Öborna sparkar Barry Trotz när Lou Lamoriello säger att det behövs en "ny röst".

Öborna sparkar Barry Trotz när Lou Lamoriello säger att det behövs en “ny röst”.

Som en nedslående Islanders-säsong med schemaläggning och covid-19-hinder som hamnade i sitt oundvikliga slut med lagets första slutspelsmiss sedan 2018, tog Barry Trotz till att beskriva den som “bisarr”.

Till synes lika märkligt var presidenten och general managern Lou Lamoriellos beslut i måndags att befria Trotz från sina tränaruppgifter efter fyra säsonger, varav endast en inte påverkades av pandemin.

“Det kommer att vara en enorm underdrift att säga att detta inte var ett lätt beslut att fatta,” sa Lamoriello i en telefonkonferens. “Tyvärr var det min roll att fatta de bästa besluten för organisationen framöver. Och jag tror att den här gruppen spelare behöver en ny röst.”

Lamoriello tillade att det inte finns någon tidtabell för att anställa en tränare och för närvarande är hela Trotz personal – biträdande tränare Lane Lambert, assisterande tränare John Gruden och Jim Hiller, målvaktschef Mitch Korn och målvaktstränare Piero Greco – fortfarande under kontrakt.

Lamoriello sa att han inte kunde svara på vilken typ av “ny röst” som öborna behöver och inte heller förklara varför han trodde att öborna behövde en.

“Alla typer av beslut som detta händer inte över en natt, det är över en tidsperiod,” sa Lamoriello. “Visst, alla förmildrande omständigheter som inträffade i år, okontrollerbara av alla eller någon, tas i beaktande. Men jag vill helst inte gå in på någon av anledningarna eftersom det är mitt jobb utifrån den information jag har och jag har erfarenheten att fatta den här typen av beslut.”

Lamoriello, en knapp månad efter att han gick med i Islanders, anställde Trotz den 21 juni 2018, kort efter att han hade guidat Capitals till den organisationens första Stanley Cup.

Trotz, som fyller 60 år den 15 juli, fick 152-102-34 under sina fyra säsonger med Islanders. Trotz började sin NHL-karriär med expansionen Predators 1998 och tränade 15 säsonger i Nashville innan fyra säsonger i Washington. Han har en karriär på 914-670-168 med 60 oavgjorda matcher på 1 812 matcher. Trotz följer endast Scotty Bowman (1 244) och Joel Quenneville (969) i NHL-tränarsegrar och endast Bowman (2 141) i matcher som tränats.

Under Trotz första säsong gick Islanders från att tillåta flest mål i NHL 2017-18 till att tillåta minst, och laget svepte över Penguins i den första omgången av slutspelet innan de sopades av Hurricanes.

Trotz ledde sedan Islanders till back-to-back framträdanden i NHL-semifinalerna och förlorade mot den slutliga Stanley Cup-mästaren Lightning båda gångerna. Båda dessa säsonger förkortades av covid-19-pandemin och eftersäsongen 2020 spelades i slutspelsbubblor i Toronto och Edmonton i augusti och september.

Den här säsongen började med en franchise-rekord 13-matcher roadtrip när bygget av UBS Arena slutfördes. Covid-19-utbrott som började i mitten av november ledde till en mängd uppskjutningar och omplanerade matcher, vilket lämnade Islanders med långa sträckor utan matcher i december och början av januari innan de klämde in 17 matcher i mars och 16 in i april.

Trotz missade tre matcher runt nyåret – med Lambert som ersatte honom bakom bänken – efter att hans mamma gick bort och sedan testade han positivt för covid-19.

“Jag tror att vi alla alltid kan hantera något annorlunda i efterhand,” sa Lamoriello. “Något av de här besluten togs inte bara i första hand under den här säsongen.”

Det fanns andra faktorer som kan ha påverkat Lamoriellos beslut.

Trotz troddes gå in i den sista säsongen av sitt kontrakt, även om Lamoriello, tillfrågad direkt, sa att det inte spelade någon roll i Trotz spark.

Det finns andra NHL-jobb tillgängliga, inklusive Winnipeg Jets. Trotz växte upp i närliggande Dauphin, Manitoba, och hans änka far bor fortfarande där.

När det gäller laget han lämnar, sa Lamoriello att Islanders kärna måste svara på Trotz skottlossning.

“De märker just nu att den nya rösten är vad som krävs för att vi ska ha framgång,” sa Lamoriello. “Min åsikt är vad som måste fatta dessa beslut.”

“Vi skulle vilja förbättra vårt försvar, om vi kan. Om det finns ett sätt att göra en hockeyaffär med våra forwards så skulle vi göra det. Vad vi måste göra är att få förbättringar av våra yngre spelare och även ett mer komplett år av några av våra veteraner än vad vi gjorde i år.”

.
#Öborna #sparkar #Barry #Trotz #när #Lou #Lamoriello #säger #att #det #behövs #röst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *