RIP iPod: En tillbakablick på Apples ikoniska musikspelare genom åren

RIP iPod: En tillbakablick på Apples ikoniska musikspelare genom åren

Apple meddelade tidigare i veckan upphörande av iPod touchoch eftersom det var den sista iPod som fortfarande var tillgänglig för köp, markerar solnedgången i praktiken slutet på hela iPod-sortimentet.


För att skicka iPoden på väg, tänkte vi att det skulle vara kul att ta en titt tillbaka på några av de mest anmärkningsvärda iPod-släppen under de senaste 21 åren.

Original iPod (2001)

Den ursprungliga iPoden introducerades i oktober 2001 och introducerades som en enhet som satte 1 000 låtar i fickan. Det blev en av Apples mest ikoniska och välkända produkter, och är en av de enheter som är ansvariga för att skjuta upp Apple tillbaka till framgång.

2001 ipod


Original-iPoden erbjöd en hårddisk med 5 GB lagringsutrymme och ett rullhjul som vrids fysiskt, och det är fortfarande den enda iPoden med denna design. Den innehöll också en FireWire-port för att ansluta till en Mac, och den såldes för $399. Apple följde original-iPoden med en nästan identisk andra generationens modell 2002 som innehöll ett kapacitivt avkännande pekhjul med klickknappar runt sidorna, och en tredje generationens modell lade till ett ännu mer förfinat pekhjul med knappar ovanför. Den tredje generationens iPod lade också till en dockningskontakt.

tredje generationens ipod


Med den fjärde generationens modell som kom ut 2004, introducerade Apple klickhjulet, en upprepning av pekhjulet som även innehöll knapparna. Den fjärde generationens modell är anmärkningsvärd eftersom Apple fortsatte att använda klickhjulet i många år framöver.

ipod klickhjul 4:e gen


iPod photo med färgdisplay följde den fjärde generationens modell senare 2004, och Apple utökade färgdisplayen till alla modeller 2005 med iPod med färgdisplay. Båda dessa ansågs vara en del av fjärde generationens lineup.

ipod färg


Apple lade till videofunktioner 2005 med femte generationens iPod, och detta var också den första iPod som kom i svart förutom den speciella svarta och röda U2-utgåvan av iPod.

u2 ipod


Efter iPod-videon introducerade Apple iPod classic, och flera versioner kom ut 2007, 2008 och 2009, som alla var lika i design. 2009 års iPod classic var Apples sista iPod i storleken, och den innehöll en 160 GB hårddisk, ett klickhjul och en bredbildsfärgskärm. Den satt kvar tills den lades ner 2014.

ipod klassiska vyer

iPod mini (2004)

Apples första iPod mini kom ut 2004, och den var mycket mindre i storlek än standard-iPoden. Den kom i flera roliga färger som inkluderar gul, blå, rosa och guld, och den hade ett standardklickhjul.

ipod mini 2005


iPod mini höll inte kvar länge, och även om det fanns en andra generationens version 2005, avbröts den efter det till förmån för iPod nano.

iPod nano (2005)

iPod nano ersätter iPod mini och är en av Apples mest intressanta iPods på grund av de många stora designupprepningar som den sett under åren.

ipodnano1


Apple började med en smal, aluminiumfärgad iPod med ett klickhjul, en färgskärm och flashminne som gjorde att Apple kunde minska storleken. Nano ersattes 2006 med andra generationens version som hade mer rundade kanter, en mindre formfaktor och ljusa aluminiumfärger.

ipodnano2


För tredje generationens iPod nano som kom ut 2007 gick Apple i en helt annan riktning, och denna nano var i dagligt tal känd som iPod nano “fettiga”. Den hade en bredare, squatter kropp med en bredare display, och den kom i flera färgalternativ.

ipodnano3


Nanofettet höll bara i ett år innan det ersattes med den återigen slimmade fjärde generationens iPod nano, som kom i en hel regnbåge av färger. Den fick en högre skärm, en böjd front och en accelerometer för “Shake”-funktionen som låter dig skaka en iPod för att blanda låtar.

ipod nano 4


Apples 2009 femte generationens iPod nano liknade den fjärde generationens modell, men hade en högre skärm och fick en kamera och en mikrofon. Den kom också i glansigare färger, men Apple behöll det breda utbudet av färgalternativ.

ipodnano5


Nano fick en stor designöversyn 2010 med sjätte generationens version som bara var en skärm i en kvadratisk kropp. Den använde en multi-touch-skärm istället för ett klickhjul, och det här är versionen som folk fäste klockremmar på, vilket gör den till något av en föregångare till Apple Watch.

ipod nano 6:e generationens klockarmband


Apple ändrade designen 2012 med sjunde generationens iPod nano, och återgick till den rektangulära formen men lämnade multi-touch-skärmen på plats. Nano från den här eran liknade en mindre iPod touch, med en hemknapp och stöd för flera appar. Sju generationens iPod nano fick nya färger 2015 innan avvecklas under 2017.

ipod nano färger

iPod shuffle (2005)

Apples första iPod shuffle introducerades 2005 före andra generationens iPod mini, och den såg mycket ut som en Apple TV Avlägsen. Det var Apples första iPod utan display, med inget annat än en kontrollplatta för att hålla storleken nere, plus att den fungerade som en flashenhet.

ipod shuffle årsdagen wikimedia commons


Andra generationens iPod shuffle fick en betydande omdesign 2006, och Apple krympte den till ungefär hälften så stor som originalet och lade till en bältesklämma. Den annonserades som världens minsta MP3-spelare vid den tiden, och det fanns till och med en liten dockningsstation för iPod shuffle för att ladda upp den genom hörlursuttaget. Det lanserades i silver, men Apple kom så småningom ut med ytterligare färger som rosa, blått, grönt och orange.

ipod shuffle 2:a gen


iPod shuffle fick ännu en omdesign 2009, där Apple lade till en röstfunktion som låter den säga upp namnen på låtar och album högt med text-till-tal. Detta är modellen där Apple gjorde av med kontrollerna på enheten, istället för att använda hörlurar med en ansluten fjärrkontroll för uppspelning.

ipod shuffle 3:e gen


2010 beslutade Apple att inga kontroller på enheten var en dålig idé, och introducerade fjärde generationens iPod shuffle. Den fjärde generationens modell var den sista iPod shuffle, med ljusa färger, ett mindre chassi och återkomsten av Control Pad.

ipod shuffle 2015 lineup


iPod Shuffle fick inga andra designuppdateringar, även om Apple introducerade nya färger 2015. Det var till slut upphörde 2017.

iPod touch (2007)

Den första iPod touch kom ut 2007 tillsammans med iPhone, och det var ett mer prisvärt ‌iPhone‌-alternativ som inte hade mobilfunktioner. Den såg mycket ut som en “iPhone” med en 3,5-tums multi-touch-skärm, och den kom med WiFi-stöd, Safari-integration och appar som YouTube, Mail, Maps och Weather.

ipod touch original


Andra och tredje generationens iPod touch-modeller hade samma design, men när ‌iPhone‌ 4 kom ut 2010 gjorde Apple också om iPod touch för att få ett liknande utseende. Den inkluderade en framsida FaceTime kamera, en bakre kamera och stöd för iMessage, plus att den kom i svart eller vitt.

ipod touch 2011


Apple gjorde om iPod touch igen 2012, och femte generationens modell hade en större skärm och en tunnare kropp, plus att det var den första iPod touch som kom i ljusa färger. Den släpptes tillsammans med ‌iPhone‌ 5 som en fickdator med ett A5-chip.

ipod touch 5 färger


Efter femte generationens iPod touch förändrades inte designen, men Apple introducerade en sjätte generationens modell 2017 och en sjunde generationens modell 2019, båda med uppdaterade chips. Efter 2019 års release av sjunde generationens iPod touch gick enheten utan uppdatering i tre år tills dess avveckling tidigare denna vecka.

iPod Touch Bakgrundsfunktion 2

iPod-ersättningar

Apple sa att de beslutade sig för att lägga ner iPod-sortimentet eftersom iPodens funktioner nu är inbyggda i alla Apple-enheter, från iPhone och iPad till Mac, ‌Apple TV‌, HomePodoch Apple Watch.

ipod touch har utgått


Nästan alla moderna Apple-enheter stöder Apple Music tjänst som Apple introducerade 2015, och den är även tillgänglig på webben, på Android-enheter med mera, vilket gör iPoden överflödig. Apple säljer iPod touch så länge lagret räcker, men det är det redan slutsåld i USA.

Du kanske fortfarande kan hitta en iPod touch från en tredjepartsåterförsäljare, men se till att agera snabbt eftersom de säljer slut snabbt eftersom folk siktar på att få en av de sista tillgängliga iPods.

.
#RIP #iPod #tillbakablick #på #Apples #ikoniska #musikspelare #genom #åren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *