Mining Capital Coins VD anklagas för investeringsbedrägeri på 62 miljoner dollar

Mining Capital Coins VD anklagas för investeringsbedrägeri på 62 miljoner dollar

VD och medgrundare av kryptogruv- och investeringsplattformen Mining Capital Coin (MCC) Luiz Capuci har åtalats av USA:s justitiedepartement (DOJ) för “påstås ha orkestrerat ett globalt investeringsbedrägeriprogram på 62 miljoner dollar.”

DOJ anklagar Capuci för konspiration för att begå bedrägeri, konspiration för att begå värdepappersbedrägerier och konspiration för att begå internationell penningtvätt i samband med flera påstått bedrägliga system som drevs via MCC. Om han befinns skyldig riskerar han ett maximalt fängelsestraff på 45 år.

Enligt till DOJ:s åtal anklagas Capuci, tillsammans med icke namngivna medkonspiratörer, för att vilseleda investerare över den vinstbärande potentialen hos MCC gruvpaket och en infödd token kallad Capital Coin som backades upp av den “största kryptovaluta gruvdriften i världen.”

Som en del av gruvpaketen sägs Capuci ha utropat “avsevärda vinster och garanterad avkastning genom att använda investerarnas pengar för att bryta ny kryptovaluta” men påstås ha misslyckats med att leverera på köpet:

“Som påstås i åtalet, drev dock Capuci ett bedrägligt investeringssystem och använde inte investerarnas medel för att bryta ny kryptovaluta, som utlovat, utan avledde istället pengarna till kryptovaluta plånböcker under hans kontroll.”

Capuci anklagas också för marknadsföra tvivelaktiga MCC-handelsrobotar “med ny teknik som aldrig tidigare skådats” som kan genomföra “tusentals affärer per sekund” och generera daglig avkastning för investerare.

“Som han gjorde med gruvpaketen, men Capuci påstods ha drivit ett investeringsbedrägeriprogram med handelsbotarna och använde inte, som han lovade, MCC handelsbots för att generera inkomster för investerare, utan istället avledde medlen till sig själv och co. -konspiratörer”, står det i DOJs åtal.

Dessutom ska MCC:s VD och medgrundare ha rekryterat MCC-promotorer och affiliates som en del av en marknadsföringssystem på flera nivåer. I utbyte mot att locka investerare till MCC:s ekosystem sägs Capuci ha lovat allt från “Apple-klockor och iPads till lyxfordon som en Lamborghini, Porsche” och till och med sin egen personliga Ferrari.

“Capuci dolde vidare platsen och kontrollen av bedrägeriintäkterna från investerare genom att tvätta fonderna internationellt genom olika utlandsbaserade kryptovalutabörser.”

DOJ:s åtal tillkännagavs också samma dag som USA säkerhet och utbytesprovision (SEK) skisserat bedrägerianklagelser mot MCC, medgrundaren Emerson Pires, Capuci och två enheter som kontrolleras av Capuci i CPTLCoin Corp. och Bitchain Exchanges.

Enligt SEC:s klagomål sålde “MCC, Capuci och Pires gruvpaket till 65 535 investerare över hela världen och lovade en daglig avkastning på 1 procent, betald varje vecka” under loppet av ett år.

SEC påstod att investerare från början lovades avkastning i Bitcoin (BTC). Detta ändrades dock senare till MCC:s Capital Coin, som endast kunde lösas in på “en falsk plattform för handel med kryptotillgångar Capuci skapad och hanterad” kallad Bitchain.

Men när det var dags för användare att ta ut sina pengar kunde de bara köpa ett annat gruvpaket eller förlora sina pengar.

Relaterad: Ny spårning av kryptotvister lyfter fram 300 fall från SafeMoon till Pepe the Frog

SEC hävdar att Pires och Capuci “intjänade minst 8,1 miljoner dollar från försäljningen av gruvpaketen och 3,2 miljoner dollar i startavgifter.”

“Som klagomålet hävdar, tog Capuci och Pires varje tillfälle att ta ut mer pengar från intet ont anande investerare på falska löften om besynnerlig avkastning och använde investerarmedel som samlats in från detta bedrägliga system för att finansiera en överdådig livsstil, inklusive att köpa Lamborghinis, yachter och fastigheter, ” sa A. Kristina Littman, chef för SEC-enforcement-divisionens Crypto Assets and Cyber ​​Unit.

SEC uppgav också att District Court för Southern District of Florida utfärdade ett tillfälligt besöksförbud mot de tilltalade förra månaden och ett order om att frysa deras tillgångar.