Kryptovaluta TerraUSD störtar som investerare i borgen

Kryptovaluta TerraUSD störtar som investerare i borgen

En försäljning i en kryptovaluta som var tänkt att vara knuten till $1 accelererad onsdag, vilket kortvarigt skickade priset till mindre än en fjärdedel av det värdet.

TerraUSD handlades så lågt som 23 cent på onsdagen, enligt data från CoinDesk. Från och med 14:43 ET hade den återhämtat sig delvis till cirka 68 cent i volatil handel.

Ett stabilt mynt, denna typ av kryptovalutor hade vunnit gunst bland handlare för att vara den enda delen av kryptouniversumet som var känd för sin stabilitet. Medan de mest populära stablecoins behåller sina nivåer med tillgångar som inkluderar dollardenominerade skulder och kontanter, är TerraUSD vad som kallas ett algoritmiskt stablecoin, som förlitar sig på finansiell teknik för att upprätthålla sin koppling till dollarn.

Avbrottet i TerraUSDs peg började under helgen med en serie stora uttag av TerraUSD från Anchor Protocol, en sorts decentraliserad bank för kryptoinvesterare.

Anchor Protocol är byggt på tekniken från samma Terra blockchain-nätverk som TerraUSD bygger på. Det hade varit en viktig faktor i tillväxten av stablecoin under de senaste månaderna genom att låta kryptoinvesterare tjäna en avkastning på nästan 20% årligen genom att låna ut sina TerraUSD-innehav.

Samtidigt, TerraUSD såldes även för andra stablecoins backas upp av traditionella tillgångar genom olika likviditetspooler som bidrar till stabiliteten i peg, samt genom kryptovalutabörser. Det plötsliga utflödet av pengar skrämde några handlare som började sälja TerraUSD och dess systertoken Luna. Innan dess peg bröts var TerraUSD det tredje största stabila myntet, med ett totalt marknadsvärde på 18 miljarder dollar.

TerraUSD:s fall till 23 cent runt 03:30 ET markerade en 70% minskning från dess värde 24 timmar tidigare, enligt CoinDesk.

Även när TerraUSD började återfå ett visst värde efter att ha nått sin låga nivå, fortsatte Luna att falla. Tokenen sjönk med 95 % från föregående 24 timmar klockan 14:43 ET, handlades till 1,58 USD.

“Jag förstår att de senaste 72 timmarna har varit extremt tuffa för er alla – vet att jag är fast besluten att arbeta med var och en av er för att klara denna kris, och vi kommer att bygga oss ut ur detta”, skrev Do Kwon, södern. Koreansk utvecklare som skapade TerraUSD, på Twitter i onsdags.

Stablecoins har ökat i popularitet de senaste två åren och fungerar nu som fettet som flyttar växlarna i kryptovalutans ekosystem. Handlare föredrar att köpa mynt som bitcoin, eter och dogecoin med hjälp av digitala tillgångar som är knutna till dollarn eftersom priset bara rör sig på ena sidan när de köper eller säljer. De möjliggör också snabb handel utan de avvecklingstider som är förknippade med statligt utgivna valutor, vilket kan ta dagar.

Priset på bitcoin sjönk till 30 184 $ på onsdagen, en nedgång med 2,5 % från sin nivå vid 17:00 ET på tisdag. Den har tappat cirka 24 % av sitt värde bara under den senaste veckan.

Tidigare behöll TerraUSD sitt pris på $1 genom att förlita sig på handlare som fungerade som dess backstop. När det föll under peg, skulle handlare bränna stablecoinet – ta bort det från cirkulationen – genom att byta ut TerraUSD mot nya enheter av Luna till ett värde av $1. Den åtgärden minskade utbudet av TerraUSD och höjde priset.

Omvänt, när TerraUSDs värde steg över $1, kunde handlare bränna Luna och skapa nya TerraUSD, vilket ökar utbudet av stablecoin och sänker dess pris tillbaka mot $1.

En sådan modell har väckt kritik eftersom den förlitar sig på människors kollektiva vilja att stödja kryptovalutan. Utan det kan stablecoin sjunka snabbt, i vad branschdeltagare har beskrivit som en “dödsspiral”.

Martin Hiesboeck, chef för blockkedje- och kryptoforskning på den digitala pengaplattformen Uphold, jämförde det som händer med TerraUSD och Luna med en bankrun. “Folk litar inte på det längre, de springer efter utgången,” sa han.

Mr. Kwon, TerraUSD-skaparen, var också med och grundade Luna Foundation Guard, en ideell organisation som har hjälpt till att stödja TerraUSD och bibehålla sin koppling.

Tidigare i veckan, stiftelsen sa att det lånade ut 750 miljoner dollar av bitcoin till handelsföretag för att skydda stablecoins peg. Blockchain-register över stiftelsens plånbok visar att den inte längre har bitcoin på det kontot.

Dagen innan hade TerraUSD:s värde återhämtat sig till cirka 90 cent efter att ha fallit till 61 cent, medan Luna också hade återhämtat sig efter ett fall.

Bitcoins volatilitet har begränsat dess användning för betalningar, så entreprenörer skapade stabila mynt: kryptovalutor knutna till tillgångar som den amerikanska dollarn. Men den senaste avvecklingen av en undersökning av det mest populära stabila myntet, tether, visar behovet av transparens i den växande industrin. Fotoillustration: Sharon Shi/WSJ

Skriva till Caitlin Ostroff på caitlin.ostroff@wsj.com och Elaine Yu på elaine.yu@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Med ensamrätt. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

.
#Kryptovaluta #TerraUSD #störtar #som #investerare #borgen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *