Match Group stämmer Google för Androids betalningsmonopol i appar

Match Group stämmer Google för Androids betalningsmonopol i appar

Match Group, företaget bakom populära dejtingappar som Tinder, Match och OkCupid, stämmer Google för dess restriktiva faktureringspolicy i Play Store. I dess klagomålMatch Group hävdar att Google “olagligt monopoliserat marknaden för att distribuera appar” på Android genom att tvinga appar att använda Googles eget faktureringssystem och sedan ta bort betalningarna.

Match Groups klagomål spelar av en tidigare rättegång Epic Games ansökte mot Apple 2020, och hävdar att Apple ägnat sig åt “konkurrensbegränsande” beteende genom att kräva 30 procents provision på köp i appar i iOS App Store, bland andra avgifter. Fastän det slutliga avgörandet var blandatDomare Yvonne Gonzalez Rodgers var särskilt skeptisk till betalningsmonopolkraven och sa att Apple har rätt att licensiera sin immateriella egendom med en avgift och att de “uppnår detta mål på det enklaste och mest direkta sättet” med sitt betalningssystem.

Även om Google säger att det alltid krävde att vissa typer av betalningar i appar skulle utföras via dess faktureringstjänst, bolaget gjorde det klart 2020 att den vill Allt appar som säljer digitala varor för att använda sitt faktureringssystem. Detta låter naturligtvis Google samla in upp till 30 procent i provision. Google sänkte dock den procentandelen till 15 procent för första 1 miljon dollar en utvecklare gör i mars 2021 och senare gjorde samma sak för appar och prenumerationer för streaming av musik sista oktober. Trots det anklagar Match Group Google för att använda “bete och byta taktik” för att påstås vilseleda utvecklare om dess betalningspolicy.

“Google lockade apputvecklare till sin plattform med försäkringar om att vi kunde erbjuda användarna ett val över hur de ska betala för de tjänster de vill ha”, lyder Match Groups klagomål. “Men när Google väl hade monopoliserat marknaden för distribution av Android-appar med Google Play genom att följa de populäraste apputvecklarna, försökte Google förbjuda alternativa betalningstjänster i appen så att det kunde ta ett snitt av nästan varje transaktion i appen på Android.”

Match Group hävdar vidare att Google vill införa en så kallad appbutiks-“skatt” som den säger “kommer ur konsumenternas fickor i form av högre priser och de intäkter som apputvecklare skulle och annars borde tjäna för försäljning av deras tjänster.” Det hävdar också att Google också gynnas av att “monopolisera marknaden för betalningsbearbetning i appen”, eftersom det låter företaget få tag på användarnas kreditkortsinformation och identiteter som det kan använda till sin fördel.

Match Group är en del av Coalition of App Fairness, en grupp företag som även inkluderar bland annat Spotify och Tile. Dess mål är att bekämpa policyer som den anser vara konkurrensbegränsande, såsom både Apples och Googles regel som hindrar utvecklare från att använda tredjepartsbetalningsprocessorer. I mars, Google meddelade att de kommer att börja testa ett sätt för Android-utvecklare att använda sina egna betalningssystem, från och med Spotify. Dock, det är oklart om Google fortfarande kommer att ta en provision från dessa försäljningar och, om den gör det, hur mycket den kommer att ta ut.

Googles talesperson Dan Jackson gjorde följande uttalande som svar på Match Groups klagomål:

Detta är bara en fortsättning på Match Groups egenintresserade kampanj för att slippa betala för det betydande värde de får från de mobila plattformar de har byggt sin verksamhet på. Som alla företag tar vi betalt för våra tjänster, och precis som alla ansvarsfulla plattformar skyddar vi användare mot bedrägerier och missbruk i appar. Match Group lockar just nu regulatorns oro över saker som vilseledande prenumerationspraxis, och med denna anmälan fortsätter de att lägga pengar före användarskydd. Match Groups appar är berättigade att betala bara 15 % på Google Play för digitala prenumerationer, vilket är den lägsta andelen bland stora appplattformar. Men även om de inte vill följa Google Plays policyer, ger Androids öppenhet dem fortfarande flera sätt att distribuera sina appar till Android-användare, inklusive via andra Android-appbutiker, direkt till användare via deras webbplats eller som appar som endast konsumeras.

Match Groups klagomål kommer när både Apple och Google står inför granskning från företag och myndigheter över hela världen. Amerikanska lagstiftare tar itu med frågan om betalningar i appar med appen Open App Markets, en lagstiftning som senatens rättsutskott antog i februari. Om den är undertecknad i lag kommer den att låta utvecklare använda sina egna faktureringssystem, samt ändra andra potentiellt konkurrensbegränsande beteenden som Apple och Google utövar, som att straffa en utvecklare för att ha erbjudit sin app till ett bättre pris någon annanstans.

Utanför USA, Sydkorea antog ett lagförslag i augusti förra året som kräver att Apple och Google tillåter utvecklare att använda andra faktureringstjänster på sina appar. Dessutom är Nederländerna fortfarande engagerad i en till synes oändlig juridisk kamp med Apple över dess policyer som blockerar tredje parts betalningsprocessorer för holländska dejtingappar.

Uppdatering 9 maj, 19:47 ET: Uppdaterad för att lägga till ett uttalande från en Google-talesman.

#Match #Group #stämmer #Google #för #Androids #betalningsmonopol #appar

Leave a Comment

Your email address will not be published.