Judd skrev att hennes mamma

Ashley Judd hyllar mamma Naomi och spränger Roe v. Wade omvändning i Op-Ed

Ashley Judd tog sikte på den potentiella omkullkastningen av Roe v. Wade i en Op-Ed som hedrade sin bortgångne mamma Naomi när hon firar sin första Mors Dag utan henne.

Judd, 54, skrev Op-Ed för USA idag där hon mindes sin bortgångne mamma Naomi Judd, som enligt uppgift tog livet av sig förra månaden en dag innan hon skulle bli invald i Country Music Hall of Fame.

“Denna söndag är plötsligt, chockerande nog, min första mors dag utan min mamma”, skrev skådespelerskan. “Hon dog bara några dagar innan min syster och jag kunde visa henne igen hur mycket vi älskar och hedrar henne.

“Det var inte meningen att det skulle vara så här. Det var meningen att jag skulle besöka henne på söndag för att ge henne en låda gammaldags godis, vår familjetradition, tillade Judd. ‘Istället är jag oförtöjd. Men mitt hjärta är inte tomt. Den är fylld av tacksamhet för det hon lämnat efter sig. Hennes omvårdnad och ömhet, hennes musik och minne.’

Judd, känd för sina roller i filmer som “Kiss the Girls”, “Double Jeopardy” och “Heat” skrev också om sin mammas resa med psykisk ohälsa och hur hon fortfarande gjorde sitt bästa, trots att hon blev påtvingad moderskap.

Judd skrev att hennes mamma “var tvungen att kämpa som fan för att övervinna handen hon fick, för att förtjäna sin plats i historien”,

Ashley och hennes syster Wynonna - (bilden tillsammans) som uppträdde med Naomi i flera år i

Ashley och hennes syster Wynonna – (bilden tillsammans) som uppträdde med Naomi i flera år i “The Judds” – avslöjade att hon hade fallit under för “sjukdomen psykisk sjukdom”

Judd beskrev hennes

Judd beskrev hennes “glödande ilska” över möjligheten att Roe v. Wade skulle bli störtad, med hänvisning till mödradödligheten och de höga mord- och självmordstalen för gravida kvinnor

“Moderskap hände henne utan hennes samtycke”, skrev Judd. “Hon upplevde en oavsiktlig graviditet vid 17 års ålder, och det ledde henne in på en väg som så många unga mödrar känner igen, inklusive fattigdom och könsbaserat våld.”

Judd skrev att hennes mamma “var tvungen att kämpa som fan för att övervinna handen hon fick, för att förtjäna sin plats i historien”, och tillade: “Hon borde inte ha behövt kämpa så hårt för att dela sina gåvor med världen.”

Skådespelerskan beskriver sedan sitt “glödande raseri” över möjligheten att Roe v. Wade skulle bli störtad, med hänvisning till mödradödligheten och de höga mord- och självmordstalen för gravida kvinnor.

‘Moderskap ska alltid vara ett val. Låter det radikalt för dig? Låter det som att jag önskar att jag och min syster inte hade fötts? Om det är vad du tycker så riktar jag gärna min glödande ilska mot dig”, skrev hon.

“Hur mycket skulle vi, som samhälle, möjligen kunna värdera moderskap när det antas vara en oundviklighet? När vi accepterar som normalt att kvinnor och flickor kommer att hoppa av skolan och arbetskraften för att de förväntas ta på sig det obetalda arbetet med barnomsorg? När vi misslyckas med att skydda flickor från fattigdom och våld? fortsatte hon.

Inför mors dag skrev Ashley Judd, 54, (bilden) en Op-Ed för USA Today där hon mindes sin bortgångne mamma Naomi Judd

Naomi Judd (bilden) ska ha tagit sitt liv förra månaden en dag innan hon skulle bli invald i Country Music Hall of Fame

Inför mors dag skrev Ashley Judd, 54, (till vänster) en Op-Ed för USA Today där hon mindes sin bortgångne mamma Naomi Judd. Naomi (till höger) ska ha tagit sitt liv förra månaden en dag innan hon skulle bli invald i Country Music Hall of Fame

Judd vädjade sedan till folk om att hedra sina mammor genom att “kräva en värld där moderskapet, överallt, är säkert, hälsosamt – och utvalt”

Hennes Op-Ed kommer dagar efter att USA:s högsta domstol ser ut att upphäva Roe v. Wade, den landmärke domen som effektivt legaliserade aborter över hela Amerika.

Ett utkast till juridiskt yttrande, som läcktes till Politico, avslöjar fem republikanskt nominerade domare – en majoritet av domstolens nio domare – är överens i frågan vilket skulle vara tillräckligt för att tvinga fram en lagändring – även om deras beslut inte är slutgiltigt tills domen offentliggörs officiellt.

I det läckta dokumentet skriver den konservative domaren Samuel Alito att Roe v Wade – 1973 års högsta domstolsutslag som fann att överdriven statlig reglering av abort är grundlagsstridig – var “extra fel från början” och “måste åsidosättas”

Dagar tidigare förlorade Judd sin mamma efter legendaren sångerskan tog sitt eget liv och lämnade sin familj förstörd.

Ashley och hennes syster Wynonna – som uppträtt med henne i flera år i “The Judds” – avslöjade att hon hade fallit under för “sjukdomen psykisk sjukdom”.

Naomi Judd hade skrivit mycket om hennes kamp med depression och hänvisade till och med självmord i ett öppet brev som publicerades i People magazine 2018.

I sin essä 2018 förespråkade Naomi Judd mer forskning om självmords natur.

Judds Op-Ed kommer dagar efter att USA:s högsta domstol ser ut att upphäva Roe v. Wade, den landmärke domen som effektivt legaliserade aborter över hela Amerika

Judds Op-Ed kommer dagar efter att USA:s högsta domstol ser ut att upphäva Roe v. Wade, den landmärke domen som effektivt legaliserade aborter över hela Amerika

“För att förstå denna fråga bättre måste vi föra in studien av självmord till den vanliga neurovetenskapen och behandla tillståndet som alla andra hjärnsjukdomar”, skrev hon.

“Människor som begår självmord upplever problem med humör, impulskontroll och aggression, som alla involverar diskreta kretsar i hjärnan som reglerar dessa aspekter av mänsklig upplevelse, men vi förstår fortfarande inte hur dessa kretsar går på tok i självmordshjärnorna offer.’

Hon beskrev hur depression känns för henne i en intervju med tidningen People 2016.

Ingen kan förstå det om du inte har varit där, sa hon.

‘Tänk på din allra värsta dag i hela ditt liv – någon gick bort, du förlorade ditt jobb, du fick reda på att du blev förrådd, att ditt barn hade en sällsynt sjukdom – du kan ta alla dessa på en gång och sätta ihop dem och det är så depression känns.’

I sin bok “River of Time: My Descent into Depression and How I Emerged with Hope” skriver hon om kämpar för en ensamstående mamma och en överlevande av övergrepp i hemmet och sexuella övergrepp.

På höjden av sin popularitet levde Naomi igenom det tidigare obotliga hepatit C-viruset, efter att ha förklarats botad fem år efter diagnosen.

Mor-dotter-artisterna fick 14 nummer 1-låtar i en karriär som sträckte sig över nästan tre decennier. Efter att ha tagit sig till toppen av countrymusiken slutade de 1991 efter att läkare diagnostiserade Naomi med hepatit.

The Judds hits inkluderade Love Can Build a Bridge 1990, Mama He’s Crazy 1984, Why Not Me 1984, Turn It Loose 1988, Girls Night Out 1985, Rockin’ With the Rhythm of the Rain 1986 och Grandpa i 1986.

.
#Ashley #Judd #hyllar #mamma #Naomi #och #spränger #Roe #Wade #omvändning #OpEd

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *