Alcaraz drop shot: När fräckhet möter lekfullhet och skämmer ut legender

Alcaraz drop shot: När fräckhet möter lekfullhet och skämmer ut legender

Inte sedan Michael Changs armhålsserve till Ivan Lendl har fräckheten på röd lera varit så hyllad som den senaste månaden. Den spanska tonårssensationen Carlos Alcaraz har gjort det till en vana att häpna världstennisens ledande ljus med sina välförtäckta känsliga dropshots.

Bland dem som har sprungit upp på banan i all hast, bara för att se bollen flyta över nätet, landa inne i serviceboxen, studsa ett par gånger och rulla under sina racketar finns Novak Djokovic, Rafael Nadal och Alexander Zverev. Gymnastliknande flexibilitet, välskulpterade sprinterben eller längdhopparens lemmar har inte hjälpt dem att nå bollarna som på ett mystiskt sätt tycks tappa studs när de korsar nätet.

Ibland, när Alcaraz har bestämt sig för att dramatiskt sänka takten i sitt slag, har till och med spelets bästa hustler, alias Nadal, och den ultimata retrievern, läs Djokovic, frusit på baslinjen, och gett upp på ett okarakteristiskt sätt. År på planen har förfinat deras omdöme, mästarnas sinnen är programmerade att snabbt beräkna sannolikheten för att de tar bollen på en studs.

Den senaste veckan i Madrid har det blivit poäng i ett rally när Djokovic och Nadal efter att ha sett den lättjevuxna svävande bollen från andra sidan har insett det meningslösa i deras resa upp till nätet. Istället för att sprinta framåt, som de har gjort i decennier nu, lade de ner huvudet och svalde pinsamheten i folkmassan som applåderade den unga Alcaraz fräckhet.

Pundits talar om en kombination av orsaker som hjälper Alcaraz att slå den snabbaste och vassaste av tennisspelare med sina överraskande droppskott. Det växande ryktet om hans blåsiga skott som träffade linjerna, hans tidiga aggression i matcher och den sista bråkdelssekundsändringen av form och grepp för att få till det väl förtäckta skottet har konspirerat till att psyka motståndarna. Det har också tagit 19-åringen rekord, slagit legender och räknats till favoriterna till French Open som börjar senare denna månad.

Så stor är styrkan och rädslan för hans monstruösa slag att rivalerna tillbringade större delen av matchen långt bakom baslinjen. Och eftersom det inte finns några uppenbara ledtrådar till fallskotten han frammanar, är det tufft även för sådana som Djokovic och Nadal att läsa dem.

Prima exempel

Här är tre drop-shots från Madrid 2022 som gick långt i att bygga upp Alcaraz-hypen.

Mot Zverev (final):

Alcaraz leder med 1-0 och 2-1 i andra set

Alcaraz får en kort boll på backhanden, han hinner flytta runt och ta den på forehanden. Med tillräckligt med tid att positionera sig river han bollen längs linjen och ger Zverev ingen chans att nå den. Vid ställningen 3-1 är den spanska stjärnan en poäng från att knäcka Zverev igen. Men tysken kommer med en tung serve. Återkomsten långt bakom baslinjen är djup men Zverev är fortfarande i en position att styra rallyt. Det är en viktig punkt. Zverev är förmodligen medveten om konsekvenserna och spelar säkert. Bollen landar mitt på planen, Alcaraz slår bollen nära forehandhörnan. Zverev är ur position, Alcaraz drar ut sin droppe. Zverev lyckas nå bollen men det är meningslöst. Han är för nära nätet och hans retur är svag. Som ett seniorproffs som spelar med barn på helgerna, lobbar Alcaraz bollen över sin motståndare.

Mot Nadal:

Alcaraz leder med 4-2 (15-15)

Nadal kommer med en stark serve som kickar igång. Det ser ut som att senior Spainard kommer att diktera rallyt. Alcaraz slår en kraftfull forehand men den saknar djup. Nadal slår en baslinjekramande boll mot sin motståndares backhand. Den unge utmanaren är ur position, han slår på något sätt bollen på halvvolley och skickar den över näten. Nadal har en chans att avsluta rallyt men missar chansen. Alcaraz pressar nu Nadal längre ner i baslinjen, det är ett perfekt upplägg för ett fall. Kan han dra det svåra skottet från sin backhand också? Ja det gör han. Med en liten skiva ger han precis tillräckligt med backspin för att dra tillbaka bollen. Nadal fångas ovetande och tar en långsam start för att nå bollen. Det visar sig vara hans dårskap.

Mot Djokovic:

Alcaraz ligger efter 1-0 och 40-30 med 4-4 i andra

Tidigt i första set försöker Alcaraz sitt favoritslag. En fräsch Djokovic läser den. Han når bollen och vinner poängen med smart nätspel. Efter att ha förlorat det första setet är Alcaraz med 4-4 en poäng från att bli bruten. “Väl spelat” och “Din tid kommer”-tröster skulle snart strömma in, verkar det som. Det här är poängen när mindre spelare spelar procentuell tennis. Inte pojken som ses som nästa stora grej i världstennisen. Nu är Djokovic redo för ett långt baslinjerally. Han är laddad, springer runt och håller sitt racket hårt för att slå till. Mitt i ett intensivt rally förväntade sig serben inte att tonåringen plötsligt, på sin backhand, när han stod nära servicemärket, skulle komma med en droppe. Alcaraz flyter en nära nätet på Djokovics backhand. Han ger upp innan han når servicelinjen. Madridpubliken viftar med flaggor, de har sett Nadals arvtagare.

Barnlek

Bland de svåraste skotten att bemästra kräver införandet av ett fall i ett rally finess, bravader och lite barnliknande lekfullhet. Det är ett skott där en spelare plötsligt behöver göra en stor justering och avsevärt ändra bollens paraboliska bana. I alla vanliga skott, i varierande höjder, toppar bollen vid näten och faller på rivalens sida av banan. För ett perfekt drop shot är nästan hela parabeln på slagarens sida av banan. Sådan ska flygningen vara att slutdoppet ska vara så nära nätet på andra sidan.

Alcaraz har bevisat att han har skickligheten och temperamentet för stora matcher. I slutet av Madrid Open visade han att han bara var ett barn och ville att världen skulle behandla honom som en. Vid intervjun efter matchen skulle han säga: ”Jag gillar inte att bli kallad Carlos. Jag gillar Carlitos eller Charlie. Ärligt talat verkar Carlos väldigt seriös för mig, och det verkar som att jag har gjort något fel”.

.
#Alcaraz #drop #shot #När #fräckhet #möter #lekfullhet #och #skämmer #legender

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *