De verkliga kostnaderna för elbilsägande

De verkliga kostnaderna för elbilsägande

Den här historien är en del av Inkopplad, CNETs nav för allt som rör elbil och framtiden för elektrifierad mobilitet. Från fordonsrecensioner till användbara tips och de senaste branschnyheterna, vi har dig täckt.


Nu spelas:
Kolla på detta:

Vet du vad det egentligen kostar att köra en elektrisk…


8:00

I en tid då det kostar upp till 100 dollar att fylla en bensintank, men så lite som 10 dollar att ladda en elbil, kan det verka som ett självklart val att köpa en elbil. Men EV-ekonomi är komplicerad och du måste vara kunnig på många okända faktorer innan du kan hålla det till oljebolagen.

Köper en ny bil

För att köra elbil måste du köpa en EV, ett ofta dyrt förslag. Även efter att du har sålt eller bytt din nuvarande, konventionella bil kan du lätt hamna på 10 000 $ eller mer. Det kommer att ta dig flera år att gå i balans, som min CNET Cars-kollega Craig Cole räknar här, även om du antar ett scenario där du köper en mycket billig elbil, bor på en plats med billig el och alltid laddar hemma. Det är många “om” för att göra köpet av en ny elbil till en ekonomisk slam dunk.

Det här är inget nytt problem: jag kan inte räkna antalet personer jag känner som köpt en hybridbil eller annan bränslesnål bil till en nettokostnad som är mycket högre än de någonsin skulle kunna spara på bränsle med den. En vän insisterade på att byta in sin Porsche Cayenne mot en Cayenne Hybrid, även efter att jag trott att det skulle ta dem 111 år att gå i balans.

Det har satt eld på elbilsmarknaden, men en Tesla Model 3 börjar på 47 000 dollar, hela 10 000 dollar mer än för bara ett år sedan. Genomsnittliga transaktionspriser är närmare $60 000.

Tim Stevens/CNET

Förvisso kommer en ren elbil att spara mycket mer på energi än det där Cayenne Hybrid-exemplet, men en elbils initiala inköpspris och potentiellt högre försäkring och förhöjda reparationskostnader kan trubba dess ekonomi. Å andra sidan har konventionella bilar en mängd underhållskostnader som elbilar inte ådrar sig, som vätskebyten och mer frekvent bromsservice.

Många köper en elbil för att spara på miljön och pengar, en ädel motivation som ger tillbaka sin investering via både bränslebesparingar och miljöutdelningar. Det ligger utanför räckvidden för den här artikeln, men tänk på övergripande miljöavkastning och fråga dig själv om det finns ett mer effektivt sätt att använda de nettomedel du skulle spendera på en elbil: Installera solel på taket eller bygga ut en förstklassigt Zoomrum att skära bort det mesta av dina affärsflygresor är ett par exempel som kan övervägas med hjälp av en bra kalkylator för koldioxidavtryck.

Branta avskrivningar

Värdeminskning är det “andra priset” på vilken bil du köper och ännu viktigare att tänka på när den bilen är elektrisk. Värdet på en ny eller sen modellbil sjunker som en sten när du äger den, vilket skapar en betydande kostnad för varje mil som ofta är sämre för elbilar på grund av deras typiskt högre pris och ofta högre värdeminskning.

Till exempel har Subaru, som inte är känd för elektrifierade bilar, ett genomsnittligt andrahandsvärde som är 66% av sitt nypris efter fem år, enligt Car Edge. På en ny $35 000 Subaru skulle den avskrivningen kosta cirka $11 500 under de första fem åren, eller $6,30 per dag. För att använda en översliten metafor, det är en latte för dig och en vän, sju dagar i veckan.

Jämför det med en Tesla, som Car Edge räknar med kommer att hålla 58% av sitt värde efter fem år (vilket placerar den på plats 3 bland lyxmärken, enligt Car Edge), och gör det från ett högre genomsnittspris. Om du köper en $60 000 Tesla modell 3 du kommer att få 25 000 USD i avskrivning under de första fem åren, eller 13,80 USD per dag – som att köpa dig och tre vänner en latte varje dag. En del av smärtan beror på att Tesla har varit så framgångsrik med att sälja elbilar som dess bilar för länge sedan upphörde att kvalificera sig för en federal skattelättnad på 7 500 $.

Hjärtat i en elbil är dess batteripaket, analogt med det centrala värdet av en motor i en konventionell bil. Till skillnad från moderna bilmotorer erbjuder EV-batterier möjligheten att bytas ut under fordonets livslängd.

Tesla

Batteribyte

En viktig form av avskrivning som är unik för elbilar är eventuellt batteribyte. Till skillnad från en modern konventionell bil där ett motorbyte är osannolikt, är utbyte av en elbils batteripark troligt eftersom fordonet åldras och ger otillfredsställande räckvidd. Batteriersättningskostnaden är mycket varierande, men $10 000 är en rimlig medianuppskattning.

Som sagt, denna kostnad förblir dimmig eftersom få elbilar har varit på väg tillräckligt länge för att försämra deras batteripaket, och det har inte heller funnits tillräckligt med tid för en livlig, konkurrenskraftig batteribytesmarknad att utvecklas. Det är också svårt att förutsäga vilken ägare av en given elbil som kommer att bära kostnaden för batteribyte, och även om denna kostnad redan bör inkluderas i avskrivningar, är jag inte säker på att marknaden är mogen nog att räkna med det. Om du köper en sen modell begagnad elbil vet att du kan vara den som håller i väskan när dess räckvidd sjunker till en nivå som antingen du eller nästa köpare kan anse som otillräcklig, vilket utlöser en kostnad eller värdeförlust som urholkar den totala ekonomin för körning elektrisk.

Som sagt, det finns en bra lösning på detta problem med batteribyte: verkligheten. Se min syn på varför du kanske inte behöver någonstans i närheten av den räckvidd du tror att du gör.

Att köpa el är inte enkelt

Kostnaden för elektricitet varierar mycket mer än kostnaden för bensin, beroende på var du bor, vilken prisplan du har, när du laddar och om du gör det hemma eller på en kommersiell offentlig laddare.

I Kalifornien betalar vi i genomsnitt 18 cent per kilowattimme för el i bostäder, men i Idaho är det 8 cent och på Hawaii är det 28 cent, enligt US Energy Information Administration. Den skillnaden skulle vara som att betala $5 per gallon för bensin i Kalifornien, $2,50 per gallon i Idaho och $8 per gallon på Hawaii, mycket större variation än vi ser vid pumpen. Och kostnaden för el är inte tydligt märkt var du matar ut den, begravd istället i ett moras av tariffer och tider på dygnet.

Du kan vända dig till Naturvårdsverket Fueleconomy.gov för en kostnadsjämförelse mellan bilar, gas eller el. Ett head-to-head jämförelse mellan en BMW 330i xDrive och en Tesla Model 3 Long Range lägger ut en skarp skillnad i energikostnader som gör att Tesla verkar som en absolut kostnadsbesparande maskin.

Om det bara vore så enkelt.

EPA/Skärmdump av Brian Cooley/CNET

Men a 2021 studie av Anderson Economic Group (PDF) drar slutsatsen att köra en elbil kan kosta betydligt mer än att köra ett konventionellt fordon. Det är en kontroversiell slutsats, men inte helt ogrundad, även om dess antaganden inkluderar mycket laddning på kommersiella platser, snarare än hemma, och att du tjänar en sund lön som måste redovisas som bortkastade värde medan du väntar på att din bil ska avgift. För dem som laddar hemma är historien mycket rosigare, men Anderson amorterar klokt kostnaden för cirka 2 000 USD för en nivå 2-laddarevilket de flesta elbilsägare vill ha.

Ett värsta tänk på att äga en elbil kan resultera i siffror som visar att den kostar mer än en bensindriven bil.

Anderson Research Group

För att svara på frågan vi började med så kostar det antingen mindre, lika mycket eller mer att köra en elbil jämfört med en bensindriven bil. Även om det inte är ett särskilt tillfredsställande svar, kommer en elbil förmodligen att minska din verkliga kostnad för att ta sig fram, om än kanske inte över en natt. Jag tror att en övergång till elbilar är oundviklig av en mängd olika tekniska, politiska och ekonomiska skäl, men du måste oroa dig för hur elbilar löser sig för dig, inte för oss.

#verkliga #kostnaderna #för #elbilsägande

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *