GDC Logo

Utvecklare uttrycker avsky för Activision Blizzards nya “mångfaldsverktyg”

Idag offentliggjorde Activision Blizzard ett verktyg som man planerar att distribuera i sina team under de kommande månaderna. Det kallas “Mångfaldsrymdverktyg“, och till skillnad från andra spelutvecklingsverktyg används det inte direkt för att generera spelinnehåll, utan snarare för att utvärdera mångfalden av spelkaraktärer och kvantifiera den mångfalden i siffror och spindeldiagram.

Verktyget skapades tydligen av teamet på Godis kross utvecklare King, och testade på spel som Call of Duty: Vanguard, som presenterade en internationell skådespelare av olika karaktärer som kämpade mot nazister under andra världskriget. Det har också testats av Overwatch 2 team, som uttryckte “optimistiska första intryck.

Det finns gott om goda avsikter bakom detta nya verktyg. King Globalization Project Manager Jacqueline Chomatas förklarade i Activision Blizzards blogginlägg att avsikten med verktyget var att utvärdera spelkaraktärer medan de upprepas, för att visa deras skapare att det kan finnas stereotypa mönster som uttrycks som förstärker klassiska idéer om sexism, rasism eller andra fördomar.

Chomatas kallade det en “mätanordning” och förklarade att verktyget är tänkt att “identifiera hur olika en uppsättning karaktärsdrag är och i sin tur hur olika karaktären och rollerna är jämfört med “normen.”

King-anställda ägnade också tydligen tid åt att utveckla det här verktyget på lediga arbetsdagar som en “volontär”-insats, vilket inte bådar gott för ett företag som hävdar detta som ett försök att prioritera mångfald.

Återigen, det finns många goda avsikter här. Men spelutvecklare på sociala medier uttrycker mest negativitet i kölvattnet av Activision Blizzards tillkännagivande. Om man gräver ner sig i hur verktyget fungerar blir det väldigt snabbt väldigt obekvämt.

Chomatas förklaring av hur verktyget fungerar belyser en kärnanvändning som många spelutvecklare har: Alla karaktärer som körs genom verktyget bedöms mot en “norm”, och den “normen” verkar vara en arbetsför, vit, ciskön. heterosexuell man. Karaktärernas mångfaldspoäng ökar när de avviker från den beskrivningen.

En skärmdump av Övervakning Den egyptiska medicinska prickskytten Ana belyser hur obehagligt det här blir. Hon har betygsatts på ett antal axlar som är sammanställda i ett spindeldiagram och fått betyg på dem. Att vara egyptisk ger henne en “kultur”-poäng på 7, liksom att vara arabisk. Hennes ålder (60 år) ger henne också en 7, och hennes fysiska förmåga (endast att ha ett öga) får betyget 4.

Hennes “kognitiva förmåga” är betygsatt till 0, vilket indikerar att vad Anas kognitiva förmåga än är, så är det en del av “baslinjen” som andra karaktärer kan bedömas mot.

Jag kan inte nog uttrycka hur djupt obehagligt det stycket var att skriva. Jag har försökt skriva tre stycken belyser hur till och med Anas normativa “kognitiva förmåga” visar på farorna med att etablera en sådan norm och raderade var och en på grund av hur grova de alla lät.

Varför är “normen” så starkt gynnad?

Michael Yichao, en narrativ designer på Phoenix Labs, prydligt ropade hur konstigt det var att skapa ett sådant system som dömer karaktärer mot en norm. “Det här verktyget antar vit man som baslinjen mot vilken “poäng” tjänas via avvikelse, vilket i sig förstärker snarare än ombildar för närvarande icke-inkluderande paradigm,” påpekade han.

Det hjälper inte att många av mätvärdena som valts av King och Activision Blizzard på ett obekvämt sätt speglar den verkliga övertygelsen hos rasister och bigoter. Eugenikrörelsen under det tidiga 1900-talet fick särskilt glädje av 1800-talets studie av frenologi; en praktik där ens intelligens (eller kognitiva förmåga) förmodligen korrelerade med storleken och formen på ens skalle.

Av någon slump (det var inte en slump), frenologiexperter skulle bedöma skallen från icke-vita grupper som indianer eller svarta amerikaner som avvikande, vilket ofta användes för att rättfärdiga grymheter som folkmord eller slaveri mot nämnda grupper.

Det är troligt att den som lagt till “kognitiv förmåga” till den här listan inte försökte skapa samma koppling. Men att behandla personer med kognitiva funktionsnedsättningar (eller helt enkelt olika, varierande skalor av kognitiv förmåga) som avvikande har fortfarande konsekvenser för människor idag.

Med tanke på att många, många spelutvecklare har pratat om slagsmålen de har haft med företagsledare för att diversifiera deras spelbesättningar, verkar det här verktyget vara en obekväm naturlig förlängning av spelindustrins giftiga logik om icke-vita, icke-manliga karaktärer.

Bara den här veckan, utvecklare från Respawn Entertainment talade om den pushback de påstås ha fått när de förespråkade att kasta en svart kvinna som hjälten i Star Wars Jedi: Fallen Order. År 2020, en tidigare BioWare-skribent beskrev klagomål ffrån hennes kreativa chef om tillskottet av en annan asiatisk karaktär till spelets rollbesättning.

Activision Blizzard säger att Diversity Space Tool “tydligt kan avgränsa mellan symboliska karaktärer och sann representation”, men det kan faktiskt göra precis tvärtom.

Detta verktygs uppenbarelse blir också djupt obekvämt när du väg det mot Activision Blizzards årslånga beräkningar med en rad stämningar om sexuella trakasserier, övergrepp och diskriminering av företaget.


#Utvecklare #uttrycker #avsky #för #Activision #Blizzards #nya #mångfaldsverktyg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *