Aktier sjunker, räntor skjuter upp efter amerikanska inflationsdata

Aktier sjunker, räntor skjuter upp efter amerikanska inflationsdata

MILAN, 11 maj (Reuters) – Världens aktier vände lägre på onsdagen och obligationsräntorna steg upp efter att amerikanska data visade att inflationen där avtog mindre än väntat förra månaden, vilket cementerade förväntningarna om aggressiva räntehöjningar från Federal Reserve.

Amerikanska terminer blev negativa efter att data visade att USA:s årliga konsumentpristillväxt avtog till 8,3 % i april från 8,5 % i mars, vilket tyder på att inflationen förmodligen har nått en topp. Siffran var dock över de 8,1% analytiker hade förväntat sig.

Paolo Zanghieri, senior ekonom på Generali Investments, sa att uppgifterna bekräftade åsikten att återgången av inflationen till mer acceptabla värden kommer att ta tid.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

“Totalt sett bidrar dagens data till fallet med den starka frontladdning som efterfrågades av (|Fed-ordföranden Jerome) Powell under det senaste mötet, som också föreslog möjligheten till ytterligare två 50bps-höjningar i juni och juli,” sa Zanghieri. “Detta kommer dock att hålla oron över möjligheten av en lågkonjunktur hög, och i slutändan kan en försvagad tillväxt få Fed att dämpa den åtstramning efter sommaren.”

MSCI:s riktmärke för globala aktier (.MIWD00000PUS) var oförändrad vid 1247 GMT, efter att tidigare ha stigit så mycket som 0,3%. På tisdagen föll indexet till sin lägsta nivå sedan november 2020 på grund av rädsla för att en åtstramning av Fed skulle kunna bromsa den globala ekonomin avsevärt.

Amerikanska aktieterminer blev kraftigt negativa, med Nasdaq och S&P 500 e-minis ned 1 % respektive 0,6 %. Den paneuropeiska STOXX 600 (.STOXX) Jämförelseindex för aktier trimmade också uppgångarna och var senast upp 0,2 %.

Penningmarknaderna ökade satsningarna på Feds räntehöjningar i slutet av 2022 till 208 punkter efter inflationssiffrorna i USA, jämfört med cirka 195 räntepunkter tidigare.

Tidigare i Asien klämde aktierna upp från nästan två års lägsta nivåer. Kinesiska blue chips (.CSI300) ökade med 1,4 % efter att Shanghai-tjänstemän sa att halva staden hade uppnått “noll covid”-status, och efter att USA:s president Joe Biden sa att han övervägde att eliminera Trump-erans tullar på Kina.

Kinesiska uppgifter som släpptes på onsdagen visade dock att konsumentpriserna steg med 2,1 % från ett år tidigare, mer än väntat och i den snabbaste takten på fem månader, delvis på grund av livsmedelspriserna.

AVKASTNINGAR SKJUT UPP

Efter att ha fallit till sina lägsta nivåer på nästan en vecka tidigare på onsdagen, vände riktmärket för 10-åriga statsobligationer positiva efter inflationsdata, och marscherade tillbaka mot det treåriga högsta värdet på 3,203 % på måndagen.

Den 10-åriga räntan var senast upp 6 punkter på dagen till 3,0502 %, medan den 2-åriga räntan, som ofta återspeglar Fed-ränteutsikterna, hoppade 11 räntepunkter till 2,717 %.

Euroområdets statsobligationsräntor såldes också av efter amerikanska data, vilket skickade tyska 10-åriga räntor upp med 8 bps till 1,084 %.

Satsningar på aggressiva Fed-åtstramningar har också stöttat dollarn i år.

Dollarindexet , som mäter dess prestanda mot sex huvudjämförelser, vände tidigare svaghet och var senast upp 0,1 % till 104,04, närmare det högsta på två decennier på 104,19 som nåddes i början av veckan.

Fed höjde förra veckan räntorna med 50 punkter och ordförande Jerome Powell sa att ytterligare två sådana höjningar var troliga vid de kommande policymötena.

Det har också förekommit spekulationer på marknader som den amerikanska centralbanken kommer att behöva flytta med 75 punkter vid ett möte och för närvarande prissätter penningmarknaderna över 190 punkter av kombinerade räntehöjningar per år.

“Det nuvarande problemet är att marknaden är övertygad om att Fed är fast besluten att bekämpa inflationen och därför villig att tolerera marknadsvolatilitet och viss efterfrågeförstöring mer än tidigare. Personligen är jag mindre övertygad om denna beslutsamhet”, säger Giuseppe Sersale , fondförvaltare på Anthilia.

Morgan Stanley förutspår den globala ekonomiska tillväxten 2022 att vara mindre än hälften av fjolårets på 2,9 %, en minskning från en tidigare uppskattning på 3,2 %. läs mer Den amerikanska banken sänkte också sitt mål vid årets slut för S&P 500 med 11 % till 3 900 punkter, samtidigt som den höjde sin amerikanska 10-åriga avkastningsprognos med 55 bps till 3,15 %.

Oljan studsade tillbaka, understödd av försörjningsoro när EU arbetar för att få stöd för ett förbud mot rysk olja.

Brent steg 2,6 % till 105,12 dollar per fat och amerikansk råolja steg 3 % till 102,77 dollar.

Spotguld sjönk 0,1 % till 1 836,2 dollar per uns.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Danilo Masoni i Milano, Sujata Rao i London och Alun John i Hong Kong, redigering av William Maclean och Tomasz Janowski

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Aktier #sjunker #räntor #skjuter #upp #efter #amerikanska #inflationsdata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *