväntas skjuta upp stängningen till juni 2023.

Microsoft har spelat upp metaverse-konceptet i sina förvärvsmeddelanden, och mellan nu och affärens förväntade slut, talar Microsoft i termer av en tvåspårsmodell. “Spel har varit nyckeln till Microsoft sedan våra tidigaste dagar som företag”, sa Nadella i ett mejl till sina cirka 181 000 anställda om förvärvet. “Idag är det den största och snabbast växande formen av underhållning, och när den digitala och fysiska världen möts kommer den att spela en avgörande roll i utvecklingen av metaverse-plattformar.”

Det råder ingen tvekan om att spel är en attraktiv och lukrativ sektor. De Den globala spelmarknaden genererade 180,3 miljarder dollar 2021enligt marknadsundersökningsföretaget Newzoo, som förutspår att spelintäkterna kommer att stiga till 218,8 miljarder dollar år 2024. eMarketer uppskattade att 2,96 miljarder människor världen över spelade digitala spel förra åretoavsett om det sker via konsol, dator eller mobil enhet, och att siffran kommer att nå 3,09 miljarder år 2022 — eller ungefär en tredjedel av jordens befolkning.

Activision Blizzard och metaversen

Microsoft gav sig in i videospel för första gången 2001 med lanseringen av Xbox-konsolen, nu i sin fjärde generation och åtnjuter en försäljningsökning på 14 % under tredje kvartalet. Idag omfattar Microsoft Gaming-divisionen, med VD Phil Spencer, 23 speldesign- och mjukvarustudior och hundratals spel. Divisionens Game Pass-prenumerationstjänst har mer än 25 miljoner kunder, medan nästan 10 miljoner människor har streamat spel på Xbox Cloud Gaming-tjänsten.

Även om Activision inte anses vara en spelare i metaversen – som fortfarande är ett pågående arbete med olika definitioner – erbjuder ett av dess videospel ett bra exempel på hur det fungerar. Blizzard släppte World of Warcraft 2004, när det var spelstudion som senare slogs samman med Activision 2008.

“Det är en virtuell värld [your avatar] kunde gå runt med vänner, bygga en stam och åka på räder tillsammans. Det är metaversen, säger Mike Sepso, en tidigare chef för den sammanslagna enheten som nu är VD för Vindexen plattform för e-sportinfrastruktur.

Sepso pekar på flera andra spel som innehåller metaversa element, som t.ex Roblox, Fortnite, Andra liv och Microsofts Minecraft. På dessa plattformar kan spelare teleportera mellan miljontals spel, bygga virtuella sociala utrymmen och till och med gå på konserter – allt samtidigt som de köper virtuella saker för att förhöja upplevelsen. De flesta av dessa typer av spel kräver VR-headset och konsoler, vilket gynnar Microsoft, med sin HoloLens och Xbox-hårdvara.

De virtuella världarna i dessa spel kanske inte går upp till de som prognostiseras av metaversa förespråkare, där användare är fördjupade i blandad verklighet vid affärsmöten, läkarbesök, semestrar och alla typer av e-handel. Det är där Microsofts mjukvara, cloud computing, spel och virtuella teknologier positionerar företaget väl. Och att lägga till Activisions spelmöjligheter förbättrar bara dess utsikter.

“Jag ser definitivt [the metaverse] som en förlängning av vad spel har gjort”, sa Spencer till The New York Times Kara Swisher i sin Sway-podcast ungefär en vecka innan affären tillkännagavs. Till exempel, sa han, föreställer sig Microsofts spelutvecklare virtuella arbetsplatser och några av de saker de har lärt sig i tv-spel om människor som går samman för att samarbeta för att utföra uppgifter.

Men – och närhelst – metaversen materialiserar sig, kommer den huvudsakligen att befolkas av Gen Z och efterföljande generationer, som uteslutande kommer att ha vuxit upp i den digitala världen, särskilt spel. Enligt en färsk studie av Gen Z-spelare från Razorfish och Vice Media Group spenderar de dubbelt så mycket tid på att umgås med vänner i metaversen än de gör i verkligheten. Mer än hälften sa att de skulle vilja uppleva att tjäna pengar i metaversen; 33 % skulle vilja uppleva att bygga en karriär där; och 20 % av deras underhållnings-/fritidsbudgetar kommer att öronmärkas för köp i spelet under de kommande fem åren.

Tech aktier i korrigering

Medan tekniksektorn upplever en korrigering är Microsoft fortfarande en av dess starkaste aktörer efter dess tredje kvartalets resultatoch en stark efterfrågan på dess molntjänster och mjukvarufunktioner – både kärnkomponenterna i metaverse- och spelverksamheten – är med i dess operativa styrka.

Activision rapporterade lacklustig första kvartalets resultatskadad av lägre efterfrågan på sina senaste Call of Duty-spel, men dess mest anmärkningsvärda nya investerare Warren Buffett från Berkshire Hathaway har ökat sitt företags andel, ett fusionsarbitragespelberättade han för Berkshire Hathaways aktieägare vid det senaste årsmötet och satsade på att Microsofts föreslagna förvärv av videospelsföretaget kommer att stängas.

Berkshire äger nu cirka 9,5% av aktierna i Activision.

I takt med att tekniken har kratrats har Activisions aktiekurs fallit så mycket som 20 % under Microsofts bud på 95 USD per aktie.

Clay Griffin, analytiker på MoffettNathanson, sa att de svagare siffrorna än väntat på Call of Duty är dåliga för den grundläggande historien bakom Activision. Skulle affären kollapsa och Activision tvingas gå ensam, skulle aktien förmodligen värderas någonstans i mitten av $60-talet – men Griffin förväntar sig inte att det kommer att hända.

“Ibland kommer jag att se ett arbitrageavtal och göra det,” sa Buffett. “Ibland ser det ut som att oddsen är till vår fördel, men absolut kan vi förlora pengar på det företaget, ganska stora summor pengar, beroende på vad som hände om affären sprängs.”

“Vi vet inte vad justitiedepartementet kommer att göra, vi vet inte vad EU kommer att göra, vi vet inte vad 30 andra jurisdiktioner kommer att göra. En sak vi vet är att Microsoft har pengarna,” Buffett Lagt till.

Microsoft och Activision avböjde att kommentera.

Ägande av den virtuella spelframtiden

Under tiden är ödet för nuvarande Activisions vd Bobby Kotick osäkert. Han är en del av två separata federala utredningar som inleddes förra året, av Securities and Exchange Commission och justitiedepartementet, om hur företaget hanterade anställdas anklagelser om sexuella missförhållanden och diskriminering på arbetsplatsen. I november rapporterade The Wall Street Journal att Kotick hade misshandlade anklagelser om sexuellt ofredande.

Frågan väckte Spencers uppmärksamhet innan affären tillkännagavs. I november förra året, när rubrikerna ökade, Det rapporterade Bloomberg att han berättade för anställda att han var “störd och djupt bekymrad över de fruktansvärda händelserna och handlingarna” på Activision Blizzard och att Microsoft “utvärderade alla aspekter av vår relation med Activision Blizzard och gjorde pågående proaktiva justeringar” som ett resultat.

Faktum är att detta var ungefär samtidigt som Spencer och topptjänstemän från Microsoft började diskuterar ett avtal med Activision.

“När det här [Activision] transaktionen stängs kommer Microsoft Gaming att vara världens nummer tre spelbolag efter intäkter, efter Tencent och Sony,” sa Spencer i webbsändningen efter tillkännagivandet med analytiker i januari. “Tills dess [then]Activision Blizzard och Microsoft Gaming kommer att fortsätta att fungera oberoende”, skrev han i ett blogginlägg samma dag. “När affären är klar kommer Activision Blizzard-verksamheten att rapportera till mig.”

“I de flesta förvärv lämnar företagsledningen,” sa Moerdler. “I det här fallet är det mer troligt.”

Med tanke på inte bara Activisions enorma cache av proprietära immateriella spelrättigheter utan även de nästan 400 miljoner aktiva spelarna varje månad, av vilka många redan spenderar pengar i virtuella världar, och det finns inte så mycket huvudvärk över förvärvet, eller ambitionerna som Spencer kommer att övervaka.

“Den här affären löser ett par problem för Microsoft,” sa Sepso. “För det första lägger det till mycket bra IP- och spelarbas till deras Game Pass-tjänst på kort sikt. På längre sikt kan den IP-adressen utökas till denna primordiala metavers. Det sätter dem i en avundsvärd position om vem som kommer att äga metavers.”

.
#Microsofts #Activisionaffär #är #det #inte #bara #aktiekurser #utan #framtida #värld #som #står #på #spel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *