Norsk skräck The Innocents frågar: "Har du kollat ​​barnen?"

Norsk skräck The Innocents frågar: “Har du kollat ​​barnen?”

En liten blond tjej som bär en gul luvtröja.

Bild: IFC midnatt

Efter att ha flyttat till ett nytt hem — ett kluster av lägenhetstorn omgiven av skogar, tystare än vanligt tack vare sommarlovet – den uttråkade unga Ida (Rakel Lenora Fløttum) välkomnar vänskap med en lika gammal granne, Ben (Sam Ashraf). Men De oskyldigaen brutal men elegant undersökning av extremerna av psykopati och empatiär knappast din typiska film för att bli äldre.

Manus och regisserad av den norske filmskaparen Eskil Vogt (en nyligen nominerad Oscar för bästa originalmanus för samförfattare Världens sämsta person), De oskyldiga gynnas enormt av begåvade barn i sin rollbesättning, som är trovärdigt naturliga även när omständigheterna runt dem blir mer och mer fantastiska. De verka som riktiga barn, och det är en stor del av det som gör filmen så störande. Från början är vi lite osäker på Ida; hon trampar på maskar, spottar av sig balkonger och uppvisar slentrianmässig grymhet mot sin äldre syster, Anna (Alva Brynsmo Ramstad), som är autistisk och icke-verbal. Men hon blir överlycklig – med ett äkta, strålande leende som bubblar fram – när hon ser Ben visa sin ovanliga talang: han kan flytta föremål med sitt sinne.

Ärligt talat, det är galet coolt, och De oskyldiga ramar in introduktionen av Bens krafter så nonchalant att du nästan undrar om du såg det du trodde att du såg. Du gjorde! Och Ben verkar vara en vänlig nog pojke som åtminstone är roligare att umgås med än Anna… tills Ida ser vad Ben är kapabel till även utan att använda sitt “magiska trick” (det involverar en husdjurskatt, och det är hemskt) , och du börjar definitivt oroa dig för vart allt detta är på väg.

Bild för artikel med titeln De oskyldiga hittar ett alarmerande sätt att fråga 'Har du kollat ​​barnen?'

Bild: IFC midnatt

De oskyldiga skulle kunna placera sig som ett tungt åtal mot föräldrarna i detta scenario, men det tränger sig inte in i det hörnet. Allas hemliv är mindre än idealiskt – Idas föräldrar är mest fokuserade på Anna, som kräver omvårdnad dygnet runt; Bens mamma snappar regelbundet på honom; och det fjärde barnet i gruppen, Aisha (Mina Yasmin Bremseth Asheim), som har sina egna hemliga talanger, hör sin mamma snyfta på natten av okänd anledning. Men mest verkar det som att föräldrarna är upptagna med sina egna liv, definitivt till ett fel men inte direkt försumliga. Barnen är ute och bara har roligt och leker, det verkar alla hålla med om. Vad kan gå fel? Av alla föräldrar är det Anna och Idas mamma (Ellen Dorrit Petersen) som är mest involverad; systrarna är de enda barnen med två föräldrar, deras lägenhet är större och ljusare än de andra vi ser, och de har mer av en familjestruktur snarare än ett liv som letar efter skräpmat vid middagstid. Ändå är hon också den typen av mamma som säger “Säg mig sanningen, jag kommer inte bli arg” och sedan blir arg ändå.

Needless to say, the kids don’t reveal their gifts to anyone outside their group, and that most certainly includes parents. At first, they delight in sharing their gifts—Aisha, it turns out, is a telepath who can communicate psychically with Ben, but even more remarkably has a link with Anna that unlocks something behind the girl’s wide, vacant eyes. But things turn dark quickly when the sensitive Ben, who’s basically a mini-Carrieger efter för sina illvilliga instinkter med sjuka resultat.

Bild för artikel med titeln De oskyldiga hittar ett alarmerande sätt att fråga 'Har du kollat ​​barnen?'

Bild: IFC midnatt

Det underbara med De oskyldiga, en spöklik barnfilm som lyckas få genren att kännas fräsch samtidigt som du känner dig hemsk över världen, är hur lågmäld den är, även när insatserna är skyhöga. Det intima dramat bland barnen känns som att det verkligen kan hända, knappt dolt från några vuxnas kännedom, även om det inte är som att någon vuxen skulle kunna ingripa; det har gjorts mycket tydligt att barnen har all den verkliga makten här. Insnärjda i deras hemliga, övernaturliga värld där verklighetens regler inte gäller, är det upp till dem att lösa sina problem – även de bokstavligen på liv och död – sinsemellan. Den är ensam och skrämmande, och även bortom filmens större goda vs. ondska båge, kommer dess mindre stunder av elakhet att hålla fast vid dig långt efter att filmen är slut.

De oskyldiga kommer till utvalda biografer och överallt där du hyr filmer idag.


Vill du ha fler io9-nyheter? Kolla in när du kan förvänta dig det senaste förundras och Stjärnornas krig släpper, vad händer härnäst för DC Universe på film och TVoch allt du behöver veta om Drakens hus och Sagan om ringen: Maktens ringar.

.
#Norsk #skräck #Innocents #frågar #Har #kollat #barnen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *