Pronman: Är Shane Wright fortfarande nummer 1?  Vad som står på spel vid NHL Draft Lottery

Pronman: Är Shane Wright fortfarande nummer 1? Vad som står på spel vid NHL Draft Lottery

Shane Wright gick in i säsongen 2021-22 som konsensus nr 1 för 2022 NHL Inträdesutkast. Han ansågs vara en sann elitprospekt av många scouter, en potentiell stjärna nr 1 center. Efter att ha beviljats ​​exceptionell status för att spela i OHL som 15-åring gjorde han omgående 39 mål på 58 OHL-matcher. Han gjorde 9 mål och 14 poäng på 5 matcher vid U-18 Worlds som mindreårig spelare. Han var på väg mot stjärnstatus och det verkade oundvikligt att han skulle få en fantastisk draftsäsong.

Sedan började säsongen och Wright kom långsamt ut ur portarna. Han hade 8 poäng på 8 matcher under säsongens inledande månad. Han verkade inte heller särskilt slagkraftig i de spel jag såg. Olika rimliga skäl för hans mindre än exceptionella spel började komma från hela NHL, med åskådare som pekade på provstorleken eller hans missade säsong 2020-2021 som faktorer som kan leda till en långsam start.

Det är svårt att spekulera i hur mycket den missade säsongen påverkade spelarnas utveckling, men det är värt att notera att det inte verkade avta Dallas välj Wyatt Johnston eller Seattle väljer Ryan Winterton från att vara bland de bästa målskyttarna i OHL i poäng/match. Wright kom dock starkt i andra halvlek och hamnade bland de 10 bästa i OHL-poäng.

Wrights statistik som kom upp såg alltid fantastisk ut, men jag erkänner att det bara var ett par gånger när jag såg honom och blev verkligen imponerad: öppningsmatchen i U17-utmaningen och hans U18-världsmatch mot Sverige. Han gjorde ett hattrick i båda. Den uppenbara varningen här är att han alltid var så ung att jag bara rimligtvis drog slutsatsen att ålder var anledningen till att han inte konsekvent spelade bra spel.

De tidigare visningarna informerar dock den här säsongen. Jag har pratat med scouter om vad de har sett och jag har sett över ett dussin Kingston-spel, både live och via video. Insikten och vanliga tankar runt branschen är att Wright helt enkelt saknar den dynamiska atletiska och skicklighetselement som du vanligtvis förknippar med ett val nr 1. Han är en utmärkt spelare och NHL-utsikter, men det har han inte Nathan MacKinnonåker skridskor, Patrick Kanehänder, eller Steven Stamkos skott. Jag såg historiskt på Wrights skott som elit, men det såg inte ut så den här säsongen, och faktiskt hade han dubbelt så många assist som mål. Wright är bara en mycket väl avrundad spelare, vilket visserligen kan vara tråkigt för ett första totalval. Det är därför du hör scouter projicera honom som Patrice Bergeron och Ryan O’Reilly, ingen av dem, märk väl, var första-omgången val på grund av deras brist på några av dessa dynamiska element. Du kan argumentera för att det här är en riskabel projicering för en tonåring när det inte finns en mycket stor talanghög sida att träffa. Som sagt, liknande beskrivningar skulle kunna användas för de två bästa valen i 2021 års draft i Owen Power och Matthew Beniers. Min nuvarande jämförbara för Wright skulle vara Rangers Centrum Mika Zibanejad.

Wright har varit ganska produktiv den här säsongen, men jämfört med var de bästa CHL-utsikterna vanligtvis är, är det uppenbart att han inte är på den nivå som du är van vid att se av ett första totalt val när det gäller dominans av hans respektive CHL-liga.

År Spelare Poäng/spel Ligaranking

2005

2,71

1:a

2015

2,55

1:a

2007

2.5

1:a

2020

2.15

1:a

2010

1,86

1:a

2009

1,86

1:a

2008

1,72

5:a

2013

1.7

5:a

2012

1,64

2:a

2011

1,54

5:a

2017

1,51

4:a

2022

1,49

8:a

2002

1,33

17:e

Shane Wrights grepp om valet nr 1 har ännu inte utmanats delvis på grund av bristen på en uppenbar stigare denna säsong. Logan Cooley är en utmärkt prospekt men har 36 poäng på 24 USHL-matcher. Joakim Kemell fick en svidande start i Liiga men har sedan dess saktat ner rejält, och detsamma kan i mindre utsträckning sägas om Matthew Savoie i WHL. Juraj Slafkovsky hade en enorm OS och totalt sett har det varit imponerande i internationellt spel de senaste två säsongerna, men trots en bra senaste vecka med sin klubb är hans totala Liiga-produktion inget fantastiskt.


(Robert Lefebvre / OHL Images)

“Du behåller en kille till en början mest baserat på vad han har gjort de senaste säsongerna och inte under hans draftsäsong”, sa en NHL-chef. “Jag tror att det är farligt.” Detta är en rimlig tanke, och det är en jag har övervägt mer än en gång. De flesta NHL-scouter som jag har diskuterat Wright med erkänner att de inte hoppar ur sina platser för honom vid val nr 1, men de erkänner också att han skulle vara deras val helt enkelt på grund av bristen på en uppenbar alternativ. Det var flera scouter under den första halvan av säsongen som argumenterade för mig att Logan Cooley var ett rimligt alternativ, men mindre så på sistone efter att Cooley inte tände till den här säsongen. På senare tid har det funnits scouter som argumenterar för Slafkovsky som den främsta utmanaren till Wright, med en minoritet som tyder på att de verkligen skulle ta den slovakiske yttern om de hade förstavalet.

Wright och Slafkovskys säsonger är dock inte över än. På grund av hur försenat CHL-slutspelet är, måste vi fortfarande se hur det går för Wright efter säsongen. Kan en tidig exit från Kingston orsaka mer osäkerhet med valet nr 1? Vad händer om de tar bort OHL-favoriten Hamilton? Tänk om Slafkovsky har ett stort VM med NHL-spelare på plats? Det här är frågor som ännu inte ska besvaras på tröskeln till lotteriet.

Prognoser när en spelare är en 18-åring är ingen garanti. Bara för att Wright inte ser ut som en förstahandsval betyder det inte att han inte kan vara det. Det finns tillfällen som har hänt när en nr 1-val gillar Nico Hischier under 2017 och Ryan Nugent-Hopkins 2011 gjorde dig inte så upphetsad och det slutade med att vara förutsägande även om de är väldigt bra spelare. Det fanns också år som 2014 in Aaron Ekblad och Patrick Kane 2007 — spelare som inte var konsensus nr 1 och slutade med att bli legitima grundpjäser. Det finns också år som 2020, då Alexis Lafreniere såg ut som en framtida stjärna och, åtminstone hittills, har det inte hänt ännu.

Det finns fortfarande en hel del scouter som tror stort på Wright, och som tror att han kommer att bli en riktig stjärncenter i NHL och skulle uppskatta möjligheten att välja honom. Jag tror också personligen att han projekterar som en första linjens center, någon som kan bli en topp 15-20 center i ligan. Allt eftersom säsongen har fortskridit har det dock varit mer försiktighet bland scouterna när det gäller att projicera Wright, och det finns en hel del utvärderare som inte ser den höga sidan jag gör.

Wright förblir kronjuvelen för laget som vinner på lotteriet. I det här ögonblicket har jag svårt att se ett lag ta någon annan som Slafkovsky eftersom det i bästa fall är nära mellan de två och lagen kommer att luta sig mot mitten om det är tight. Wright kommer sannolikt att bli en mycket viktig spelare för vilken NHL-organisation än väljer honom. Men han är inte säker på att bli en legitim NHL-stjärna eller en skyttekung i ligan, och när lotteribollarna börjar snurra har historien om toppen av 2022 års NHL-draft ännu inte skrivits helt.

(Översta bilden: Claus Andersen / Getty Images)

.
#Pronman #Är #Shane #Wright #fortfarande #nummer #Vad #som #står #på #spel #vid #NHL #Draft #Lottery

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *