RIP Apple iPod: När tekniken blir föråldrad blir den nostalgisk

RIP Apple iPod: När tekniken blir föråldrad blir den nostalgisk

Min första var vit, boxig, i ett gummiaktigt blått fodral. Min andra, silver. Min tredje, rosa – och det var en Shuffle, knappt lika stor som min tumme, så den har försvunnit någonstans i huset. Om mitt barn hittar det, trots att han har sin egen gamla och spruckna Touch-modell, är jag inte säker på att han kommer att veta vad det är. Det är Apple iPod och den är död.

För över två decennier sedan, den första iPodden bärbara musikspelaren från Äpple, introducerades. Apple har meddelat att den sista återstående modellen, iPod Touch, kommer att bli dess svanesång; det avbryter produkten. Eftersom inga nya modeller är planerade kommer iPod Touch endast att vara tillgänglig för försäljning “så länge lagret räcker”, eftersom Gränsen rapporterad.

RELATERAD: Apple erkänner äntligen att deras produkter är svåra att reparera

Lita på blandningen, skulle mina vänner säga. Vi använde slumpfunktionen som ett slags orakel.

När den första iPoden kom på marknaden 2001 var det en anmärkningsvärd enhet som kunde lagra 1 000 låtar, vilket verkade vara mycket. Du behövde inte längre köra runt dussintals CD-skivor i tunga pärmar, deras plastfodral splittrades alltid eller behövde skrymmande förvaring, eller att noggrant välja bara ett urval av CD-skivor innan bilresor (hoppas du är nöjd med att lyssna på David Bowie i åtta timmar !). iPod innebar att du kunde ta hela ditt musikbibliotek med dig hela tiden.

Det innebar också att ditt bibliotek – även din musiksmak – kunde utökas. Du behövde inte köpa en hel CD eller ens EP för att chansa på ett nytt band. Du kan ladda ner en enda låt. Du kan bära den med dig och leva med den ett tag. Du kan ladda ner låtar från band som inte ens har ett album ännu eller som aldrig skulle (Agatha Parker Sterlingjag har aldrig glömt dig).

iPod, som Greg Joswiak, senior vicepresident för världsomspännande marknadsföring på Apple, sa till BBC, “omdefinierade hur musik [was] upptäckt, lyssnade på och delade.” Det hjälpte till att driva den digitala musikboomen, som redan exploderade.

MP3.com hade varit grundades 1997, med Napster, den populära fildelningssidan, som startar två år senare. 2003 öppnade Apple iTunes Music Store, snart ansvarig för 70 % av försäljningen av digital musik. Du kan ladda ner musik lagligt (MP3.com, Napster och andra filnedladdningssidor beordrades att stänga av eller att återuppfinna sig själva utan upphovsrättsintrång). Bandcamp kom till platsen 2008tänkt som en webbplats där band och indiemusiker lagligt kan sälja sin musik digitalt direkt till fansen.

Blandningsfunktionen hos iPods fick sin egen sorts kultföljare, enheten valde låtar på måfå. Lita på blandningenskulle mina vänner säga. Shuffle vet vad du behöver höra bättre än du gör. Vi använde den slumpmässiga funktionen som ett slags orakel, ett snurrhjul av musikaliska tecken. En modell av iPod som heter Shuffle tillät inte användare att välja låtar alls eller ens se deras titlar, eftersom de saknade en skärm. Shuffle var den minsta modellen av iPod och den första som använde flashminne.

När tekniken blir föråldrad blir den också nostalgisk: längtan – inte precis efter en enhet, utan efter en tid.

Trots att sälja ca 450 miljoner enheter, Apple iPods klarade inte testet av telefoner. Det är ett tufft argument att bära runt på två enheter när den ena, den allsmäktiga smarttelefonen, allt tunnare och kraftfullare, kan göra allt, inklusive spela och lagra musik. De av oss som gjorde motstånd mot smarta telefoner en tid (räcker upp handen) kan ha hjälpt till att hålla iPod-bränderna brinnande. Jag hade också iPods som höll ut datorer, vilket försatte mig i den obekväma digitala situationen att ha musik på min musikspelare som inte fanns någon annanstans.

På senare år har iPod Touch haft en slags renässans med föräldrar som ett slags startapparat som spelade musik, hade spel och lät barn sms:a och kommunicera med sina familjer utan att ge barnen full kraft av internet i fickan. Det var en gateway-telefon, den första enheten jag köpte min son. Jag ville inte köpa en telefon till honom, men under pandemin insåg jag vikten av att mitt barn kunde kontakta mig. På grund av iPoden spelade han Bad Religion om och om igen och lärde sig först hur man använder några sms-förkortningar som jag inte förstår.


Vill du ha en daglig sammanfattning av alla nyheter och kommentarer som Salon har att erbjuda? Prenumerera på vårt morgonnyhetsbrevSnabbkurs.


Jag är konstigt ledsen att se iPod gå. Som uppringt internet, som en tid utan internet, det känns som att en del av barndomen också är på väg, en oskuld kopplad till både besvärlig, tidig teknik och spänningen i upptäckten – friheten jag kände när jag kunde resa med bara ett smalt kärl av låtar.

Jag minns att min silverfärgade iPod frös, och jag lärde mig ett hack där jag var tvungen att fortsätta växla på/av-fliken samtidigt som jag tryckte på två knappar samtidigt. Detta verkade helt okej för mig, värt det för sådan magi. När tekniken blir föråldrad blir den också nostalgisk: längtan – inte precis efter en enhet, utan efter en tid. När vi inte hade allt till hands, när vi inte heller visste allt; när vissa saker var lika mystiska som vilken låt som skulle spelas härnäst.

Fler sådana här historier

#RIP #Apple #iPod #När #tekniken #blir #föråldrad #blir #den #nostalgisk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *