Biden avfärdar tanken att hans administration borde ha agerat tidigare mot brist på modersmjölksersättning

Biden avfärdar tanken att hans administration borde ha agerat tidigare mot brist på modersmjölksersättning

Efter kommentarer i Vita husets rosenträdgård, stötte Biden tillbaka på frågan om administrationen borde ha reagerat snabbare på brist på modersmjölksersättning i hela landet, och sa till CNN:s Jeremy Diamond: “Om vi ​​hade varit bättre tankeläsare, antar jag att vi kunde ha det.”

Presidenten sa senare att en lösning av problemet kräver att den federala regeringen “rör sig med försiktighet såväl som snabbhet”, och tillade att det var viktigt att “se till att det vi får i själva verket är en förstklassig produkt.”

Tillverkare har sagt att de producerar med full kapacitet, men det räcker inte för att hålla jämna steg med nuvarande efterfrågan. Amerikanska livsmedelsbutikers hyllor hade ännu mindre modersmjölksersättning förra veckan än de hade veckan innan, enligt en ny rapport från Datasembly, en dataspårningsbyrå i realtid som mäter hur mycket produkt som är tillgänglig.

Nya administrationsåtgärder

Biden-administrationen tillkännagav på fredagen flera drag som syftar till att ta itu med bördan av bristen.

Efter att Vita husets pressekreterare Jen Psaki i torsdags kämpade med att svara på vad administrationens vägledning är för en orolig förälder som inte kan hitta modermjölksersättning för att ge sitt barn, meddelade hon på fredagen att det amerikanska departementet för hälsa och mänskliga tjänster har lanserat en ny webbplats för att hjälpa föräldrar letar efter modersmjölksersättning bland nationella utbudsbrister. Individer kan besöka HHS.gov/formulavilket Psaki sa kommer att tillhandahålla “resurser och platser som föräldrar kan gå för att få formel, inklusive kontakter med företag, matbanker (och) vårdgivare.”

Psaki verkade antyda att webbplatsen skapades under de senaste dagarna mitt i växande oro.

“Vi ville göra (information) lättillgänglig och tillgänglig för människor. Men innan den perioden hade vi uppenbarligen inte sett vad vi har sett under de senaste dagarna,” tillade Psaki.

US Food and Drug Administration kommissionär Dr Robert Califf sa också att FDA “arbetar dygnet runt” för att få fler recept på hyllorna och kommer att tillkännage planer nästa vecka för att effektivisera importen av recept. Även om kommissionären inte angav exakt när formelstocken skulle återgå till det normala, skrev han att de nya och pågående stegen “kommer att dramatiskt förbättra utbudet i USA inom några veckor.”

Califf sa också att FDA fortsätter att arbeta med befintliga tillverkare för att öka produktionen. FDA-data, sade han på Twitter, “indikerar att aktiekurserna i butikerna stabiliseras men vi fortsätter att arbeta dygnet runt för att ytterligare öka tillgängligheten.”

Flytterna kommer efter Vita huset presenterade på torsdagen en rad begränsade steg för att åtgärda bristen, inklusive import av mer modersmjölksersättning från utlandet, uppmanar stater att tillåta statliga näringsbiståndsmottagare mer flexibilitet i de varianter av modersmjölksersättning de kan köpa och uppmanar Federal Trade Commission och delstaternas åklagare att slå ner på prissänkningar från tillverkare .
Administrationstjänstemän har noterat att produktionen har ökat sedan massiv återkallelse från februari av formeln producerad av Abbott Nutrition förvärrade det nuvarande problemet.

På fredagen sa en talesperson för Vita huset att Abbott hade åtagit sig att ge stater kritisk flexibilitet till slutet av augusti som svar på ett brev skickat av jordbrukssekreterare Tom Vilsack.

“Detta betyder att familjer på (Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants and Children, eller WIC) kan köpa vilken produkt som helst under de kommande månaderna, och stater och återförsäljare kan planera i förväg när de arbetar för att hålla sina lager på hyllan, och Det viktigaste är att ge säkerhet för familjer, säger talespersonen.

Abbott sa att företaget styr leveranser från en produktionsanläggning i Irland för att betjäna WIC-familjer. Det sa också att det arbetade med US Department of Agricitsir formel, Similac, är inte tillgänglig.

Abbott är den exklusiva leverantören av modersmjölksersättning till ungefär hälften av de spädbarn som är inskrivna i WIC.

Rabatterna kanske inte är till hjälp i situationer där alla produkter är slut i lager eller om ett barn inte enkelt kan byta till en annan produkt.

Abbott sa att de arbetade för att öka utbudet av formel genom att öka produktionen vid andra anläggningar. Dessutom säger företaget att det erbjuder mer och mer generösa kuponger så att konsumenter kan köpa dess produkter till ett rabatterat pris.

Åberopande av försvarsproduktionslagen under behandling

Vita husets stabschef Ron Klain sa till en medlem av kongressen denna vecka att Vita huset “absolut” och “starkt” överväger att låta president Joe Biden åberopa lagen om försvarsproduktion för att ta itu med det akuta problemet med brist på mjölkersättning som plågar landet.

Virginias demokratiska representant Abigail Spanberger berättade för CNN på fredagsmorgonen att hon pratade med Klain två gånger under de senaste två dagarna för att diskutera bristen, och sa att Klain berättade för henne att Vita husets åsikter använde lagen som ett potentiellt “riktigt viktigt steg”. Möjligheten att använda lagen om försvarsproduktion — som tillåter regeringen mer kontroll under nödsituationer för att styra industriell produktion – Att ta itu med formelfrågan var en av många saker de diskuterade, sa Spanberger.

“Jag tror att Vita huset absolut förstår allvaret och brådskan i frågan”, sa Spanberger. “Men tills det finns mer mat på hyllorna är jag inte nöjd.”

Spanberger sa att hon och Klain också diskuterade det faktum att att åberopa lagen kan ge en långsiktig lösning, men inte skulle vara det snabbaste sättet att få tillbaka modersmjölksersättning på hyllorna.

“Vi pratade igenom det faktum att DPA, även om det potentiellt är en mycket viktig sak för dem att överväga,” sa Spanberger, “kan inte vara så snabb som att bara ladda upp flygplan och se till att barnmat från Nederländerna eller andra europeiska partners kan få här snabbt.”

“Jag tror att Vita huset absolut förstår allvaret och hur brådskande frågan är,” tillade Spanberger. “Men tills det finns mer mat på hyllorna är jag inte nöjd.”

Vita husets pressekreterare Jen Psaki sa på fredagen att användningen av DPA för att ta itu med bristen på inhemsk modermjölksersättning fortfarande “under övervägande”.

“Så, just nu håller vi naturligtvis det alternativet under övervägande, men vårt fokus ligger i första hand på dubbelt: det ena är att öka utbudet, och det andra gör det lättillgängligt”, sa Psaki till reportrar i Vita husets presskonferens.

Vita huset vägrar att kalla bristen för en kris eller spika upp en tidslinje

Även om de har uttryckt optimism om ökade produktionsnivåer, har Biden-tjänstemän upprepade gånger under de senaste dagarna avböjt att förutsäga när butikshyllorna kommer att återgå till det normala.

På fredagen sa Kate Bedingfield, Vita husets kommunikationsdirektör, till CNN:s Kate Bolduan att hon inte kunde ange när bristen kommer att upphöra.

“Jag tänker inte stå här och berätta för din publik att jag kan ge dig en hård tidslinje som jag inte kan ge dig,” sa hon till Bolduan när hon tryckte flera gånger på när föräldrar kan förvänta sig en återgång till mer formel på butikshyllorna . “Vi är uppriktiga när det gäller att flytta så snabbt som möjligt. Och vi är obevekligt fokuserade på detta.”

Bedingfield vägrade också att kalla bristen för en kris.

“Tja, jag tror inte att det handlar om en etikett. Jag tror att det handlar om att direkt adressera det behov som familjer över hela landet har”, sa hon. “Lyssna, jag är mamma. Jag har två små barn. Jag är inte särskilt långt ifrån de dagar då jag matade mina barn med mjölkersättning. Jag vet… och presidenten vet hur stressigt detta är för familjer över hela landet .”

Brist leder till kongressutfrågningar

Husets talman Nancy Pelosi beskrev på fredagen kammarens planer nästa vecka för att hantera bristen.

I ett brev till kammarkollegor skrev hon att kammaren “kommer att ta upp ett lagförslag om att ge nödbefogenheter till WIC-programmet för att ta itu med störningar och återkallanden i försörjningskedjan.” Husets anslagskommitté, sa hon, kommer att “föra till golvet ett nödtilläggsanslag för att omedelbart åtgärda bristen på modersmjölksersättning.”

Minst tre Huskommittéer har meddelat denna vecka att de undersöker frågan.

En talesperson berättade för CNN att parlamentets kommitté för tillsyn och reform på fredagsmorgonen skickade brev till fyra separata företag som producerar modersmjölksersättning och begärde information om problem med leveranskedjan.

En talesman för House Energy and Commerce Committee tillkännagav en utfrågning om modersmjölksersättning den 25 maj och berättade för CNN att de planerar att kalla representanter från FDA och Abbott, en stor tillverkare av modersmjölksersättning, för att vittna.

Och anslagskommittén kommer också att hålla två utfrågningar relaterade till bristen, inklusive en nästa vecka med Califf om FDA:s budgetförfrågan för 2023 och tillsyn av modersmjölksersättning.

Kommitténs ordförande, Connecticuts demokratiska representant Rosa DeLauro, sa till CNN att hon tror att FDA “dragit på fötterna” för att ta itu med problem med Abbott Nutrition men att hon inte skyller på Biden-administrationen för bristen.

“Abbott Nutrition har varit en dålig skådespelare, producerat en förorenad produkt”, sa hon. “De hade en whistleblower-rapport som gick till FDA i oktober. (Visselblåsaren) intervjuades inte förrän i december och sedan återkallelsen skedde i februari.”

Senatens ordförande för hälso-, utbildnings-, arbetsmarknads- och pensionskommittén Patty Murray, Pennsylvanias demokratiska senator Bob Casey och 30 senatsdemokrater skickade ett brev till presidenten för Infant Nutrition Council of America “som uppmanar tillverkare av modersmjölksersättning att göra allt för att föräldrar och familjer ska få den modersmjölksersättning de behöver för att ge sina barn mat.”

Den här historien har uppdaterats med ytterligare utvecklingar på fredag.

CNN:s Daniella Diaz, Sam Fossum, Jeremy Diamond, Nikki Carvajal, Ryan Nobles och Jasmine Wright bidrog till denna rapport.

.
#Biden #avfärdar #tanken #att #hans #administration #borde #agerat #tidigare #mot #brist #på #modersmjölksersättning

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *