"Doctor Strange 2" Manusförfattare försvarar Wandas evolution, talar om kameos och hans "Star Wars"-manus

“Doctor Strange 2” Manusförfattare försvarar Wandas evolution, talar om kameos och hans “Star Wars”-manus

SPOILER VARNING: Den här historien diskuterar viktiga handlingspunkter i “Doktor Strange i galenskapens multiversum“, spelar för närvarande på biografer. Läs inte förrän du har sett filmen.

Som en alun av “Community” och “Rick and Morty”, manusförfattare Michael Waldron känner säkert till outré, genrehoppande science fiction; med “Doctor Strange in the Multiverse of Madness” hittade Waldron en släkt i regissören Sam Raimi, som uppfann outré, genrehoppande skräck med sin “Evil Dead”-trilogi.

Tillsammans har Raimi och Waldron gjort en av de mest distinkta – och för vissa, kontroversiella – filmer någonsin i Marvel Cinematic Universe. För att veta (de stora spoilers börjar här): Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) blir full av Scarlet Witch och mördar brutalt alla som kommer i vägen för hennes uppdrag att hitta ett universum där hennes söner från 2021 Disney+-serien “WandaVision” fortfarande är kvar vid liv. Det är en hälvändning som har chockat många — inklusive Olsen — speciellt när Wanda decimerar Illuminatilaget av superhjältar från en alternativ verklighet som inkluderar Patrick Stewarts Charles Xavier (från 20th Century Fox “X-Men”-filmer), Anson Mounts Black Bolt (från ABC:s “Inhumans” TV-serie), och John Krasinskis Reed Richards, första gången ledaren för de fantastiska fyra har dykt upp i MCU.

I en intervju med Mängd, säger Waldron att han förstår varför vissa fans har kastats av Wandas våldsamma fall ut i den mörka sidan. Men han står vid det och pekar på Darkhold – boken om ond magi Wanda fick av Agatha Harkness (Kathryn Hahn) i “WandaVision” – och Wandas olösta sorg som katalysatorer för hennes beteende. Han pratar också om hur Marvel Studios chef Kevin Feige hjälpte till att casta Illuminati, varför Namor (aka Sub-Mariner) inte var bland dem, och hur “Stjärnornas krig“film han skriver för Feige har ljusår av skillnad från “Multiverse of Madness”.

När visste du att Wanda skulle bli skurken i den här filmen?

Sam och jag kom på i februari 2020. Och till en början ärvde vi vad den tidigare administrationen hade gjort. Och sedan hände covid och vårt startdatum tog sex månader. Så han och jag hade möjligheten att i princip börja om och säga, “Vad vill vi att den här filmen ska vara?” Och den grundläggande byggstenen för att börja om var Wanda skulle vara skurken hela vägen igenom. Det här borde vara en berättelse om Doctor Strange som skyddar America Chavez från Wanda. Så den fanns där från första början, egentligen, i vad som är den ultimata versionen.

Det låter som att det fanns en version där Wanda inte var den första skurken?

Tja, det fanns versionen där hon var mer av – och jag gjorde till och med ett tidigare utkast där hon var mer medlem i ensemblen och blev dålig mot slutet. Och det kändes alltid för mig som att det bara var säkring. Det fanns aldrig ett sätt att betjäna hennes fall från nåd ordentligt som en bifigur i filmen eftersom det måste finnas en separat antagonist. Och det kändes också som att vi lämnade det största roliga på bordet för någon annan. Och ärligt talat, efter att ha sett och upplevt och studerat “WandaVision”, kände jag att hon var vid den punkt, i besittning av Darkhold, där hon var redo att bryta dåligt. Hon hade nått den punkt som hon når i serier, och att vi troligtvis kunde klara det.

Hur svårt var det att koppla det som hände i “WandaVision” till den där brytande dåliga punkten i “Multiverse of Madness”? Jag är säker på att du har sett hur vissa fans har svårt att tro att hon skulle bli ond så snabbt – har du någonsin önskat lite att “WandaVision” hade slutat understryka tydligare att Wanda var på väg till en mörk plats?

Nej, jag önskar inte att “WandaVision” hade gjort något annorlunda. Jag skulle inte ändra något på vad de gjorde. Min tolkning av “WandaVision” är att hon konfronterar sin sorg och hon släpper taget om de människor hon har under sin kontroll, men jag tror inte att hon nödvändigtvis löser sin sorg i den showen, och jag tror inte att hon löser sin ilska . Kanske kan hon säga adjö till Vision, men jag tror att hon verkligen bara har blivit kär i de där barnen. Jag tror att alla dessa hängande trådar är de saker som Darkhold förgriper sig på när hon får Darkhold från Agatha. Du ser i slutscenen av “WandaVision,” den taggen – misstaget som vår Wanda gör är att hon öppnar Darkhold. Hon börjar läsa, och jag tror att det tär på hennes önskan att få dessa barn och få dem på riktigt den här gången. Så ja, det var så jag kom dit. Det var vettigt för mig och det var vettigt för våra team eftersom vi byggde historien.

Så är Wanda of Earth-616 död nu? Vad var den där blixten av rött ljus på slutet?

Jag tycker att det är upp till tolkning. Hon gjorde någon form av offerhandling som förstörde Darkhold i varje universum, vilket skyddar Wanda i varje universum från att bli förförd av Darkhold. Om hon är död eller inte återstår att se. Jag vet hur det är att älska karaktärer och att inte vilja att de ska vara borta och att hata när de gör dåliga saker. Men det är det som är en del av det roliga med att titta på saker och svepas med i det.

Elizabeth Olsen som Wanda Maximoff i Marvel Studios DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS.  Foto med tillstånd av Marvel Studios.  ©Marvel Studios 2022. Med ensamrätt.

Mefisto har varit en kanon MCU-skurk i över ett år nu. Har han någonsin spelat för den här filmen på något sätt?

Nej. Bara på skämt. Bara i bitar gjorde jag i författarens rum och i sms jag skickade till [“WandaVision” head writer] Jac Schaeffer. Mephisto var aldrig i spel för oss.

Hur fungerar det att ta in Illuminati i den här filmen? Går du till Kevin Feige och säger: “Jag vill ta tillbaka Patrick Stewart och Anson Mount? Kan vi göra det?”

Det är en sorts kombination av att vi säger “Tja, tänk om vi gjorde det här?” Men också, Kevin är lika exalterad över det här som vi är, så ibland kommer de idéerna från Kevin som säger: “Tja, tänk om vi fick si och så? Jag ska göra det! Jag ska ringa!” Så han är lika exalterad över allt det där som någon av oss. Det är en stor, nördig laginsats att se vad vi kan sätta ihop för det laget.

Var tog du ifrån för att bygga den här versionen av Professor X? Fox-filmerna eller serierna och den animerade serien från 1990-talet?

Lite av båda. Jag vet inte om jag tekniskt sett är tänkt att gå in på detaljer om dessa skådespelare eller karaktärer, men jag arbetade med den artisten för att till och med prata om att göra det annorlunda, så det var en annan version av honom. Han använder en rad från “Days of Future Past” som han säger till Stephen. Men vi tog också från den klassiska tecknade versionen av den karaktären. Han är en variant som har egenskaper av ett gäng olika versioner av de där killarna från hela multiversum.

Var Namor någonsin en möjlighet?

[We] pratade om honom, för han är verkligen en ursprunglig medlem av Illuminati. Men jag tror att Marvel har andra planer för honom i MCU. Och så gjorde han inte sin väg i just den här filmen.

Jag är säker på att du är medveten om att fansen har ropat efter att John Krasinski ska spela Reed Richards. Hur involverad var du i att casta honom i den rollen?

Jag är inte involverad i rollbesättningen, men som med alla dessa artister, arbetade jag väldigt nära honom för att väcka den karaktären till liv med honom och Sam. Och speciellt på den, för det var den karaktären som inte hade något riktigt prejudikat någonsin i MCU, åtminstone. Att ta reda på hur vi vill att den här killen ska vara – det var väldigt roligt. Just den karaktären är verkligen en av mina favoritseriefigurer.

Förväntar du dig att Krasinski kommer tillbaka för filmen “Fantastic Four”?

Det är en fråga för någon annan.

Tja, jag frågar så här: Var det alltid tänkt att Wanda skulle döda alla Illuminati?

Ja, det fanns där i mitt första utkast till manuset. Det var galenskapen i multiversum för mig, verkligen. Du introducerade det här superhjälteteamet som får publiken att känna att de äntligen är säkra, och sedan tar den Scarlet Witch ur dem. Det var ett bra sätt att slå publiken från fötterna. Och sedan förhoppningsvis spenderar du resten av filmen livrädd för Wanda och vad hon kan.

Elizabeth Olsen berättade för mig att Wanda ursprungligen var tänkt att döda ännu fler människor – vad menade hon med det?

Tja, det var mer folk. [Laughing] Kanske inte nödvändigtvis i den sekvensen. Men jag pratade om henne som en slags T-1000 i det där anfallet på Kamar-Taj. Hon är ostoppbar. Så ja, det finns kanske saker som vi aldrig ens har skjutit, men coola små en-mot-en slagsmål mellan henne och några av de där trollkarlarna. Det var några fantastiska [concept] konst som vi faktiskt aldrig skjutit.

President Loki Tom Hiddleston

Du var avgörande för att skapa Disney+-serien “Loke” och etablera multiversum som en kraft inom MCU. Har du någonsin tittat på att koppla den showen med den här filmen på något sätt?

Om det hade varit nödvändigt tror jag att vi hade gjort det. Men som det var kändes det, även för mig, som att vi bara nådde. Ingenting skulle ha gjort mig lyckligare än att få skriva dialog för Tom eller Owen eller Sophia. Men det kändes som att det här var en berättelse som hände separat från TVA:s befattning. Och det kan ha komplicerat saker. Du vet, den här filmen hanterade redan mycket, och det kan bara ha förvirrat saker ytterligare. Så jag tror att vi klarade oss utan den.

Nu när du är klar med den här filmen, hur långt har du kommit med “Star Wars”-filmen du jobbar på med Feige?

Vi är äntligen in i det på allvar. Jag menar, jag skriver bort. Det är väldigt kul. Jag njuter av att ha friheten att göra något som inte nödvändigtvis är en uppföljare eller något. Den har kanske lite mindre av en — den har helt enkelt inte en massa TV-program och filmer som du servar ovanpå den, som jag gjorde med “Doctor Strange.” Så det är trevligt. Det känns som en annorlunda övning.

Planerar du att spela i Marvel Studios sandlåda igen?

Om de vill ha mig, helt klart. Jag älskar att jobba med Kevin och hela teamet där borta. Vad det blir, vem vet? Jag vet inte om jag ska försöka skapa en annan show för de killarna, eller dyka in i en annan film. Jag lärde mig mycket om regi av Sam, så nu måste jag tyvärr gå och prova det någon gång, bara för att se om jag kan använda allt han lärt mig.

Slutligen, du har en kort cameo som den bästa mannen i Christine Palmers bröllop – hur kom det till?

Sam såg precis min talang och den gick bara inte att ignorera. Vi skämtade alltid om att sätta in mig i filmen. Det var mitt under inspelningen och Sam sa: “Okej, du är med.” Plötsligt sitter jag i en sminktrailer bredvid Michael Stuhlbarg. Det var bra. Det var kul. Jag fick fota med Rachel McAdams, som jag älskar och är så begåvad. Precis innan den första tagningen tittade hon på mig och hon sa: ”Det är fredag ​​och jag vill åka hem. Skruva inte ihop det här.” Jag tänkte att jag är i de stora ligorna nu!

Denna intervju har redigerats och komprimerats.


#Doctor #Strange #Manusförfattare #försvarar #Wandas #evolution #talar #kameos #och #hans #Star #Warsmanus

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *