Rivian (RIVN) resultat för första kvartalet 2022 – förlust på 1,5 miljarder USD, 10 000 nya beställningar, bekräftar 25 000 produktionsvägledning

Rivian (RIVN) resultat för första kvartalet 2022 – förlust på 1,5 miljarder USD, 10 000 nya beställningar, bekräftar 25 000 produktionsvägledning

Rivian har lagt ut sin Q1 2022 resultat och aktieägarbrev efter marknadens stängning idag, visar 95 miljoner dollar i intäkter och en förlust på 1,593 miljarder dollar för kvartalet (1,77 dollar per aktie), upp från en förlust på 414 miljoner dollar från samma kvartal förra året. Det avslutade kvartalet med nästan 17 miljarder dollar i kontanter, till stor del från dess massiv börsintroduktion i slutet av förra året.

Rivian bekräftade också den årliga vägledningen för 2022, och förväntade sig en total förlust på 4,7 miljarder USD för året med 25 000 enheter av total produktion och 2,6 miljarder USD förväntade i investeringar. Medan RIVN tappade 9,6% under öppettiderna idag, har marknaden svarat positivt efter börsens stängning, med aktien som återhämtade sig med 5,5% i efterhandelstid.

Rivian noterade att denna ekonomiska förlust till stor del beror på produktion med låg volym på en högvolymlinje. Rivians fabrik har byggts med en drifthastighet på 150 000 i åtanke, så att bygga färre enheter än så kommer att resultera i högre utgifter per enhet. Rivian förväntar sig att detta kommer att fortsätta på kort sikt, men att förbättras när produktionen ökar.

Vår senaste produktionsuppdatering från Rivian var den 5 april, strax efter kvartalets slut, när Rivian meddelade att det hade producerade 2 553 fordon under första kvartalet i år och levererade 1 227 av dem. Företaget byggde 1 015 lastbilar under 2021, vilket innebär totalt 3 568 fordon som producerats i slutet av Q1.

I dagens aktieägarbrev uppdaterade Rivian siffran och anger att “~5 000” fordon har tillverkats den 9 maj, vilket ger en produktion på cirka 300 enheter per vecka sedan slutet av mars. Detta innebär att Rivians run-rate har ungefär fördubblats sedan början av året, vilket visar goda framsteg.

Rivian konstaterar att det har funnits betydande utmaningar relaterade till covid-19 och problem med leveranskedjan som begränsar produktionen. Men trots dessa utmaningar, bekräftar ledarskapet en vägledning vid årets slut om totalt 25 000 producerade enheter baserat på förutsägelser om den framtida försörjningskedjan (trots fruktansvärda förutsägelser från VD RJ Scaringe om batteribrist). Detta skulle kräva ytterligare en ungefärlig fördubbling av Rivians produktionstakt under resten av året för att den ska nå dessa mål.

Produktionen har ökat på Rivians EDV-700 skåpbil också, men Rivian delade inte siffror på dessa. Amazon har redan börjat levererar paket med Rivian skåpbilar i Denver och Los Angeles.

I mars, Rivian meddelade en betydande prishöjning på befintliga och framtida beställningar, delvis svara på dessa leveranskedjeproblem, och fick betydande motreaktioner från orderinnehavare, av vilka många hotade att avbryta. Rivian backade snabbt och återinförde den ursprungliga prissättningen för orderinnehavare.

Samtidigt som man befarade att detta skulle leda till en förlust av order, konstaterar Rivian i dagens Q1-brev att nettoförbeställningarna har ökat sedan den prisuppdateringen, vilket visar på en stark efterfrågan. Över 10 000 nya R1-förbeställningar har gjorts sedan början av mars till ett genomsnittligt pris av 93 000 USD. Detta tar upp det totala antalet förbeställningar till 90 000.

Framöver kommer Rivian att förändra hur orderflödessystemet fungerar för att bättre hantera förväntningarna från kunder som förbeställer fordon. Rivian kommer att tillåta nya kunder att bläddra bland alternativen när de gör en beställning, men kommer inte att kunna låsa en konfiguration förrän närmare byggtiden. Detta kommer att tillåta kunder att välja bland de mest uppdaterade alternativen och prissättningen när de konfigurerar sin beställning och kommer att hjälpa Rivian att vara smidigare inför en osäker ekonomisk miljö och leveransmiljö.

Slutligen passade Rivian på att påpeka slutförandet av sin ta itu med Georgien, och säkrade 1,5 miljarder dollar i incitament för ekonomisk utveckling där för att bygga ytterligare en fabrik. Med Rivians nuvarande kontantförbränningshastighet och stora krigskassa på 17 miljarder dollar, tror företaget fortfarande att det har tillräckligt med pengar för att finansiera utbyggnaden av denna fabrik och en förväntad framtida mellanprismodell “R2”, som kommer att byggas på sin egen plattform vid Georgia växt.

Electrek’s Take

Även om det inte finns några otroliga nyheter i denna resultatrapport, är det viktigt att bekräfta helårsguidningen med tanke på vad som har hänt under de senaste månaderna. Rivians aktie har hamrats av prishöjningskontroversen, den övergripande börsnedgången, svårigheter i leveranskedjan och Fords satsning på att sälja en del av sina aktier (tillsammans med andra insiders, när IPO-låsningsperioden slutade), vilket gör investerarna osäkra och desperata. att höra några goda nyheter. En nedgång från rekordnivån på $180 ner till en aktiekurs på $20 idag kommer att göra någon lite skrämd.

Så ett “oroa dig inte, allt kommer att planeras” är till hjälp i den miljön. Det har, åtminstone för handel efter timmar idag, stoppat blödningen, eftersom investerare verkar lättade över att höra att himlen kanske inte faller så mycket som de fruktade att den skulle vara.

Rivians 17 miljarder dollar (motsvarande cirka 12 dollar per aktie) i kontanter, och förväntade utgifter för den framtida fabriken, är också en betydande tröst för investerare i en start under osäkra tider. Det är en hel del pengar, och de samlades in vid precis rätt tidpunkt och borde hjälpa Rivian att ta sig igenom svårigheterna med en nedgång på börsen. Med nuvarande förbränningshastigheter ger det Rivian cirka 10 fjärdedelars förbränning innan banan tar slut, vilket är mer tid än andra EV-startups har vid nuvarande brännhastigheter.

Slutligen var nettoökningen av beställningar och den starka efterfrågan inte förvånande för oss på Electrek, med tanke på att biltillverkare och allmänheten konsekvent underskatta efterfrågan på elbilar. Just nu vill folk ha vilken elbil de kan få tag på – och även elbilar som de inte kan få tag på. Så en sak som Rivian förmodligen inte behöver oroa sig för är att sälja alla lastbilar som den kan bygga under de närmaste åren. Vi skulle inte ens bry oss om det annan elkonkurrens anländer till platsen – om det finns gott om plats för flera gasdrivna äventyrslastbilar, finns det definitivt mer än tillräckligt med utrymme för flera äventyrsbilar med elbil, särskilt med tanke på de många fördelarna med eldrift.

FTC: Vi använder inkomstbringande automatiska affiliate-länkar. Mer.


Prenumerera på Electrek på YouTube för exklusiva videor och prenumerera på podcast.

#Rivian #RIVN #resultat #för #första #kvartalet #förlust #på #miljarder #USD #nya #beställningar #bekräftar #produktionsvägledning

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *