Bristen på spädbarnsmjölksersättning har fått oroliga föräldrar att förfölja hyllorna över hela landet

Bristen på spädbarnsmjölksersättning har fått oroliga föräldrar att förfölja hyllorna över hela landet

Jessica Ibarra stod i en Target-butik och stirrade på kala hyllor som borde ha varit kantade med modersmjölksersättning. Det var tisdag, sex dagar efter att hon hade fött sin dotter, och varken hon eller hennes man hade haft någon tur med att hitta mjölkersättning under resor till flera livsmedelsbutiker nära deras hem i Arlington, Texas.

En annan mamma, som höll sin nyfödda, gick genom formelgången. Hon tittade på de tomma hyllorna och tittade sedan på Ibarra.

“Jag kan inte hitta min bebis mjölkersättning någonstans”, sa mamman till Ibarra.

“Det kan jag inte heller”, svarade Ibarra, som inte kan amma eftersom hon har epilepsi och tar en medicin mot anfall som kan utgöra en risk för hennes spädbarn. Båda kvinnorna började gråta.

Jessica Ibarra och hennes dotter, AriaArtighet Jessica Ibarra

En brist på formel som började i pandemins tidiga dagar har förvärrats avsevärt under de senaste veckorna på grund av brist på arbetskraft och en stor produkt återkallelsevilket skapar panik och oro bland föräldrar över hela landet.

Med den rikstäckande andelen slut i lager på 43 procent för veckan som slutar den 8 maj, enligt detaljhandelsanalysföretaget Datasembly, kämpar många familjer för att hitta recept i butiker och online. Förseningarna kan vara åtta till tio veckor, Abbott Nutrition, företaget bakom återkallelsen, meddelat onsdag.

Många föräldrar har blivit trötta på att hitta modermjölksersättning, vilket har fått en del att överväga att vidta åtgärder som de normalt inte skulle vidta bara för att de ska kunna mata sina barn.

På sociala medier cirkulerar recept på hemmagjord modersmjölksersättning — något som är det American Academy of Pediatrics avråder starkt från, kallar det osäkert. Akademin varnar också för att späda ut formeln för att den ska hålla längre, vilket inte kommer att möta spädbarns näringsbehov.

I Washington har Jason Resendez och hans man, Brian Pierce, inte gjort något riskabelt som att urvattna formeln. Men de har fortfarande känt sig oroliga. Istället för att mata sin 3-månader gamla märket av formel som de gav honom när de först adopterade honom, har de varit tvungna att förlita sig på vad som än finns i lager – och det är svårt att hitta ett varumärke som är konsekvent tillgängligt.

Brian Pierce, Jason Resendez och deras son
Brian Pierce, Jason Resendez och deras son.Med tillstånd från Jason Resendez

“Det känns som att vi spelar rysk roulette med vår babys formel, vilket som nyblivna föräldrar inte är en bra känsla, eftersom vi inte vet vad han är allergisk mot,” sa Resendez. “Att ständigt pröva nya formler är verkligen skrämmande.”

I Evans, Georgia, har William Zachary och hans fru tillbringat timmar med att köra runt på jakt efter formel för sina sex månader gamla tvillingar, som de använder för att komplettera bröstmjölken.

Den här veckan planerade Zachary den mest effektiva vägen han kunde tänka sig för en sökning under sin lunchrast, vilket innebar att han stannade vid Walmart, Kroger, Publix och andra butiker. Han kom tillbaka tomhänt.

Sedan bristen började öka efter Abbott Nutritions frivilliga återkallelse i februari, har Zacharys tvillingar haft sex olika typer av formel – vad familjen än kan få tag på. Vissa verkar mer lämpade för tvillingarna än andra.

”Vår äldsta son är laktosintolerant. Vi tror att en av tvillingarna också är det – när han inte har känsliga versioner, blir han mer kinkig, säger Zachary. “Det blir lite av ett problem, men jag vill hellre att de får mat.”

Adriana och William Zachary med sina barn Selena, Mason och tvillingarna Benjamin och Theodore.
Adriana och William Zachary med sina barn Selena, Mason och tvillingarna Benjamin och Theodore.Lexie Merlino fotografi

De flesta spädbarn konsumerar modermjölksersättning: Medan 84,1 procent av barnen ammas någon gång i livet, enligt Centers for Disease Control and Prevention46,9 procent av barnen ammas uteslutande vid 3 månader och bara 25,6 procent vid 6 månader.

Eftersom bristen på formel har blivit mer akut, har vissa i onlineforum skämt ut de som använder modermjölksersättning och antydt att de helt enkelt skulle kunna amma istället.

“Vi har inte det alternativet,” sa Resendez. “Det understryker definitivt hur frånkopplade vissa människor är från verkligheten av omsorg och föräldraskap och hur den uppfattningen är så stereotyp att om du tar hand om ett barn måste du vara en pappa och en mamma som ger den omsorgen, när verkligheten är Det finns tusentals HBT-par som ger den omsorgen.”

Ibarra vet att hennes medicin mot anfall överförs via hennes bröstmjölk – men de senaste dagarna har hon börjat pumpa och frysa bröstmjölk ifall hon inte kan hitta någon formel för sin dotter, Aria, och inte har något annat val. Hon hoppas att hon inte kommer till den punkten och har anlitat vänner och familj i andra områden för att leta efter formel så att hon kan bygga ett lager.

“Jag försöker ta hand om min dotter och umgås med henne, och det är så tufft, för det känns som att det här molnet hänger över oss”, sa hon.

“Det är hjärtskärande. Det får dig att känna dig som ett misslyckande som förälder, som att du sviker dina barn för att du inte ens kan ge dem mat, tillade hon. “Det får dig att känna dig hjälplös.”

#Bristen #på #spädbarnsmjölksersättning #har #fått #oroliga #föräldrar #att #förfölja #hyllorna #över #hela #landet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *