HOFer Lanier, 8-faldig NBA All-Star, dör vid 73 år

HOFer Lanier, 8-faldig NBA All-Star, dör vid 73 år

Bob Lanier, den vänsterhänte stora mannen som växte upp bredvid sådana som Kareem Abdul-Jabbar som en av NBA:s bästa spelare på 1970-talet, dog i tisdags. Han var 73.

NBA sa i ett uttalande att den legendariska centern dog efter en kort tids sjukdom. Hall of Famer och åttafaldiga All-Star hade arbetat för ligan som en global ambassadör.

Lanier spelade 14 säsonger med Detroit Pistons och Milwaukee Bucks och snittade 20,1 poäng och 10,1 returer per match under sin karriär. Han är trea på Pistons karriärlista i både poäng och returer. Detroit draftade Lanier med det totala valet nr 1 1970 efter att han ledde St. Bonaventure till Final Four.

NBA-kommissionären Adam Silver sa att Lanier var bland de mest begåvade centrerna i ligans historia och tillade att hans prestationer gick långt utöver vad han gjorde på banan.

“I mer än 30 år har Bob tjänstgjort som vår globala ambassadör och som en speciell assistent till David Stern och sedan mig, och reste världen runt för att lära ut spelets värderingar och göra en positiv inverkan på unga människor överallt”, sa Silver i ett uttalande. “Det var ett kärleksarbete för Bob, som var en av de snällaste och mest genuina människor jag någonsin varit runt.”

Lanier gick in i Naismith Memorial Basketball Hall of Fame 1992, men hans formidabla skor kom dit före honom, med en visning av sina bronsade sneakers i helgedomen.

Han var känd för att ha på sig skor i storlek 22, även om det ifrågasattes 1989 av en Converse-representant, som berättade för The Atlanta Constitution att Lanier bar storlek 18½.

“De 22 som han var känd för att bära var en koreansk storlek”, sa skorepresentanten Gary Stoken.

Inte ifrågasatt var det mycket tydliga faktum att hans fötter var stora.

“Många människor kan sätta båda fötterna i en av mina skor,” sa Lanier till HOOP magazine.

Född 10 september 1948 i Buffalo, New York, spelade Lanier på college på St. Bonaventure, där han fick i genomsnitt 27,6 poäng och 15,7 returer per match på tre säsonger. The Bonnies tog sig till Final Four 1970, men Lanier hade skadat sitt knä i den regionala finalen och St. Bonaventure förlorade i den nationella semifinalen mot Jacksonville.

Lanier övervann en mängd ortopediska skador, han hanterade axel-, rygg-, armbågs-, hand- och tåproblem under sin karriär. Men det hindrade honom inte från att förtjäna sin plats bland de bästa NBA-centerna i sin tid. Efter att ha blivit utnämnd till All-Rookie Team 1971, snittade han minst 21 poäng och 11 returer per match för var och en av de kommande sju säsongerna. Lanier var MVP för All-Star Game 1974.

Han är fortfarande Pistons franchiseledare i poängsnitt på 22,7 poäng per match, älskad i Detroit för både sin häftighet och vänlighet.

“Lika hård och lika dominant som Bob var på banan, han var lika snäll och slagkraftig i samhället”, sa Pistons. “Som ambassadör för både Pistons organisation och NBA representerade han vår liga, vår franchise och våra fans med stor passion och integritet. Vi uttrycker våra uppriktiga kondoleanser till Bobs familj och vänner.”

Lanier kunde slå motståndare från insidan och utsidan medan han styrde brädorna. Även om Abdul-Jabbar hade ett mer känt krokskott, skykroken, var Laniers mycket ett vapen.

“Grabbar bytte inte lag så mycket, så när du mötte Bulls eller Bucks eller New York, hade du alla dessa rivaliteter,” sa Lanier till NBA.com 2018. “Lanier mot Jabbar! Jabbar mot Willis Reed! Och sedan [Wilt] Chamberlain och Artis Gilmore och Bill Walton! Du hade alla dessa stora stora män, och spelet spelades inifrån och ut.”

Så exceptionell som Lanier var, vann Pistons bara en slutspelsserie med honom. Han spelade 64 matcher eller färre under var och en av sina fyra sista hela säsonger med Detroit. I februari 1980 byttes han till Milwaukee.

Lanier tog i genomsnitt färre minuter med Bucks, men han var en del av Milwaukee-lag som nådde finalerna i Eastern Conference 1983 och 1984, de två sista säsongerna av hans karriär.

Han fungerade också som ordförande för spelarfacket under de sista åren av sin karriär, där Silver sa att han spelade “en nyckelroll i förhandlingarna om ett spelförändrande kollektivavtal.”

Lanier var Detroits karriärledare i poäng och returer innan han passerades av Isiah Thomas och Bill Laimbeer i dessa kategorier, och hans enspelsrekord på 33 returer toppades av Dennis Rodman.

1995 var Lanier assisterande tränare för Golden State Warriors, och han tog över som tränare tillfälligt efter att Don Nelson avgick. Lanier gick med 12-25, och Warriors hittade en annan tränare efter säsongen.

Lanier vann NBA:s J. Walter Kennedy Citizenship Award för säsongen 1977-78 för enastående samhällstjänst. Efter sin spelarkarriär hjälpte han till med att starta NBA:s Stay in School-kampanj och deltog i andra uppsökande verksamheter för ligan.

“Det finns så mycket behov här ute,” sa Lanier. “När du reser runt till olika städer och olika länder ser du att det finns så många människor i svåra svårigheter att NBA bara kan göra så mycket. Vi gör en enorm, enorm skillnad, men det finns alltid så mycket mer att göra. “

Associated Press bidrog till denna rapport.

.
#HOFer #Lanier #8faldig #NBA #AllStar #dör #vid #år

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *