Kändiskocken Mario Batali frikändes för sexuellt övergrepp på kvinna i Boston

Kändiskocken Mario Batali frikändes för sexuellt övergrepp på kvinna i Boston

BOSTON, 10 maj (Reuters) – Kocken Mario Batali frikändes på tisdagen för sexuellt övergrepp på en kvinna på en bar i Boston 2017 när han poserade med henne för “selfie”-bilder av fans, där domaren tvivlade på anklagarens trovärdighet i den senaste # En rättegång från MeToo-eran involverade en kändis i USA som anklagats för tjänstefel mot kvinnor.

I rättegången utan jury fann domare James Stanton vid Bostons kommunalrätt Batali, 61, oskyldig till en anklagelse om otillbörlig misshandel och misshandel som väckts 2019.

Natali Tene, 32, hade vittnat om att Batali famlade över hennes bröst, skinkor och grenområdet och med tvång kysste henne medan han berusad poserade för selfies med henne på en bar nära Boston’s Eataly, den italienska marknaden och restaurangen som han vid den tiden delägde.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

När han tillkännagav sin dom sa domaren att han drog slutsatsen att Tene hade “betydande trovärdighetsproblem”.

Stanton sa att även om Batali “inte täckte sig i ära den aktuella natten”, skapade bilderna i sig rimliga tvivel om att ett övergrepp hade inträffat med tanke på hur lång tid Tene tillbringade med att posera för dem och de synliga klyftorna mellan de två individerna.

“Bilder säger mer än tusen ord,” sa Stanton.

Batali visade ingen synlig reaktion när domen tillkännagavs och lämnade rättssalen omgiven av reportrar utan att kommentera. Om han dömdes kunde Batali ha riskerat upp till 2-1/2 års fängelse och registrering som sexförbrytare.

“Även om vi är besvikna över domarens dom, kommer mitt kontor inte att avsäga oss vårt stöd för offret i det här fallet,” sa distriktsåklagare Kevin Hayden i ett uttalande. “Det kan vara otroligt svårt för ett offer att avslöja ett sexuellt övergrepp.”

Rättegången var det enda brottmålet som väcktes mot Batali, en gång en del av det populära Food Network och en stjärna i ABC-matlagnings- och talkshowen “The Chew”, bland flera anklagelser från #MeToo-eran som gjorts av kvinnor mot kändiskocken.

Tene sa att hon till en början var “generad” över händelsen och trädde fram först efter att webbplatsen Eater.com i december 2017 detaljerade anklagelser från fyra andra kvinnor som sa att Batali hade berört dem på ett olämpligt sätt under minst två decennier.

“Jag vill kunna ta kontroll över vad som hände och träda fram, säg mitt inlägg, få ut sanningen – och alla stå till svars för sina handlingar”, vittnade Tene.

Batalis advokat, Anthony Fuller, motsatte sig att överfallet aldrig inträffade och sa att Tene hade ljugit för att “betala in” genom hennes pågående civilrättsliga stämningsansökan mot kocken som begärde mer än 50 000 dollar i skadestånd.

“Hon ljög för skojs skull och hon ljög för pengar”, sa Fuller till domaren i avslutande argument.

Stanton citerade också Tenes “grova” tjänstefel i ett orelaterade misshandelsfall som bidragit till hans tvivel om hennes trovärdighet. När han fyllde i ett frågeformulär för jurytjänst i det andra fallet, snarare än att välja alternativet att identifiera sig som ett brottsoffer för att komma ur jurytjänst, hävdade Tene felaktigt att han var “klärvoajant”, enligt Batalis advokater.

Efter att sms som Batalis advokater erhållit visade att Tene diskuterade fallet med en vän och genomförde extern forskning i strid med domstolsbeslut, anklagade åklagare i närliggande Middlesex County henne för förakt. Tene löste det fallet förra veckan.

Strax efter att webbplatsen Eater.com rapporterade fick Batali sparken från “The Chew” och skar senare banden med restauranger inklusive New Yorks Babbo och Del Posto som han delvis ägde. Han förnekade anklagelser om sexuella övergrepp men bad om ursäkt för “djupt olämpligt” beteende.

Batali och hans affärspartner kom i juli överens om att betala 600 000 dollar till minst 20 tidigare anställda för att lösa påståenden från New Yorks justitieminister om att deras restauranger på Manhattan var fulla av sexuella trakasserier. Läs mer

Explosionen av #MeToo-rörelsen 2017 avslöjade mönster av sexuella trakasserier eller övergrepp mot kvinnor i flera sfärer av det amerikanska livet. Amerikanska kändisar som dömts i brottsrättegångar från #MeToo-eran har inkluderat filmproducenten Harvey Weinstein och komikern Bill Cosby, även om Cosbys fällande dom upphävdes efter överklagande. Läs mer

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Nate Raymond i Boston; Redigering av Will Dunham

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Kändiskocken #Mario #Batali #frikändes #för #sexuellt #övergrepp #på #kvinna #Boston

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *