Emergents Covid-vaccinproblem mer omfattande än tidigare känt

Emergents Covid-vaccinproblem mer omfattande än tidigare känt

Detaljerna i utredningen av House Select Subcommittee on the Corona Crisis och Committee on Oversight and Reform, som släpptes på tisdagen, som inkluderar mängder av interna e-postmeddelanden, understryker i vilken grad akutpersonal och konsulter som arbetar med företaget kände till de omfattande frågorna på Bayview innan han gick vidare med amerikanska myndigheter och läkemedelskontrakt för att producera skotten.

“De [Food and Drug Administration] identifierade oro vid Emergent-anläggningen i april 2021” och “vidtog omedelbart snabba åtgärder”, sa en talesman till POLITICO. “Vi har inte tillåtit distribution av någon produkt utan att först ha utfört en grundlig granskning av anläggningens register och resultaten av kvalitetstester utförda av tillverkaren.”

Emergent är fortfarande engagerad i att vara en pålitlig partner till den federala regeringen, säger Matt Hartwig, en talesperson för företaget.

“Emergent har varit öppet och kommande med FDA, kongressen och våra partners om arbetet på vår Bayview-webbplats och de utmaningar som man stött på, inklusive tillhandahållande av tusentals dokument, villigt att delta i en kongressutfrågning och bjuda in dem att besöka våra anläggningar,” han sa.

Hartwig, i ett uttalande som släpptes senare på tisdagen, sa att företaget aldrig medvetet vilseledde FDA, men skulle inte specifikt förneka att företaget gömde potentiellt problematiska partier från federala myndigheter. Han ifrågasatte också rapportens påstående att nästan 400 miljoner doser måste kasseras eftersom “det är mycket svårt att uppskatta dosekvivalenter för partier som inte slutför tillverkningsprocessen eller lämnar anläggningen för att omvandlas till vaccin.”

En talesperson för J&J sa att företaget samarbetade med kommittén.

“Sedan pandemin började, [J&J subsidiary] Janssen har arbetat för att producera ett säkert, högkvalitativt covid-19-vaccin, säger talespersonen i ett uttalande. AstraZeneca svarade inte omedelbart på förfrågningar om kommentarer.

POLITICO var först att rapportera om de tidiga varningarna från individer som arbetar med Trump-administrationens Operation Warp Speed ​​om Emergents problem. Men kongressutredningen ger nya detaljer om de interna Emergent-varningarna om problemen som företaget kan möta med att skala produktionen för Covid-19-skotten.

“Doser slösades bort trots upprepade varningar från anställda, externa konsulter, läkemedelsföretag och FDA-tillsynsmyndigheter om att företagets tillverkningsmetoder var osäkra”, sa rep. Jim Clyburn (DS.C.), ordförande för coronaviruskommittén. “Emergent chefer prioriterade vinster framför att producera vacciner på ett ansvarsfullt sätt som överensstämde med FDA:s krav.”

Tidiga varningar

Även under de tidiga dagarna av Trump-administrationens kontrakt på 628 miljoner dollar med Emergent, väckte tjänstemän från administrationen oro över företagets förmåga att skala tillverkning.

I april 2020 fann Biomedical Advanced Research and Development Authority att Bayview-anläggningen inte överensstämde med standardtillverkningskoder och “fel i kvalitetssystem”, enligt kommittédokument. FDA genomförde sin egen inspektion samma månad och identifierade liknande kvalitetskontrollproblem.

Senare samma vår, Carlo de Notaristefani, en av de ledande tillverkarna på Operation Warp Speed, skrev ett internt brev varnade andra förvaltningstjänstemän för att Emergent saknade tillräckligt med utbildad personal för att utföra storskalig tillverkning av Covid-19-vacciner, enligt två personer som är bekanta med saken och som beviljats ​​anonymitet för att tala ärligt om situationen. Det brevet ignorerades till stor del, sa en av personerna. FDA avslutade också en inspektion av Bayview-anläggningen i april 2020 och identifierade flera problem, och noterade att “separata eller definierade områden för att förhindra kontaminering eller förväxlingar är bristfälliga.”

Ändå gick Trump-administrationen vidare med kontraktet, till stor del eftersom det fanns få andra tillverkningsplatser i USA som kunde hjälpa till att producera vaccinet, sa en av personerna som är bekanta med saken. AstraZeneca och Johnson & Johnson blev också medvetna om problemen på Bayview efter att ha genomfört revisioner i juni 2020. Båda läkemedelsföretagen dokumenterade kvalitetskontrollproblem och kontamineringsbrister, fann utredningen.

Administrationen rådde Emergent, AstraZeneca och Johnson & Johnson att anlita konsulter med förmågan att säkerställa att Emergent kunde upprätthålla högsta standard när man började tillverka vaccinet, sa en av personerna som är bekanta med saken.

“Båda företagen accepterade Emergents planer att ta itu med observationerna med förståelsen att de skulle arbeta nära Emergent för att mildra och ta itu med pågående problem”, enligt dokument som släppts av kommittéerna.

I juni 2020 skrev FDA Emergent och sa att företagets svar på tillsynsmyndigheternas aprilinspektion inte var acceptabla och att det inte var “redo att stödja kommersiell verksamhet”, visar utredningsdokumenten.

Sean Kirk, Emergents dåvarande vice VD för tillverkning och teknisk drift, mailade en annan senior Emergent-chef, John Ducote, senior vice VD för global kvalitet.

“Efter alla försäkringar från er om att vi satte vår bästa fot på detta svar är detta djupt oroande. Denna oro förstärks exponentiellt när vi ökar för att producera hundratals miljoner doser av Covid-vaccin. Fixa det här”, skrev Kirk enligt utredningen.

Kirk uttryckte också bestörtning över FDA:s brev till Robert Kramer, Emergents president och verkställande direktör, den 24 juni 2020, och skrev i ett e-postmeddelande: “Bob … av allt vi har att leverera på OWS, det som håller mig uppe på natten är övergripande uppfattning om tillstånd av kvalitetssystem på [B]ayview.”

Trots den interna oron över företagets kvalitetssystem gick Emergent framåt för att slutföra kontrakt med Johnson & Johnson och AstraZeneca för att tillverka vaccinerna i juli 2020 för 482 miljoner USD respektive 174 miljoner USD. Emergent chefer, inklusive Kirk, försäkrade läkemedelsföretagen att de hade systemen och personalen på plats för att skala produktionen under sommaren 2020, enligt kommittéerna.

Oron för kvalitetskontrollsystem fortsatte att cirkulera inom Emergent, i den amerikanska regeringen och bland läkemedelsföretagen under hela hösten – före och efter en andra FDA-inspektion i september.

I november 2020 varnade en extern konsult till Emergent företaget för att det inte var förenligt med Current Good Manufacturing Practices, eller CGMP. “I slutändan måste Emergent bestämma vilken risknivå de är villiga att acceptera, men det här är en av dem där du verkligen bättre lyssnar på mig och gör exakt vad jag säger åt dig att … Jag säger mycket högt att det här arbetet är INTE- CGMP-kompatibel. Och en direkt regulatorisk risk”, skrev konsulten till företaget, enligt kommittédokumenten.

Trots de röda flaggorna fortsatte arbetet på Emergent även om företaget “inte åtgärdade problemen och problemen kvarstod vid anläggningen i månader”, konstaterade utredningen.

Även om den amerikanska regeringen inte fick reda på förorenade doser vid Bayview förrän en FDA-inspektion i februari 2021, visar kongressdokument att mellan oktober och november 2020 “aborterade eller avvisade” Emergent sju partier av AstraZenecas vaccin “på grund av mikrobiell kontaminering.” Sex ytterligare partier av AstraZeneca avbröts eller avvisades mellan december 2020 och april 2021, precis innan kontamineringen av de 15 miljoner doserna i mars 2021 – den sammanblandning av läkemedelssubstanser som ledde till produktionsstopp.

I december 2020 “krävde mikrobiell kontaminering och utrustningsfel att ungefär 30 miljoner Johnson & Johnson-doser avslutades.” Ytterligare 30 miljoner doser kasserades mellan mars och april 2021, fann utredningen.

“[The] Undersökningen fann att i slutet av 2020 och början av 2021 ledde Emergents underlåtenhet att följa nuvarande goda tillverkningsrutiner vid Bayview till att mer än 240 miljoner vaccindoser förstördes … betydligt fler än vad som tidigare avslöjats”, står det i kommittéernas rapport. “Ytterligare 60 miljoner doser av AstraZenecas vaccin kommer att förstöras – till betydande skattebetalarnas bekostnad – eftersom läkemedelssubstansen har passerat sitt utgångsdatum.”

Nedtonade problem

Emergency personal gömde bevis om företagets tillverkningsproblem från FDA-inspektörer under ett besök på Bayview-anläggningen i februari 2021, enligt kommittéernas undersökning.

Anställda tog bort spärrtaggar som lyfter fram potentiella kvalitetsproblem från partier av Johnson & Johnson-vaccinerna “för att undvika att dra uppmärksamhet” från inspektörer, som en entreprenör sa i ett internt meddelande som delas i kongressrapporten.

De “gula och iögonfallande” taggarna placerades tillbaka på de två behållarna efter att FDA-inspektörer lämnat, sa entreprenören. Top Emergent-chefer inklusive vicepresidenten för tillverkningsverksamhet, kvalitetssäkringschefen, seniorchefen för kvalitetssystem och seniorchefen för kvalitet var medvetna om att detta hände, enligt kongresskommittéernas resultat.

Trots ansträngningarna tog FDA fortfarande upp flera farhågor om anläggningen efter besöket i februari, enligt Peter Marks, myndighetens högsta vaccintjänsteman, som informerade kommittéerna om sina resultat. Inom några veckor skulle företaget identifiera fler kontaminerade partier av J&J-vaccinet.

Tjänstemän vid Department of Health and Human Services skickade frågor om kontamineringen till Emergent-anställda i slutet av mars, vilket fick Bayview-anläggningens kvalitetschef, Tammy Lucik, att skriva i ett internt mejl att regeringstjänstemän blev “för involverade”, enligt utskottens betänkande.

En ledande befattningshavare skrev tillbaka och rådde Lucik att säga att företaget “aktivt arbetar med utredningen” och skulle dela sina slutsatser med myndigheter genom J&J.

Samtidigt larmade både J&J och AstraZeneca om Emergents tillverknings- och kvalitetskontrollprocesser under 2020 och början av 2021. Redan innan AstraZeneca-ämnet blandades med J&J-doser, skrotade Emergent miljontals doser av varje vaccin över antimikrobiell kontaminering och i J&J-fall. utrustningsfel i slutet av 2020.

I oktober 2020 skrev J&J-anställda i interna meddelanden att Emergent fortfarande inte var förberedd för masstillverkning, med hänvisning till problem från mögel- till golvskador och överfull utrustning i ett e-postmeddelande till Emergents kvalitetskontrollpersonal.

Men J&J valde att “gå framåt” med tillverkningen i Bayview den 19 november 2020. “Detta är inte utan kända risker som tidigare har kommunicerats”, skrev J&J:s chef för efterlevnad av läkemedelsbestämmelser i ett internt meddelande.

I slutändan kostade Emergent-partnerskapen regeringen 330 miljoner dollar innan Biden-administrationen avslutade affären i november förra året. BARDA-direktören Gary Disbrow sa till kommittéerna att de valde att inte avsluta på grund av betalningsinställelse eller orsak – vilket kan ha fått tillbaka vissa betalningar – på grund av oro för att det skulle kunna bli ännu dyrare i juridiska strider.

Cirka 390 miljoner vaccindoser har förstörts eller kommer att förstöras, 330 miljoner av kvalitetskontrollskäl och 60 miljoner på grund av att ämnet förfallit i väntan på säkerhetskontroller. Ytterligare 135 miljoner testas fortfarande medan säkerhetskontroller från FDA godkände 165 miljoner J&J-doser och 15 miljoner AstraZeneca-doser för användning.

Enligt villkoren i deras avtal med AstraZeneca kommer USA fortfarande att betala 176 000 $ för de 60 miljoner doserna som förfallit.

“Skäms på oss för att vi tror att deras erfarenhet av tillverkning skulle innebära att de skulle kunna gå vidare och tillverka vaccinerna på ett sätt av hög kvalitet som vi förväntar oss av en erfaren vaccintillverkare”, sa Marks till kommittéledamöter i en tvåpartis briefing. “Det här har varit en tydlig upplevelse att inte göra antaganden.”

#Emergents #Covidvaccinproblem #mer #omfattande #än #tidigare #känt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *