5 takeaways från Heats slutspelsseger i Game 6 över 76ers

5 takeaways från Heats slutspelsseger i Game 6 över 76ers

Jimmy Butler och Joel Embiids relation har varit stark sedan de splittrades som lagkamrater, även när Heat fortsätter att avancera längre än Sixers.

Heat-76ers: Komplett serietäckning

PHILADELPHIA — Kanske var bubbelkörningen inte en slump.

Miami Heat går tillbaka till Eastern Conference-finalerna, där de kommer att möta antingen den försvarande mästaren Milwaukee Bucks (som leder sin serie med 3-2) eller Boston Celtics. På torsdagen eliminerade Heat Philadelphia 76ers i Game 6 of deras semifinalserie i Eastern Conferenceatt förvandla ett spel med en poäng till en bekväm seger efter en 19-4-körning för att börja tredje kvartalet.

Här är några anteckningar, siffror och film från segern med 99-90 som placerade Heat i konferensfinalen för nionde gången under franchisens 34 säsonger:

1. Big Game Jimmy

Jimmy Butlers offensiva spel har vad som för vissa kan vara ett fatalt fel. Bland 217 spelare med minst 200 försök utanför mållinjen under grundserien var det bara Jalen Suggs (32,9 %) och Anthony Davis (34,5 %) som hade en lägre effektiv field goal-procent på dessa skott än Heats stjärna (36,9 %) ).

Men Butlers hoppare har inte varit så dålig under eftersäsongen, och han behövde inte göra ett ton från utsidan för att nå en genomsnittlig seriehög 27,5 poäng i serien. Efter att ha skjutit 5-för-16 i Game 1, fick han i genomsnitt 30 poäng på 54 % skott under de senaste fem matcherna, vilket slog det loppet med 32 poäng på 13-för-29 i Game 6.

Butler gjorde mål på en mängd olika sätt, inklusive i pick-and-roll:

Det var en prestation (i ett välbekant gym) som fick både hans nuvarande och tidigare lagkamrater att prisa Butlers förmåga att komma upp stort i stora matcher.

“Jag visste inte hur bra Jimmy var förrän jag kom hit,” sa PJ Tucker. “Jag tyckte att han var en bra spelare. Jag tyckte inte att han var så bra. Jag tänkte, “han är bra.”

“Han visar mig mer än jag någonsin skulle ha trott … Hans hjärta, hur han aldrig är rädd för ögonblicket. Och det i sig är en talang, för jag har spelat med killar som är riktigt bra, men när de kommer in i de där stora ögonblicken så drar de sig och de vill inte riktigt ha det. Och han vill ha varje del av varje ögonblick. Han är inte alls rädd. Och han sätter det [fearlessness] till många olika killar i vårt team. Han ger dem verkligen förtroende, på ett konstigt sätt, men han gör det.”

“Jag vet fortfarande inte hur vi släppte honom,” sa Joel Embiid om Butler. “Jag önskar att jag fortfarande kunde gå i strid med honom.”


2. Minimikontrakt, maximala bidrag

En kille vinner inte en serie. Och medan Heat tog in Kyle Lowry förra sommaren för att hjälpa Butler på backplanen, spelade veteranens point guard bara 56 (för det mesta ineffektiva) minuter i Miamis två förluster, och hanterade en hamstringsskada som kunde fortsätta att begränsa honom framåt. (De goda nyheterna i det avseendet? När Dallas tvingar fram en match 7 med Phoenix, kommer match 1 i Eastern Conference-finalerna inte att vara förrän på tisdag.)

Bam Adebayo var fantastisk defensivt, speciellt när det gällde att hålla Embiid borta från lacken. Tucker var på samma sätt kritisk med sitt försvar och tidiga anfall. Men tillbaka till början av den här säsongen förväntades de två (och Butler) uppenbarligen vara viktiga bidragsgivare.

Max Strus utvecklas till Miami-överraskning och leder NBA-slutspelet 2022 i plus-minus.

Max Strus och Gabe Vincent? Inte så mycket.

Båda dessa killar hade tvåvägskontrakt förra säsongen. Båda har minimiavtal den här säsongen, och ingen av dem har garanterat pengar för nästa år. Men de startade var och en i alla fyra av Heats vinster i den här serien.

Strus, en starter sedan slutet av mars, totalt 39 poäng och 21 returer under de två senaste matcherna, registrering de två första dubbel-dubbel av sin karriär.

Du kan ta in dyra gratisagenter (som Butler) för att leda dig, men förmågan att utveckla killar som Strus och Vincent är verkligen det som skiljer ligans bästa franchises från alla andra.

“De är allt som Miami Heat-organisationen handlar om,” sa Butler om Strus och Vincent. “De spelar hårt. De är inte det minsta själviska. Och mer än något annat vill de bara vinna.”


3. Härdar knappast

För tredje gången i den här serien höll Heat Sixers under en poäng per besittning. Embiid spelade skadad och, med hur Heat försvarade honom, kunde han inte fånga bollen någonstans i närheten av korgen.

Sixers har ytterligare en stjärna, men James Harden kunde inte ta steget upp och gjorde bara 11 poäng på 4-mot-9-skott på torsdagen. Philly låg efter med bara en poäng i halvtid och i andra halvlek var Harden poänglös, sköt 0-mot-2 och lade till fyra assist och tre omsättningar.

Efter att Sixers föll i ett tvåsiffrigt hål, gick Shake Milton på en liten löpning sent i tredje kvartalet. Och vid den tidpunkten verkade det som om Harden var glad över att skjuta upp till killen som knappt spelade i början av den här serien.

“Vi körde vår offensiv,” sade Harden. “Bollen kom helt enkelt inte tillbaka till mig.”

Sixers säsong avslutas med frustration, frågor efter ännu en tidig exit.

The Heat krympte golvet mot Harden under större delen av den här serien, och visade honom en publik när han isolerade sig eller kom från en skärm. Och i vissa fall gjorde han rätt spel. Men i spel 6 var han förmodligen för passiv för en kille som tjänar 44 miljoner dollar.

Så ännu en eftersäsong närmar sig sitt slut med Harden som ännu inte har bevisat att han, precis som Butler, kan komma upp stort i stora matcher. Och det är lite vild att, med sitt lags säsong på spel, blev Harden överträffad av killen – PJ Tucker – som brukade stå i hörnet och se honom dribbla med Rockets.


4. Den nya PJ Tucker

Tucker, vem rankad sist i ligan i användningsfrekvens under tre raka säsonger (2018-19 till och med ’20-21) ångrar inte sin offensiva roll i Houston.

“Det var väldigt enkelt,” sa han, “och ingen kunde skydda det och det var en av de bästa förseelserna någonsin. Så det var ganska coolt.”

Men under sin första säsong i Miami har han visat att han kan göra mer offensivt. Inte bara han dubbla sitt poängsnitt från förra säsongen anmälde han sig också en karriärhöjd för assist procent, spela in assist på 10,7 % av hans lagkamraters field goals medan han var på golvet.

Det var inte nödvändigtvis en del av planen när Tucker kom. Men när Heat behövde honom för att utöka sin roll, hittade de något.

“Det vi försöker göra mer än något annat är att bara vara öppna för spelare och möjligheter och inte sätta ett tak på det”, sa Heat-tränaren Erik Spoelstra före match 6. “Och ärligt talat hade vi så många skador, särskilt i december och Januari behövde vi hans spel.

“Han kunde verkligen hålla oss flytande och vi kunde komma till några sammanhängande åtgärder som verkligen hjälpte våra skyttar och vårt skärande spel och allt det där, vilket är vettigt. Om du är en defensiv spelare med riktigt hög IQ kan du vanligtvis lägga till mer till din tallrik offensivt.”

“Jag fick friheten att bara spela,” tillade Tucker. “Jag gillar att öppna killar. Jag gillar att ta Max skott tidigt, få honom att gå. Och det är en del av min roll i det här laget att kunna göra det.”

Tucker hade bara en assist på torsdagen, men som nämnts överträffade han Harden med 12-11, med en mest un-Houston-Tucker-hink som kom efter en handoff-and-roll med Strus:

PJ Tucker rulle

Nu kan Tucker möta laget han vann ett mästerskap med för mindre än 10 månader sedan.

“Ödet, eller hur?” Tucker sa om den möjligheten. “Är det vad de kallar det? Det är som ödet.”

5. Sixers gone fishin’

Den här serien kan ha sett annorlunda ut om Embiid inte missat de två första matcherna eller var 100 % frisk för de andra fyra. Och det är ingen skam (åtminstone inte så mycket skam som sociala medier skulle få dig att tro) i att vara ett av de fyra bästa lagen på din konferens.

Men när du har killen som slutade tvåa i MVP-röstningen och sedan byter mot den näst högst betalda spelaren i ligan, är du all-in på ett mästerskap. Sixers föll långt ifrån det målet och har fortfarande inte nått finalen i konferensen på fem resor till slutspelet med Embiid.

“Jag kom till slutsatsen i slutet av den här matchen,” sa Sixers tränare Doc Rivers, “att vi helt enkelt inte var tillräckligt bra för att slå Miami.”

Detta var tänkt att vara en tvåårig körning med Harden och Embiid, men den förstnämnde utnyttjade inte sin spelaroption när han byttes från Brooklyn. Han kan fortfarande utöva det före den 30 juni, men om han inte gör det blir det intressant, för han har verkligen inte sett ut som en spelare som borde få ytterligare ett maxkontrakt.

På frågan om kontraktsalternativet sa Harden: “Jag kommer att vara här” utan att ange metoden för att återvända till Philly.

Håll ögonen öppna.

* * *

John Schuhmann är senior statistikanalytiker för NBA.com. Du kan mejla honom här, hitta hans arkiv här och följ honom på Twitter.

Åsikterna på den här sidan återspeglar inte nödvändigtvis åsikterna från NBA, dess klubbar eller Turner Broadcasting.


#takeaways #från #Heats #slutspelsseger #Game #över #76ers

Leave a Comment

Your email address will not be published.