Asiatiska aktier minskar de veckovisa förlusterna, dollarn ligger stadigt nära 20-åriga toppar Av Reuters

Asiatiska aktier minskar de veckovisa förlusterna, dollarn ligger stadigt nära 20-åriga toppar Av Reuters


© Reuters. FILFOTO: En man som håller ett paraply tittar på en elektronisk börsnoteringstavla utanför ett mäklarhus i Tokyo 7 april 2015. REUTERS/Issei Kato

Av Andrew Galbraith

SHANGHAI (Reuters) – Asiatiska aktier studsade på fredagen, men var inställda på en andra raka veckoförlust och förblev nära bottennivåerna i juni 2020, medan dollarn svävade nära 20-åriga toppar när investerare smälte oron för stark inflation och åtstramande centralbankspolitik.

Dessa farhågor övervann slutligen förhoppningarna på Wall Street om att den höga inflationen skulle kunna nå sin topp, vilket gjorde att det var nära att bekräfta en björnmarknad på torsdagen, med nästan 20 % lägre än sin rekordnivå i januari. [.N]

I en intervju senare under dagen sa den amerikanska centralbankens centralbankschef Jerome Powell att kampen för att kontrollera inflationen skulle “inkludera lite smärta”. Och han upprepade sin förväntning om en halv procentenhets räntehöjning vid vart och ett av Feds kommande två policymöten, samtidigt som han lovade att “vi är beredda att göra mer”.

Efter kraftiga förluster en dag tidigare steg asiatiska aktier på fredagen. De europeiska aktierna var också inställda på en fastare öppning, med pan-regionen upp 1,08 %, tyska upp 0,93 % och terminer som steg 0,98 %.

I eftermiddagshandeln steg MSCI:s bredaste index för aktier i Asien och Stillahavsområdet utanför Japan med cirka 1,8 % från torsdagens 22-månaders bottennivå, vilket minskade dess förluster för veckan till mindre än 3 %.

Australiska aktier steg 1,93%, medan aktieindex hoppade 2,64%.

I Kina steg blue-chip CSI300-indexet 0,61 % och Hongkongs steg 2,22 %.

“Vi hade några ganska stora rörelser igår, och när du ser de stora dragen är det bara naturligt att få lite retracement, speciellt eftersom det är fredag ​​på väg in i helgen. Det finns egentligen ingen ny berättelse som har kommit igenom”, säger Matt Simpson, seniormarknaden analytiker på City Index.

“Jag tror att det kommer en punkt där du får slut på säljare. Jag är inte riktigt säker på att det här kommer att bli ett köprally för tillfället, möjligen ett korttäckande rally inför helgen.”

Stigningarna i aktier speglades i fallande amerikanska statsobligationer, där den amerikanska 10-årsräntan steg upp till 2,8895% från en stängning på 2,817% på torsdagen.

Den policykänsliga 2-åriga avkastningen var 2,5924%, upp från en stängning på 2,522%.

“Inom formen av US Treasury-kurvan ser vi ingen särskilt ny recession/avmattning, bara samma konsekventa markanta avmattning öronmärkt för H2 2023,” Alan Ruskin, makrostrateg vid Deutsche Bank (ETR:), sa i en anteckning.

Den amerikanska dollarn höll sig nära 20-åriga toppar gentemot en korg av valutor, stödd av efterfrågan på säker tillflyktsort när Ryssland bröt över Finlands plan att ansöka om medlemskap i NATO, där Sverige potentiellt följer efter.

Moskva kallade Finlands tillkännagivande fientligt och hotade med repressalier, inklusive ospecificerade “militärtekniska” åtgärder.

Den , som följer den mot en grupp av valutor från andra stora handelspartner, föll med cirka 0,1% till 104,65. Men dollarn var starkare mot yenen, som handlades till 128,62 per dollar efter att ha nått en tvåveckors topp på 127,5 hit över natten.

Den europeiska gemensamma valutan var 0,1 % fastare till 1,0389 USD efter att ha handlats lägre tidigare under dagen.

Cryptocurrency bitcoin vände också högre och slog igenom $30 000 efter kollapsen av TerraUSD, ett så kallat stablecoin, drev det till en 16-månaders lägsta nivå på cirka $25 400 på torsdagen.

På råvarumarknaderna var oljepriserna högre mot bakgrund av ett väntande EU-förbud mot rysk olja, men var fortfarande inställda på sin första veckoförlust på tre veckor, drabbad av oro över inflationen och Kinas covid-låsningar som bromsade den globala tillväxten.

tickade upp 1,32% till 107,53 $ per fat, och det globala riktmärket steg med 1,6% till 109,17 $ per fat.

som hade drivits till en tremånaders lägsta av den skyhöga dollarn, steg 0,16 % till 1 824,61 USD per uns. [GOL/]

#Asiatiska #aktier #minskar #veckovisa #förlusterna #dollarn #ligger #stadigt #nära #20åriga #toppar #Reuters

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *