Komplexiteter av en rörd arbetsmarknad: varför ett tillslag mot inflation kan föra människor tillbaka till arbetskraften

Komplexiteter av en rörd arbetsmarknad: varför ett tillslag mot inflation kan föra människor tillbaka till arbetskraften

Lönerna steg, men den rasande inflationen krossade köpkraften för dessa löner.

Förbi Wolf Richter för VARGGATA.

Arbetsgivare lade till 428 000 arbetare till sina lönelistor i april, enligt Bureau of Labor Statistics idag, vilket ger det totala antalet anställda till 151,3 miljoner. Under de senaste tre månaderna har arbetsgivarna lagt till 1,57 miljoner anställda.

Men antalet anställda ligger fortfarande långt under trenden före pandemin (grön linje) och ligger fortfarande under toppen strax före pandemin:

Arbetsgivare av alla slag har beklagat svårigheten att anställa folk. De har höjt lönerna för att anställa och behålla folk, och det finns nu en enorm churn, med arbetsgivare som lockar arbetare från andra arbetsgivare. Men de kan inte dra in tillräckligt många nya eller ställda arbetstagare till arbetskraften, och denna “brist på arbetskraft” fortsätter att begränsa anställningen.

Hushållen rapporterade att antalet arbetande personer – inklusive egenföretagare, spelningsarbetare och entreprenörer som inte ingår i arbetsgivaruppgifterna ovan – minskade med 353 000 i april, men under de senaste tre månaderna ökade med 931 000, vilket ger totalen till 157,7 miljoner arbetare.

Den nedgången i april påminner om de enstaka nedgångarna från månad till månad före pandemin, som i september 2015, oktober 2017 och augusti 2018, som med facit i hand inte var en trendförändring utan buller från månad till månad. .

Arbetskraften och “brist på arbetskraft”.

Jobbrapporten som släpps idag är baserad på två massiva grupper av undersökningar: en undersökning går till arbetsgivare; och den andra går till hushållen. De ger varsin syn på arbetsmarknaden, den ena från arbetsgivarens sida och den andra från hushållets sida. Arbetskraften, antalet arbetslösa, arbetslöshetsgraden etc. baseras på hushållsundersökningen.

Arbetskraften – de som jobbar plus de som söker arbete – sjönk i april med 363 000 personer, vilket liknar sjunkningarna och sänkorna före pandemin längs trendlinjen.

Med 164,0 miljoner människor var arbetskraften fortfarande långt under den pre-pandemiska trenden (grön linje) och 537 000 arbetare under toppen strax före pandemin:

Arbetskraften som ligger långt under trenden är en annan manifestation av “bristen på arbetskraft”. Det visar att det finns massor av människor i USA som skulle kunna arbeta men som inte är i arbetskraften av någon anledning.

Bland orsakerna till arbetskraften under trenden är pågående hälsoproblem, svårigheter att hitta daghem till ett överkomligt pris, en väldokumenterad våg av pensioneringar över det normala, människor som inte arbetar för att de tjänat mycket pengar på aktier, kryptor och fastigheter. under de senaste åren (som nu minskar), och människor som inte arbetar för att de har bestämt sig för att en dag handla sig in i ett uppfyllt liv. Det fanns en del av det under dotcom-bubblan, och en del av det vände under dotcom-busten. Så låt oss se.

“Arbetskraftsbristen” dokumenteras också av separata uppgifter från Bureau of Labor Statistics genom ökningen av lediga jobb som nådde rekordet 11,5 miljoner i mars, en ökning med 36 % från för ett år sedan, och en ökning med 57 % från samma månad 2019. Det fanns 4,2 miljoner fler lediga jobb i mars än före pandemin! Arbetsgivarna har alla slagit in samma poäng: Det har blivit väldigt svårt att tillsätta lediga tjänster.

Lönerna steg, men den rasande inflationen överträffade dem vida.

Totalt genomsnittligt timlön steg till 31,85 $ i april, en ökning med 5,5% från för ett år sedan. Utöver snedvridningarna under pandemin var april tillsammans med mars de största ökningarna av uppgifterna från år till år som går tillbaka till 2006. Denna kategori inkluderar arbetsledare och ledning, tillsammans med anställda av alla slag i alla branscher:

Snedvridningarna under pandemin inträffade när miljontals låglönearbetare sades upp medan kontorsarbetare gick över till att arbeta hemifrån, vilket tog miljontals lägre avlönade arbetare från den genomsnittliga timinkomsten och därmed ökade den genomsnittliga timlönen. Och när de återvände till arbetet minskade deras lägre lön snittet tillbaka till intervallet.

Genomsnittlig timinkomst på icke-förvaltning arbetare, “produktions- och icke-tillsynsanställda”, är en datamängd som sträcker sig många decennier tillbaka och omfattar arbetare i alla branscher inom den privata sektorn och i alla jobb som är icke-förvaltning jobb, allt från servitörer till Google-kodare.

För dessa icke-chefsarbetare steg den genomsnittliga timförtjänsten till rekordhöga 27,12 USD, en ökning med 6,4 % från för ett år sedan. Förutom förvrängningarna under våren 2020 var de senaste fem månaderna de största ökningarna från år till år sedan början av 1982. Detta bekräftar andra rapporter om att procentuella löneökningar – inte löneökningar i dollar!! – har varit starkast i den nedre delen av lönespektrat.

Rasande inflation och arbetskraften?

Dessa stora löneökningar räckte inte för att hålla jämna steg med inflationen. Rubriken konsumentprisindex (KPI-U), det mått som oftast citeras, hoppade till 8,5 %.

Det mer sällan citerade konsumentprisindexet för alla löntagare i städer och kontorsarbetare (CPI-W), som används för COLA:erna för social trygghet, steg till 9,4 %.

Så med genomsnittliga löneökningar i intervallet 5,5 % till 6,4 %, krossades köpkraften för de stigande lönerna av rasande inflation.

Rasande inflation är fienden till de människor som arbetar. För arbetare finns det inget bra med inflation. De är i slutet av den här affären. Det finns mottagare av inflation, inklusive företag som kan höja sina priser till vad som helst, och tungt skuldsatta enheter med fast ränta, men det är inte arbetare. De blir klubbade av denna inflation.

Denna rasande inflation kan därigenom delvis förklara det märkliga fenomenet varför de stora löneökningarna inte har varit tillräckligt stora för att dra folk tillbaka till arbetskraften: Effektivt lägre “reala” löner ger inte tillräckligt med incitament för att återgå till råttracet.

Mycket större löneökningar kan då antas råda bot på bristen på arbetskraft. Men mycket högre löner skulle underblåsa löne-prisspiralen ytterligare, och lönerna skulle aldrig kunna överskrida den, och de “riktiga” lönerna skulle fortsätta att sjunka, vilket i praktiken inte skulle ge några incitament att återgå till arbetskraften, och skulle inte förbättra bristen på arbetskraft.

Det andra alternativet är att slå ner på inflationen, vilket skulle tillåta löneökningar att komma ikapp med prisuppgångarna och kanske göra det värt besväret igen att gå med i råttracet. Det är vad Fed försöker göra nu, även om det är för lite för sent. Och Fed har citerat arbetsmarknaden som en av anledningarna till dess tillslag mot inflationen.

Tycker du om att läsa WOLF STREET och vill stödja den? Använder jag annonsblockerare – jag förstår verkligen varför – men vill du stödja sajten? Du kan donera. Jag uppskattar det oerhört. Klicka på öl- och is-te-muggen för att ta reda på hur:

Vill du bli meddelad via e-post när WOLF STREET publicerar en ny artikel? Anmäl dig här.

#Komplexiteter #rörd #arbetsmarknad #varför #ett #tillslag #mot #inflation #kan #föra #människor #tillbaka #arbetskraften

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *